Skip to content

Les Formigues Multi-cache

Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:  small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Oliana Molls i el tresor de les Illes Formigues: una nova aventura d'aquest intrèpid arqueòleg que us permetrà conèixer la Costa Brava de Palafrugell. No apta per mariners d'aigua dolça!


Idiomes disponibles / Available languages

Català Català English EnglishOliana Molls i el Tresor de les Illes FormiguesAvís previ:

 • Aquest és un multicache on les parts prèvies es localitzen als voltants del Far de Sant Sebastià i el punt final es troba a l'Arxipèlag de les Illes Formigues. Aquestes illes només són accessibles amb vaixell o també amb kaiac (si les condicions del mar són bones). Podeu llogar kaiacs a la majoria de les platges de les rodalies.

  Aquí teniu uns mapes amb la posició exacta de les Illes Formigues (situades a uns 600 metres de la costa més propera) i el far de Sant Sebastià, així com de les platges on es lloguen kaiacs (normalment durant la temporada d'estiu).  Mapa de situació general Mapa de situació en detall

  Si s'escull l'opció dels caiacs, recomanem intentar-ho amb un òptim estat de la mar. Tant des de Calella de Palafrugell, com des de la Cala de Castell, la distància total a superar és d'uns 6km (3km d'anada i 3 de tornada), i si les condicions no són bones i no es té prou experiència es pot passar una mala estona. En tot cas, apliqueu el sentit comú: no feu temeritats!

 • Atesos aquests fets i tenint en compte els amagatalls previs, recomanem fer aquest cache amb temps suficient. A ser possible, començar al matí per tenir temps suficient després d'agafar la barca i arribar a les Formigues per completar el cache.

 • Els amagatalls previs no són de difícil accés, per tant tothom els pot anar a cercar. Al cache final no és tan fàcil d'arribar-hi, ja que el terreny és una mica rocallós, però amb una mica d'atenció hi arribareu sense problemes.

 • El material necessari per aquest cache és:

  1. Un GPS
  2. Una barca o similar
  3. Una brúixola
  4. Paper i llapis
  5. Moltes ganes d'aventura

Barra 3


Argument:

L'Oliana Molls és un dels més famosos arqueòlegs catalans que hi ha hagut. Després de les seves peripècies a la recerca de l'Astàleg de Bronze i de posar en marxa la seva Màquina Fabulosa, es va dedicar a la vida familiar amb la seva companya la Betty i es va retirar momentàniament de l'elit de l'arqueologia.

L'estiu passat, mentre tota la família (l'Oliana, la Betty i el seu fill Quarqui) estiuejava al mas que tenen a la població de Torrent, al costat de la residència dels seus inseparables veïns en Marconi i l'Hortènsia, en el seu fill es va despertar la vena arqueòloga que havia heretat del seu pare. Mentre en Quarqui contemplava un pergamí antic emmarcat que estava penjat al menjador, de tant badar va fer caure una estàtua que el seu pare havia heretat del seu avi, que al seu torn l'havia comprat en un mercat a Argelés-Sur-Mer per quatre rals. L'estàtua estava plena de pols i mig abandonada i representava un soldat francès de l'Edat Mitjana en posició d'atac: amb l'espasa a la mà dreta i l'escut a l'altra. Al peu hi havia una inscripció que deia: "A la glòria de François LeClercq, capità de les forces del rei Felip III l'Ardit per la gràcia de Déu". A l'agafar l'estàtua es va adonar que era buida per dins, doncs sentia un soroll d'alguna cosa que es movia al seu interior. Així que va anar corrents a comentar-li al seu pare, que en aquell moment estava fent un xat amb l'Indiana Jones i en Quatermain.

En assabentar-se de la notícia, l'Oliana no va fer cas del fet que l'estàtua estava mig esquerdada i va acabar de trencar-la. A l'interior va trobar un petit cofre, el qual contenia una inscripció que amb prou feines es podia llegir. Al no ser capaç de desxifrar el missatge que contenia (el text gairebé estava esborrat), l'Oliana va sotmetre el petit pergamí a l'anàlisi de la seva Màquina.

