Skip to Content

This cache has been archived.

The Magnificent Two: Wegens schade aan de cache en het feit dat we zelf niet meer geocachen wordt Missie Speulderbos gearchiveerd.

Groet The Magnificen Two

More
<

Missie Speulderbos

A cache by The Magnificent Two Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/9/2003
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:
 

Missie Speulderbos.

De start van deze bijzondere tocht begint op de volgende coördinaten: N52° 15.882 en E005° 40.649 waar gij prima uw vervoermiddel kan stallen. 

Bezie het woeste gebied waar ge uw missiewerk begint, trek uwe pij aan en zet de moderne beschaving en uwe mobiel uit het hoofd, en kom mee en vertrouw op uw bijzondere band met boven. Onderweg verzameld u naast de plaatsen, goden en godinnen de eerste letter van het goede antwoord. Aan het eind van uwe missie wordt duidelijk waarom. Twijfel niet want deze missie berust op waarheid, ongelovige!

Het is het jaar 855 en gij zijt aangekomen in het gehucht Tri, de Germanen die hier wonen vereren hier hun bosgod Thri naast hun andere Heiligen. Ge behoort tot de groep missionarissen die uit Engeland komt en die hier een kapel bouwen om de heidense Germanen het Christendom te verkondigen. Deze kapel zal altijd altijd zijn ook al wordt het eeuwen later verbouwd, kijkt dan zelf als gij mij niet gelooft! De Germanen moet in uwe ogen bekeerd worden tot het moderne geloof en wegblijven van hun vroegere heilige plaatsen waar zij op stenen offerbanken mensen en dieren offeren en zo hun heidense goden Wodan, Thri en Sol vereren.

Gruwelijk idee toch… dat ge weet dat deze heilige plaats die ge hier sticht eeuwen later een herberg wordt, waar kooplieden en reizigers op verhaal konden komen en hun paarden wisselen of laten rusten van de tochten die zij ondernamen over de Hessen- en Hanzewegen. Er zal handel ontstaan over deze wegen die Holland verbinden met belangrijke buitenlandse steden. Maar wraak zal er zijn, missionaris, de kapel blijft altijd zichtbaar en door geen mensenhand te verwijderen en wie reist over deze wegen zal zijn leven niet zeker zijn.

1)Wanneer bouwden men de herberg om de kapel heen?

T= 1760

H= 1675

R= 1765

I= 1865

Gij gaat hiervandaan verder de duistere bossen in met hun vreemde krachten. Vraag boven, waar de vreemde krachten vanuit de hemel stralen, naar wijsheid en vervolg uw tocht naar N52°15.711 en E 005°40.874.

Zijt gij op het goede punt aangekomen dan gaat ge van hieruit gaan een lugubere tocht ondernemen over de weg die ook wel Dodenweg wordt genoemd, durft gij? De Dodenweg kreeg zijn naam doordat de doden over deze weg naar het Garderense kerkhof werden gebracht. 

2) Hoever moest men lopen vanaf Drie naar het kerkhof?

D= 4.2 km

R= 0.4 km

I= 4.6 km

E= 3.8 km

Uw missie gaat verder,  ga naar N52°.15.198 en E005°.41.148.

Met uwe komst hier worden ook de bossen in gemeenschappelijk bezit ondergebracht in een Maalschap of Marke. De leden hiervan werden Maalmannen genoemd en zij stelden de voorschriften op voor het beheer van het bos. Het Speulderbos was een maalschap waarvan de malen of maalmannen vergaderden in Drie. Het maalschap Sprielderbos vergaderde in het Solse gat. Wie zich niet aan regels hield stond een zware straf te wachten, houtdieven werden de hand, been of voet afgehakt! Ge maakte het niet meer mee als levend wezen op deze aarde maar gij zag het verval van het systeem, waar ge met uwe komst in dit heidense bos een eind aan maakte, toen de Markewet in 1886 werd afgeschaft. De bossen waren toen al opvallend door de mysterieuze en spookachtige boombossen. Kromme bomen met mos begroeid vaak donker en nat ook de mist blijft hier lang hangen. En ook gij durfde net als de lokale bewoners niet door deze bossen want de bomen leken inde schemer op enge spoken en gedrochten en je begon te geloven in het verhaal van de bosgoden. Misschien is het vermakelijk om even op N 52°15.341, E 005°41.111 te kijken welk wild er zoal gegeten dan wel geofferd werd.

Als ge de weg verder afloopt zie ge op de hoek van deze zandwegen, daar waar nu een offertafel met banken is verschenen, een eik dit is de vervanger van de enorme eik die erachter heeft gestaan, ge ziet nog de stobbe. Deze heet de Koningseik en hieronder hield stadhouder Willem III zijn jachthalte en was in 1880 al minstens 250 jaar oud. Op de oude tekening ziet gij dat vroeger eronder een Koningstafel was gelegen, een langwerpige vierkante uitgraving in de grond.

