Skip to content

ANTWERP City Hall Virtual Cache

Hidden : 03/01/2022
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Het stadhuis van Antwerpen bevindt zich op de Grote Markt in Antwerpen .Het stadhuis staat op de lijst van het Unesco Wereldcultuurerfgoed . 

In de 16de eeuw nam de bevolking van de stad Antwerpen sterk toe, net als de hoeveelheid werk van de burgemeester en de schepenen. Er ontstond daardoor de behoefte om het toenmalig schepenhuis te vervangen voor een nieuw exemplaar. Rond 1540 werd daarom aan de architect Dominicus de Waghemakere de opdracht gegeven om een ontwerp voor een nieuw stadhuis te tekenen. Een ander prijzig project (de nieuwe stadsomwalling) kreeg echter voorrang, waardoor het plan voor een nieuwe stadhuis voor enige tijd de ijskast in ging. In 1560 kwam er een nieuw ontwerp tot stand, waarbij onder andere architect Cornelis Floris de Vriendt en andere architecten en artiesten  betrokken waren. De bedoeling  was een stadhuis te ontwerpen in de op dat moment nieuwe renaissancestijl. Om bouwkosten te drukken, zou de begane grond van het pand gaan bestaan uit winkelpanden. Met de verhuur daarvan hoopte men een deel van de kosten later terug te kunnen winnen. Het pand zelf zou neergezet worden op de Grote Markt. Dit plein was gemeente-eigendom en zou daarom niets kosten. 

Oorspronkelijk dacht men zo'n 100.000 gulden kwijt te zijn aan de bouw van het nieuwe stadhuis. Men begon in november 1560 met het graafwerk en de eerste steen werd gelegd op 27 februari 1561. Twee jaar later was twee derde van het gebouw voltooid, maar was ook het geld op. De stad moest hierom nog eens 50.000 gulden lenen. Uiteindelijk werd het dak voltooid in de zomer van 1564 en de inhuldiging volgde op 27 februari van het jaar daarop. 

Reeds in 1576 volgde er een zware klap voor het stadhuis. Soldaten van de Spaanse koning, die in geen maanden soldij hadden ontvangen, besloten de stad Antwerpen - de rijkste stad uit de regio - te plunderen. Doordat er vanuit het stadhuis flink verzet geboden werd, staken de soldaten het gebouw in brand. Het dak en het interieur overleefden de vuurzee niet. De herstelwerkzaamheden begonnen twee jaar later. 

Het stadhuis is nog altijd als stadhuis in gebruik, en daarom niet volledig open voor bezoekers. Het publiek kan wel sinds juni 2022 de gelijkvloerse verdieping gedeeltelijk vrij bezoeken, het Schoon Verdiep bezoeken na reservatie van een geleid bezoek en de maandelijkse zittingen van de gemeenteraad bijwonen in de Raadszaal .Naar aanleiding van het 450 jaar jubileum van het Stadhuis in 2015 werd de Wandelzaal opengesteld als tijdelijk café. Slechts een paar keer per jaar, op speciale gelegenheden, opent het stadhuis helemaal zijn deuren, en kan de pracht en praal ook door de 'gewone sterveling' bewonderd worden. 

 

 

Om deze cache succesvol te loggen dien je een foto te posten SAMEN met je log om aan te tonen dat je deze virtuele cache bezocht hebt.  

Voorwaarden van de foto:  

Neem een foto waarbij je wijst naar het stadhuis met Brabo op de voorgrond . Foto bij je log zetten NIET via berichtencentrale sturen.

Logs die niet voldoen aan deze voorwaarden, worden verwijderd.  
 

 

The City Hall  stands on the western side of Antwerp's  "Great Market Square". Erected between 1561 and 1565 after designs made by Cornelis Floris de Vriendt and several other architects and artists, this Renaissance building incorporates both Flemish and Italian influences. The Stadhuis is listed  of UNESCO World Heritage Site.[ 

In the 16th century Antwerp became one of the busiest trading ports and most prosperous cities in Northern Europe. The municipal authorities wished to replace Antwerp's small medieval town hall with a more imposing structure befitting the prosperity of the great port city. Antwerp architect Domien de Waghemakere drafted a plan (c. 1540) for a new building in a style typical of the monumental Gothic town halls of Flanders and Brabant. 

But the threat of war prevented any progress on the project. The building materials intended for the Stadhuis were instead used to shore up the city defenses. Not until about 1560 new plans were developed. In the meantime Gothic architecture had gone out of fashion. The new designs for the Stadhuis were in the new Renaissance style. Completed in 1565, the building lasted hardly a decade before being burnt to a shell in the Spanish Fury of 1576. It was restored three years later. 

 

 

This is a virtual geocache, there is no container.   
To log this cache, you will have to post a picture in your log to prove that you visited this virtual cache. 

How to log: 

Take a picture while pointing to the top of the city hall , with Brabo in front. Logs without this picture will be deleted.  

 

Virtual Rewards 3.0 - 2022-2023

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between March 1, 2022 and March 1, 2023. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 3.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)