Aquest va ser el seu resultat:

"El paper parla d'un tresor ocult a l'arxipèlag de les Formigues, unes illes molt properes a la zona. El capità François LeClercq havia estat un important cap de les tropes franceses dirigides pel rei Felip III l'Ardit, de la Casa dels Anjou, a la incursió que van fer a Catalunya el 1285 durant el regnat de Pere II el Gran, de la casa de Barcelona. En aquesta incursió els francesos van aplegar un bon botí de monedes d'or de les plenes arques dels nobles i comerciants catalans. Al trobar-se amb la forta oposició del poble català, van decidir emportar-se el tresor per omplir encara més les butxaques del seu Rei. Però aquest fet els va resultar fatal, doncs van carregar en excés els vaixells i al seu pas pel Freu de les Formigues, mentre fugien de la derrota que havien sofert davant les naus dirigides per Roger de Llúria a prop de Palamós, a la famosa Batalla de les Formigues els dies 3 i 4 de setembre del 1285, més de la meitat de les naus van encallar i es van enfonsar. El seu exèrcit va retirar-se cap al seu punt fort a Girona, on hagueren de suportar un fort setge. Finalment, no van tenir més remei que marxar quan les mosques de Sant Narcís els van fer emmalaltir a quasi tots.

Veient la tragèdia que estava succeint, l'orgullós capità va decidir arreplegar les joies més boniques i valuoses, i les va amagar en un cau en una illa de les Formigues. Va dibuixar en uns papers uns esbossos del mapa per trobar-lo i va decidir amagar-los en amagatalls separats en el paratge de més difícil accés de la zona, perquè ningú pogués trobar-los. Un cop els va amagar, va fer una petita "xuleta" que ficaria a l'estàtua de la seva efígie perquè més endavant la poguessin trobar els seus descendents i gaudir de la riquesa que els donaria."


L'Oliana estava entusiasmat amb la descoberta del seu fill, però va demanar una anàlisi més exhaustiva del paper en qüestió, ja que no donava massa pistes per trobar el tresor. La Màquina la va fer després que l'Oliana hagués d'insistir-li una vegada i una altra, ja que la Màquina tenia molt de caràcter.

La segona anàlisi deia:

"La posició del tresor no està determinada al paper. Caldrà anar a buscar prèviament els fragments del mapa que en François va amagar a prop de la Muntanya de Sant Sebastià de la Guarda, on hi ha un important far. Les posicions del fragments són:

 • Amagatall 1: Es troba a la posició  N 41° 53,705'

  E 03° 12,142'

  en una obertura d’una roca.(mirar foto spoiler)
 • Amagatall 2: La localització exacta no és del tot fiable però sembla que es troba al voltant de la posició:  N 41° 53,866'

  E 03° 12,184'

  La inscripció del pergamí diu que es troba amagat a sota d'una gran roca, on hi ha uns escalons. És a l'alçada del graó al que té el número en xifres romanes més 11 unitats (AB+11), que apareix en la placa que es troba una mica abans de les escales pel mateix camí de ronda (mireu foto).


  Inscripció placa

  És a dir, cal que esbrineu quin és el número en xifres romanes que apareix a la placa i sumeu-n'hi 11. Llavors aneu a les escales i compteu-ne tantes com el número que us ha sortit. Finalment examineu sota la roca que trobareu als vostres peus.
Del contingut del tresor el paper tampoc en parla massa clar, sembla que es tracta d'una col·lecció de monedes i joies de gran valor."


L'Oliana, que ja no està en massa forma, ha provat de buscar-lo, però ja no té l'empenta que tenia abans, i el seu fill encara és petit per enfrontar-se amb un repte com aquest. Així doncs, ens ha passat tota la informació que té per tal que algun geocàtxer intrèpid acabi la feina que ell ha començat.

L'Oliana ens ha suggerit com a punt d'inici el mirador al darrera del far que es troba a la posicióN 41° 53,769'

E 03° 12,112'

Des d'aquest punt tindreu una molt bona vista de les illes que seran el vostre objectiu final. A partir d'aquí, per desplaçar-vos seguiu les indicacions que trobareu als amagatalls i el camí de ronda, el que està marcat amb aquest símbol:


Sender Gran Recorregut

No us oblideu de visitar les restes del poblat ibèric i l'ermita de Sant Sebastià.


Tindreu el què s'ha de tenir?
Segur que sí. Endavant les atxes!Barra 4


Notes:

 • Per tal de mantenir l'encant del tresor trobat demanem que els objectes intercanviats siguin tots del tipus moneda (millor antigues) o joia (per joia entenem cristalls de mineral, cadenes, polseres, arracades, etc. En general coses de poc valor econòmic, no deixeu coses massa valuoses!).

