Skip to content

7. Den Svarta Ön (L'Île Noire) Mystery Cache

Hidden : 03/17/2023
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Detta är den sjunde i en serie cacher som har Tintins äventyr som gemensamt tema. Förhoppningen med dessa cacher är att både nya och gamla geocachare blir sugna på att återuppleva eller upptäcka dessa seriealbum som har varit till glädje för både barn och vuxna under många år. Seriealbumen som format håller tyvärr på att konkurreras ut av andra mer lättillgängliga medier och är eventuellt på väg att försvinna.

Det är inte alltid nödvändigt, men flera av cacherna utgår ifrån att man har läst och / eller har tillgång till seriealbumet.

(Det finns inget utom vatten, fisk och tång vid startkoordinaterna)

- Källa: Omslag till Den Svarta Ön, första upplagan Carlsen Comics 1988

7. DEN SVARTA ÖN / L'ÎLE NOIRE

DEN SVARTA ÖN, fransk originaltitel: L'ÎLE NOIRE, är det sjunde i en serie klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av belgaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin.

Publicerad som svartvit följetong i Le Petit Vingtième 15 april 1937–16 juni 1938 och utgivet som album av Casterman 1938. Färglagd utan egentliga ändringar 1943, helt omtecknad 1965–66. Den sistnämnda versionen översattes 1968 för första gången till svenska och gavs ut av Carlsen/If som Tintin-album nummer 15 (CO's anm: Det sjunde albumet i kronologisk ordning). Den färglagda versionen från 1943 kom ut på svenska 1988.

DEN SVARTA ÖN är ett unikt Tintin-album eftersom det existerar i tre versioner. Dels finns det svartvita originalet från 1938 och en färglagd version från 1943. Men när albumet skulle ges ut i Storbritannien på 1960-talet så ville man att Hergé skulle modernisera det, eftersom man tyckte att det skildrade händelser som utspelar sig i England på ett föråldrat sätt, som exempelvis scenen med brandkårsutryckningen. Hergé gick med på det och skickade sin medarbetare Bob de Moor till Storbritannien för att göra skisser. Resultatet blev ett helt nytecknat album som gavs ut 1966. Noterbart är att Hergé följer sitt originalmanus minutiöst, och att ändringarna enbart gäller moderniseringar och direkta felaktigheter. De två senare versionerna finns utgivna på svenska, medan den första fortfarande väntar på sin svenska premiär.

När Hergé skulle teckna om DEN SVARTA ÖN inför utgivningen på de brittiska öarna 1965–1966, behövdes ett fiktivt whiskymärke. I tidigare versioner av detta äventyr hade man valt Johnnie Walker. Men nu behövde man hitta på någonting nytt. Tecknarstudion hittade då på Loch Lomond, kanske efter namnet på Storbritanniens största sjö. Senare visade det sig att det faktiskt finns en whiskysort som heter Loch Lomond.

- Källa: Wikipedia

- Källa: Omslag till Den Svarta Ön, 20:e upplagan, Carlsen Comics 1992

Handling

Handlingen börjar med att Tintin är ute på en fridsam promenad med Milou. Men den sköna stämningen varar inte länge. När ett oregistrerat flygplan med motorstopp landar gör Tintin sitt för att hjälpa, men han blir skjuten och hamnar på sjukhus. Dupondtarna kommer för att informera Tintin om en flygolycka i Eastbury i Sussex, England. Tintin lämnar därför sjukhuset och tar ett tåg till London tillsammans med Dupondtarna. Men det är knappast någon fredlig resa. Tintin somnar, och någon drar i nödbromsen. Tintin ser hur mannen försöker smita och jagar honom, men kommer inte långt. Konduktören tror att Tintin försöker smita, och griper honom. Men det är inte nog för de som försöker röja undan Tintin. De säger också att han har slagit ner en kamrat och rånat honom, och i Tintins fickor hittar man en batong och mannens plånbok. Dupondtarna arresterar Tintin, men med hjälp av Milou så kan Tintin smita, men inte förrän han har satt handbojorna på Dupondtarna.