Wel wat anders dan vroeger toen gij hier door de eindeloze bossen dwaalde zonder een levende ziel te zien. Op weg naar het volgende punt ziet ge grafheuvels waarin mensen zijn begraven van een volk dat door de Germanen is verdreven. Roep de krachten van boven weer aan en loop, loop uwe ondergang tegemoet op N52° 15.307, E005° 39.972.

Gij zijt nu aangekomen bij het Solse Gat. Hier stond een groot klooster, omgeven door grachten. Ga niet omlaag u kunt de plek des onheils prima van den bovenzijde bezien. Uwe broeders, de missionarissen, die dit klooster stichtte en hier als monniken leefden, leefden in overdaad en rijkdom en hadden zich aan de Duivel overgegeven. Gij en uwe broeders hielden van feestvieren, dronken wijn, dansten en gezongen, vloekte en tierden tot de zon weer opkwam. 's Nachts kwamen meermalen heksen, toverknollen en boze geesten op bezoek en dan werd de zwarte mis, samenvatting van de satansdienst, gelezen. De hele nacht door waren de vensters verlicht, totdat in een stormachtige Kerstnacht het hele klooster verzonken is. De aarde had zich over zoveel boosheid geopend en weer gesloten. Nu nog hoort men om middernacht bij stil weer de schorre gebarsten klokken luiden. En soms, in de donkere nacht, wandelen de geesten van jou broeders, de monniken, daar rond het Solse Gat klagend in een lange sombere rij. Uit het water stijgt dan een blauwe wasem op, omdat ze zweven boven dit water. Dat moeten ze elke nacht doen, tot het weer licht wordt. Zodra de zon begint te schijnen, lijkt het alsof er niets gebeurd is. Nog altijd wordt hier “heksen” de zomer- en winterzonnewende gevierd op 21 juni en 21 december!

De archeologen die hier zochten naar de resten van uwe broeders weten dat op plekken waar voorheen heidense godsdienstplechtigheden werden gehouden, vaak kerken of kloosters gebouwd werden. Gij zag hoe in 1880 stukken steen zijn opgegraven misschien wel afkomstig van een gesloopte kerk of een tempel of misschien een van de stenen banken waarop de vergaderingen werden gehouden. Volgens overlevering is de kerk van Putten van deze stenen gebouwd. Voor het laatst in 1910 zijn er bouwfragmenten opgegraven. Oorkonden vermelden dat hier 2 heidense zuilen of offerplaatsen zijn geweest voor Irmenlo en de Urthunsula. De Germanen offerden daarnaast aan de godin Sol (Zon) waardoor de naam Solse gat. De processie gaat verder naar N52°.15.766, E005°.39.369. Onderweg ziet gij op de kruising van wegen twee namen waarvan een in de moderne tijd thuis hoort maar de andere is u bekend en betekend wetering

3) Wat is de naam van de weg.

S= Prinsenweg

O= Nieuwe prinsenweg

L= Laak

Vervolg uwe weg en als gij op de coördinaten bent aangekomen wacht u een nieuwe opdracht. 

4) Hoever is het naar het, door Donar geschapen, meer in de buurt van Uddel?

A= 2 km

E= 8.2 km

G= 1.8 km

I= 10 km

R= 13.6 km.

De Germanen hadden een religie waarin zij de natuur en de krachten van de natuur vereerden. Bovennatuurlijke krachten konden door een speciaal offer tevreden worden gesteld. Nog een paar vragen om uwe missie te vervolmaken: 

5) Wie werd er vereerd om de zonnekracht:

Erthensula

Ronar

Irminlo

Sol

Puzzel nu de cijfers van de eindcoördinaten bij elkaar door de vetgedrukte namen van de plaatsen, goden en godinnen uit de vragen te zoeken in de linker puzzel op te zoeken. De (eerste) letter van het goede antwoord bij de betreffende vraag levert nu een cijfer op in de rechter puzzel. Zet deze cijfers in de onderstaande coördinaten.

 

 Z  O  O  D  S  O  L    2  5  3  8  6  3  0
 X  T  H  R  I  A  I    1  9  7  4  5  1  8
 A  E  G  I  R  O  R    2  1  7   5  4  0  7
 N  O  W  E  E  L  K    0  7  2  1  1  4  5

 

De stash ligt op:

N52°.(E)(I).(S)(L)(R-E)

E005°. (R)(L).(I)(R-E)(2*R)

Je mag het laatste stukje van het pad af, je hoeft niet verder dan 25 meter van het pad af. Graven is niet nodig!

Additional Hints (Decrypt)

Tn anne qr bcra cyrx, tvw qhesg gbg qr urysg.
Ghffra rra qhooryr jvggr ra rra mbzrefr rvx.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

483 Logged Visits

Found it 451     Didn't find it 7     Write note 24     Archive 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 205 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.