 • Per localitzar l'amagatall final a les formigues no és necessari el GPSr, amb una brúixola que us marqui el rumb el trobareu ràpidament. No us desanimeu i prepareu-vos a viure una autèntica experiència multisensorial! ;-)

 • Sisplau, agraïríem que tothom qui trobi el cache NO pengi fotos que es puguin considerar SPOILER. Així, tothom ho tindrà igual de difícil (o de fàcil :D) a l'hora d'emprendre l'aventura. Moltes gràcies!

 • Agraïments:

  Agraïments especials a en mcruley i a la Maria, patrona de l'Esplai, per l'ajuda logística i per haver fet possible la col·locació d'aquest cache.

  Gràcies també al geocacher karles per aportar involuntàriament un element indispensable per la bona marxa d'aquest cache, i per modificar desinteressadament algunes ubicacions del seu multicache Cala Pedrosa, per evitar que es solapés amb aquest.

  I en general, gràcies a tots els familiars i amics que han col·laborat en major o menor mesura a la realització del mateix.


  By Palatrecos' Team, adoptat per AlbertCS10 i lluis8  Barra 3


  Oliana Molls & the Treasure of the Formigues Islands


  Preliminary info:

  • This is a multi-cache whose previous parts are located around Sant Sebastià's Lighthouse, and the final cache is hidden somewhere in the Formigues Archipelago. These islands are only accessible by boat, or also by kayak, which can be rented in some of the nearby beaches.

   Here you have a couple of maps showing the exact location of both the Formigues Islands (600 metres into the sea from the nearest seashore) and Sant Sebastià's Lighthouse, as well as the beaches where you can rent kayaks (usually only during the summer season).   Map of global location Map of specific location

   If you decide to reach the islands by kayak, we strongly recommend you to try it with a really calm sea. Either from Calella de Palafrugell or from Cala de Castell the total distance to overcome ammounts to 6km approx. (3km each way), so if the conditions are adverse and you are not a skillful enough kayaker, it could all turn into a bad experience. Anyway, just apply common sense: don't try any temerities!

  • That being said, and considering the previous hiding places, we advise you to plan this cache hunt with time aplenty. Preferably, the best option would be to begin in the morning, in order to have time to take the boat and complete the cache afterwards.

  • The previous locations have adequate accesses, so everybody can reach them. The final cache is somewhat harder, as the terrain is a bit rocky, but being careful you should reach there without difficulty.

  • Equipment needed:

   1. GPSr
   2. Boat or substitute
   3. Compass
   4. Pen & paper
   5. Great doses of adventure spirit

  Barra 4


  The Story:

  Oliana Molls is one of the most famous Catalan archaeologists ever. After all his ups and downs when searching the Bronze Astàleg, and after building his Fabulous Machine, he settled down and led a quiet family life with his mate Betty, temporarily retiring himself from active archaeology.

  Last summer, while the whole family (Oliana, Betty and their son Quarqui) was spending the summer at their country house in Torrent, just next to their inseparable neighbours Marconi and Hortènsia, the family archaeological vein was awakening inside Oliana's son. While he was contemplating an ancient scroll hanged on the wall, he inadvertently dropped a statue to the floor. It was a statue inherited by his father from his grandpa, who in turn bought it at Argelés-Sur-Mer for tuppence. The statue was very dusty and badly maintained, and it represented a middle-age French soldier in a warring attitude: wielding a sword in his right hand and a shield in the other one. On its base, an inscription read: "To the glory of François LeClercq, Captain of His Royal Highness King Philip the Brave's forces, by the Grace of God". When he picked up the figure he noticed it wasn't solid, because he heard a funny noise, like if something was moving inside it. So he ran to explain everything to his father, who at that very moment was engaged in an Internet chat with Indiana Jones and Quatermain.

  When he learned such news, Oliana didn't doubt a second and immediately broke the statue to pieces. Among the debris he found a small chest, which contained a nearly unreadable inscription. As he was completely unable to make any sense of it (the text was almost erased), Oliana analysed it with his Machine.