Vad som följer är en komisk jakt av Tintin, men Dupondtarna hinner inte upp Tintin, och han lyckas ta färjan över Engelska kanalen. Väl där tar han en taxi till Eastbury, men på vägen blir taxin stoppad och Tintin bortrövad av skurken som låtsades bli överfallen, Wronzoff, och hans kumpaner. Skurkarna försöker sedan tvinga Tintin att hoppa nedför en klippa, men Milou lyckas rädda Tintin med hjälp av en getabock. Tintin promenerar den sista biten till Eastbury, där han hittar det kraschade planet. Nära intill hittar Milou en flygjacka, och ett ben. I flygjackan hittar Tintin pappersbitar, och när han pusslar ihop dem får han: "Eastbury Sussex Müller 3f r Triangel 24 - 1h". Tintin fortsätter, och råkar komma förbi Doktor Müllers villa. Han smyger in, men blir åter tagen tillfånga. Han lyckas dock göra sig fri, och barrikaderar sig i ett rum. Men huset börjar brinna och en flaska kloroform blir sönderskjuten, så Tintin svimmar. När brandkåren kommer så försöker Müller stoppa dem och smiter, men Tintin räddas. Han kommer tillbaka nästa natt, men det gör också Müller. Ett flygplan åker över och släpper ner säckar med förfalskade sedlar. Tintin lyckas fånga Müller, men han flyr. Tintin tar upp jakten.

Efter en lång jakt med bil, tåg och flygplan kommer Tintin till den lilla byn Kiltoch i Skottland. Utanför byn finns ett slott på en ö, som också kallas Den svarta ön. Alla i byn är rädda för ön, eftersom de tror att det spökar där. Men Tintin blir inte rädd, och han tar sig dit. Väl på ön stöter han på en stor gorilla kallad Ranko. Ranko tillhör falskmyntarsyndikatet, och Tintin blir jagad in i ett hål i berget, men hållet fylls av tidvattnet. När Tintin tror att allt är slut så hittar Milou en utväg, som leder till ett rum med tryckpressar. Tintin överraskar delar av syndikatet, och kallar på polisen. Men ligan tar sig loss tack vare Wronzoff, och jagar Tintin upp för ett torn. När det ser ut som att det är slut på Tintin kommer polisen, tillsammans med Dupondtarna, till räddning, och allt slutar gott.

- Källa: Wikipedia

 

Du kan validera din pussellösning med certitude.

 

Du vaknar plötsligt med en lätt huvudvärk. Du har precis återvänt från Skottland, falskmyntare och farliga, vilda gorillor. Men det var något som störde din drömlösa sömn och fick dig att vakna...<KNACK><KNACK> ...där var det igen!! Det är något eller någon utanför dörren!! Det känns väldigt olustigt, du känner obehaget komma krypande men du väljer ändå att öppna dörren och.... ingen där!..... men på marken utanför ytterdörren ligger en USB-sticka. Vad är nu detta för något? Du plockar upp stickan och tittar på den! Ser ut som en helt vanlig USB-sticka?! Du ser dig om ännu en gång och stänger sedan dörren och återvänder in. Tvärtemot vad du lärt dig om virus och trojanska hästar, så tar nyfikenheten över och du bootar upp din dator och stoppar in stickan. 

Efter en stund möts du av meddelandet: "Ange Wronzoff's kod 1 i Certitude nedanför!"

Du kan validera din pussellösning med certitude.

Datorn surrar till och hårddisken börjar snurra. Du börjar bli lite orolig för vad som egentligen händer. Är det nåt virus, trots allt? Skärmen flimrar i olika färger och plötsligt dyker ytterligare ett meddelande upp: "Välkommen Wronzoff! Ange din andra kod i Certitude nedanför!"

Du kan validera din pussellösning med certitude.

Nästan omeldebart plingar datorn till och meddelandet: "Wronzoff, platsen för tryckplåtarna kommer så fort den tredje koden matas in i Certituden nedanför"

Du kan validera din pussellösning med certitude.

På datorns bildskärm står det nu: "Du har allt du behöver för att leta upp tryckplåtarna som används för att trycka falska sedlar". Bege dig dit och förstör dem. Hälsningar: En Vän". 

Men "En Vän"? Vem? Vad är det som händer egentligen?

Mycket märkligt och obehagligt! Tankarna snurrar medan du slår på din GPS och beger dig mot platsen...

 

STORT GRATTIS TILL FTF:

2023-03-26 kl 23.26 MONWAY 

Additional Hints (Decrypt)

Yrqgeåq såf v Pregvghqra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)