Skip to content

Gregorjevo ali dan, ko se ptički ženijo - 2022 Event Cache

This cache has been archived.

Emahana: Ptički že pletejo svoja gnezda, zato je čas, da srečanje pospravimo v arhiv.
Se vidimo ob prihodnjem Gregorjevem, na istem mestu, ob istem času.
Hvala vsem za številčno udeležbo!

More
Hidden : Friday, 11 March 2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

11 March 2022, 17:00 - 17:45

Tudi Slovenci imamo svoj praznik zaljubljencev – Gregorjevo. Po starem ljudskem izročilu se na ta dan »ženijo ptički« in s tem naznanjajo pomlad.

Po dveh letih vas ponovno vabimo v družbo gregorčkov, kjer se bomo, po izkušnjah sodeč, predvsem zelo naklepetali in podružili po dolgem »postu«, ki nam ga je zakuhal Covid-19. Da pa ne bomo samo klepetali, vas tematiki primerno vabimo, da imate s sabo svoje gregorčke, ki jih bomo organizirano spustili po Gradaščici in jih ob izteku polovili in vrnili lastnikom.

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih po Gorenjski in v okolici Ljubljane na predvečer gregorjevega spuščali gregorčke – hiške, cerkvice, barčice in druge predmete, v katerih je luč, ki jo daje sveča ali ogenj, saj s tem naznanjujejo prihod dela leta, ko je sonce dovolj dolgo na obzorju, da rokodelcem ni treba več delati ob luči. Takrat se »luč vrže v vodo«. Šega spuščanja gregorčkov, kot jo poznamo iz virov 19. in prve polovice 20. stoletja, najdenih na Slovenskem, se je razvila v 15. ali 16. stoletju, ko so rokodelci začeli v zimskem času delati ob luči, zato je izvor spuščanja luči po vodi starejši od šege, ki jo na podlagi slovenskih virov povezujemo s spučanjem gregorčkov.

Šega spuščanja luči po vodi je nasledila predkrščansko obredje, pri katerem so na ali v vodo dali ogenj. Z obredom, pri katerem so ljudje ogenj, ki so ga obvladovali, dali v vodo ob prehodu iz starega v novo leto v svetu, vzpostavili nov red in s tem dejanjem – po verovanju – naravi dali moč novega rojevanja.

Do 16. stoletja, ko je veljal stari julijanski koledar, je sv. Gregor godoval na prvi pomladni dan ob spomladanskem enakonočju. S tem, ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga sedaj praznujemo 12. marca. V Avstrijskem cesarstvu je gregorijanski koledar začel veljati leta 1584. Imenovan je po papežu Gregorju XIII., ki ga je vpeljal, ime praznovanju pa je dal Gregor I., pogosteje imenovan Gregor Veliki. Gregor Veliki je umrl 12. marca 604.

Še nekaj posebnih COVID-19 nasvetov:
▪ na srečanje pridite le, če ste zdravi in nimate bolezenskih znakov virusnih obolenj dihal, 
▪ če se bodo epidemiološke razmere zaostrile, bomo dogodek odpovedali.

Gregorčki 2020 (foto: Emahana)

 

Additional Hints (No hints available.)