  This was the result:

  "The paper talks about a hidden treasure, located at the Formigues Islands, a nearby archipelago. Captain François LeClercq was a credited military chief for King Philip III the Brave, of the Anjou house, when they raided Catalonia in 1285, during the reign of King Peter II the Great, of the house of Barcelona. During their incursion, the Frenchmen looted a considerable amount of gold from the arches of Catalan nobles and merchants. But as the people opposed fiercely to their occupation, they decided to take the treasure away to enlarge their king's fortune, if such a thing was possible. But that was a fatal decision, because they loaded excessively their ships and, while they passed by the Formigues' Freu, fleeing from their defeat against Roger de Llúria's fleet near Palamós, at the famous Battle of the Formigues Islands, which took place on September the 3rd and the 4th 1285, more than half of the fleet shipwrecked and sunk right there. Their army retreated to their stronghold in Girona, where they had to endure a terrible siege. Finally, they had no option than fleeing when Sant Narcís' flies made them all ill.

  Seeing such a tragedy, the proud captain decided to gather the most beautiful and priceless jewels, and hid them somewhere in one of the Formigues Islands. He drew some map drafts to find the treasure, and decided to hide them in separate locations at the most inaccessible spot of the zone, so nobody was able to find them. When placed, he wrote a small note, which he planned to hide inside his own statue, so his descendents would find it someday, and would retrieve and enjoy his wealth."


  Oliana was very excited about his son's discovery, but he preferred to ask for a more exhaustive analysis, as the preliminary one didn't give away much information on the subject of finding the treasure. He had to insist many times, because the Machine really got a temper.

  The second analysis read:

  "The treasure's exact position is not determined in the paper. A previous expedition to Sant Sebastià de la Guarda (the place where LeClercq hid the map fragments, where an important lighthouse is nowadays located) might be in order. The fragments locations are:

  • Hiding Place #1: located at   N 41° 53,705'

   E 03° 12,142'

   inside a crack of a rock.(see photo spoiler)
  • Hiding Place #2: the exact location is not reliable, but it seems like it is placed around:   N 41° 53,866'

   E 03° 12,184'

   The inscription says it's hidden under a big rock, where there are a set of stairs, exactly just at the N+11 -th stair: 'N' being the number that appears on a plate (in roman numerals, somewhere before the beginning of those stairs) plus one (see photo). That is to say, you must discover the number (in roman numerals, remember) appearing in the plate, add '11' to that number, descend as many stairs as the number you just calculated, and examine under the rock where you are. Clear enough, ain't it?


   Inscripció placa  The paper doesn't say much about the contents of the treasure either, but it seems it is some sort of collection of valuable antique coins and jewels."


  Oliana, who isn't at his best anymore, tried to search the treasure, but he seems to have lost his abilities, and his son is yet too young for a challenge like this. Thus, he gave us all this information, so some intrepid geocacher would finish the job he started.

  Oliana suggested the belvedere located at  N 41° 53,769'

  E 03° 12,112'

  behind the lighthouse, as a starting point. There, you'll get a splendid sight of the Formigues, your final destination. To move around and look for the hiding places, you can follow the long-run (GR) path, which is marked with these symbols:


  GR path

  Don't forget to visit the Iberic village ruins, and the hermitage of Sant Sebastià.


  Are you ready?
  'Course you are! Here you go!  Barra 3


  Notes:

  • In order to keep the "spirit" of the treasure, we ask you to exchange only coins (specially ancient ones) or jewels (by "jewel" we mean e.g. mineral crystals, necklaces, bracelets, earrings, etc. Generally, something with a low economic cost, don't leave too much valuable things!).

  • To locate the final cache, the use of a GPSr is not strictly necessary. With a simple compass you should be able to find the hiding place quite easily. Don't despair and be ready to live a truly multisensorial experience! ;-)

  • Please, we ask you NOT TO upload SPOILER pictures when logging the find. Thus, every cacher will find it as hard (or as easy :D) as everybody else. Thanks!  Acknowledgements:

  Special thanks to mcruley and to Maria, Esplai's captain, for their logistic assistance and for making this cache's placement possible.

  We'd also like to thank geocacher karles for unintentionally contributing with an essential element for the outcome of this cache, and also for generously modifying some locations of his own multicache Cala Pedrosa.

  Many thanks to all our relatives and friends who have contributed in a major or minor way to the conception and accomplishment of this cache (our first one).


  By Palatrecos' Team, adopted for AlbertCS10 and lluis8  Barra 4


Additional Hints (Decrypt)

Oban Fbeg! Tbbq Yhpx!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)