Skip to Content

<

Hämeenlinnaa ja hämeenlinnalaisia

A cache by PekkaR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/15/2004
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö tutustuttaa sinut Hämeenlinnan keskustan ytimeen ja hämeenlinnalaisiin, jotka ovat siellä eläneet ja toimineet.

Löydät kätkön kun tutustut huolella Hämeenlinnan kauppatorin ja Kirkkopuiston ympäristöön. Aloita ilmoitetuista koordinaateista, jotka ovat torin keskipisteessä. Kätkön koordinaatit ovat N60° AB.CDE, E24° FG.HIJ.

A) Mies istuu ja nojaa päätään käsiinsä; miettii ehkä runojaan... Sehän on Larin-Kyösti (1873-1948). Larin-Kyösti oli tuottelias kirjoittaja: runoja, romaaneja, kertomuksia, näytelmiä - kirja vuodessa, parhaina kaksi. Hän myös suomensi mm. August Strindbergiä (1849-1912). Laske montako kirjainta on kuvanveistäjä Mikko Hovin (1879-1962) signeerauksessa, saat A:n.

B) Keisari Aleksanteri II (1818-1881) allekirjoitti maaherran virkatalossa J.V. Snellmanin (1806-1881) aloitteesta käskykirjeen Suomen kielen yhdenvertaisuudesta ruotsin kanssa. Geokätkö Nouse, riennä Suomen kieli Parolan Leijonalla kunnioittaa tämän kielireskriptin muistoa. Vuonna 1837 valmistunut lääninhallituksen talo on Carl Ludvig Engelin (1778-1840) suunnittelema. Minä vuonna keisari vieraili Hämeenlinnassa? B on vuosiluku jaettuna 207:llä.

C) Kotikaupunki pystytti kiven isänmaansa vapauden vuoksi vuonna 1918 henkensä uhranneiden velvoittavalle muistolle. Minä vuonna oli syntynyt nuorin miehistä, joiden nimi muistokivessä on? Vähennä vuosiluvusta 1893, jää C.

D) Montako nimeä kivessä on? D = lukumäärä / 4.

E) Hämeenlinnan raatihuoneessa, joka on Alfred Caweenin (1836-1912) suunnittelema, oli aikoinaan myös poliisilaitos. Kellarin ikkunoissa on vieläkin kalterit. Montako kalteria on torisivun ikkunoissa? Jaa lukumäärä viidellä ja tulos on E.

F) Hämeenlinnan Suomalainen Säästöpankki rakennutti viisikerroksisen liikerakennuksen torin laitaan 1929. Klassistisen rakennuksen suunnitteli Oiva Kallio (1884-1964). Pääovea ympäröivät reliefit ja veistos Hämeen Ilves ovat kuvanveistäjä Gunnar Finnen (1886-1952) käsialaa. Rakennuksessa toimi aikoinaan Backman & Tyrylän ravintola ja leipomoliike. Mummuni Hilda (1888-1987) oli töissä leipomon kaupassa. Hämeen Ilves seisoo kolmella jalalla. Onko ylhäällä 1) oikea etutassu, 2) vasen etutassu, 3) oikea takajalka vai 4) vasen takajalka?

G) Arkkitehti Armas Lindgren (1874-1929) suunnitteli Toripuiston ja siellä olevat kaksi paviljonkia. Veijo Meren (1928-) romaaniin "Jääkiekkoilijan kesä" perustuvan elokuvan "Iso Vaalee" alussa Tarmon jääkiekkoilija Illu juo kavereineen pilsneriä Toripuiston paviljongissa katsellen kun Iso Vaalee, Salme Isola, kulkee ohi. Lindgren oli syntyjään hämeenlinnalainen ja Meri pääsi ylioppilaaksi Lyseosta 1948. Montako puupilaria paviljongeissa on kaiken kaikkiaan? Jaa kolmella, tulee G.

H) Kalevalan luoja Elias Lönrot (1802-1884) oli pari vuotta oppilaana hämeenlinnalaisessa apteekissa. Minä vuonna hän aloitti oppilaskautensa? Laske vuosiluvun numeroiden summa ja vielä tuloksen numeroiden summa, se on H.

I) "Kotimultahan jäivät rakkaaseen sukupolvet töineen, toiveineen. Mut uskon, ristin ja kanteleen he lahjaks jättivät lapsilleen." Minä vuonna Hämeenlinnan karjalaiset pystyttivät paaden kotiseudulle jääneiden vainajien muistolle? Vähennä Lönrotin toinen oppilasvuosi ja jaa erotus 19:llä, tulos on I.

J) Runoilija Paavo Cajander (1846-1913) syntyi Hämeenlinnassa. Hänen mittavin työnsä oli William Shakespearen (1564-1616) suurten runonäytelmien suomentaminen. Lyyrikkona hän kirjoitti ennen muuta isänmaallista runoutta. Hämeen Heimoliitto pystytti patsaan. Minä vuonna? Laske J samalla tavalla kuin H.

Kätkö on pieni mikropurkki, jossa ei ole kynää. Piilopaikka on suojainen ja talvikelpoinen.

Kauppatorin ympäristön ja muunkin Hämeenlinnan rakennuskulttuurista voit lukea lisää kirjasta "Kyliä ja kortteleita". Verkkoversio on luettavissa täällä. Hämeenlinnalaisista kerrotaan esim. kaupungin 350-juhlien yhteydessä julkaistussa kirjassa "Hämeenlinnalaisia 1639-1989".

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

This cache takes you to sightseeing in downtown Hämeenlinna and you meet people who have lived and worked there. If you are interested to seek the cache, please email me. I'll send english translation of description to you.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

265 Logged Visits

Found it 218     Didn't find it 14     Write note 19     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.