Skip to Content

This cache has been archived.

Kapitein Haak: Helaas moet het eerste NL Post office er aan geloven, tevens een van onze oudste caches.

More
<

De Broedertjes gaan op pad/Geo Post-Office

A cache by Team Kapitein Haak Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 5/14/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is de Multicache gelegd tijdens het IRC Poffertjes event 2005 en is nu permanent.


Deze cache is het eerste Nederlandse Geo Postkantoor.

Even een uitleg wat de bedoeling is, je wilt een bericht sturen naar een collega cacher, in Nederland of waar dan ook in de wereld.

Je schrijft dan een ansichtkaart of briefkaart met je bericht, wat mij betreft mag het ook gewoon een brief zijn. De adressering moet de naam van de cacher of cacherteam en zo goed mogelijk zijn thuislokatie bevatten, liefst land en woonplaats. Daarnaast vermeldt je de volgende tekst op het poststuk: "Please move this post to a cache as near as possible to the recipients adress and message the recipient if its close enough."

Deze kaarten gaan van cache naar cache in de richting van de ontvanger. Bij voorkeur zullen ze echter via de inmiddels meer dan 50 Geo Postkantoor Caches gaan lopen. Hoe meer van dit soort caches ontstaan hoe makkelijker ze van postkantoor naar postkantoor cache kunnen reizen.

Ja, het lijkt een beetje op TB's maar omdat de bestemming bekend is en ook het enige doel is mag dit concept best nieuw genoemd worden.

Als je de post wezenlijk dichter in de buurt van zijn doel hebt gebracht, mail de ontvanger dan even via zijn GC profiel waar de kaart zich bevindt, misschien is de cache dichtbij genoeg om de post te gaan halen.

Als je een poststuk dichter bij zijn doel kunt brengen doe dat dan maar indien je dit niet kunt laat de post dan in deze cache zitten, een ander kan dat misschien wel.

Hoe verzend je post naar een ander? Eenvoudig toch, maak je poststuk en laat het in deze cache achter, je collega cachers zorgen voor de rest.

We garanderen niet dat de post aankomt en ook niet hoelang het erover doet maar het is een leuke toevoeging aan het geocachen en het is gratis.

Inmiddels is in de cache een poststempel behorende bij deze cache neergelegd, hier kunt u uw post mee stempelen. Deze dient wel in de cache te blijven, net als het stempelkussen. Tevens hebben we wat setjes ansichtkaarten in de cache gedropt die gebruikt mogen worden voor Geo Mail.

Alle Postkantoren

En nogmaals Alle Postkantoren

Let op!

LET OP! Deze multicache voert voor een klein deel langs de openbare weg dus let op uw kinderen!!

De parkeerplaats is op N 52 00.479 - E005 56.501 de tocht is ongeveer 3 kilometer lang. De route is redelijk goed te doen met buggy's maar een draagzak zou handiger zijn.

Een rekenmachine is geen overbodige luxe bij deze cache.

 

Poffertjes heten van oorsprong Broedertjes en zijn in een abdij ontwikkeld evenals de bekende Wafels, Beignets en andere soorten licht gebak. Een Broedertje is eigenlijk een hostie die in de RK kerk werd gebruikt en werd vroeger met brooddeeg gebakken. Tijdens de Franse revolutie was er een tekort aan tarwebloem en is men gaan mengen met boekweitmeel. Dit gebeurde omstreeks 1780.

Deze broeders van de RK kerk deden ook zaken en ruilhandel met Marketentsters en kooplieden. Tijdens de mis gingen zij ter communie en proefde de hostie en vonden dit wel lekker. Zij kochten het recept op, lieten bij een smid een fornuis maken met een roodkoperenplaat er op van 6 mm. dikte en 200 holletjes er in geslagen en het begin was er.

Iedereen die het recept kocht bleef van alles toevoegen om de smaak te verbeteren. Dat is de reden dat de poffertjes bij de echte poffertjesbakkers van smaak verschillen, ondanks dat de hoofd bestanddelen gelijk zijn.

De families die het recept kochten van de kloosterbroeders waren Janviers, Bongers, De Haan, Visser, van der Steen, Seth, Mulder(nu De Salamander), Brusse, Vermoolen en Consales. Uit deze families zijn de nazaten nog steeds aan het poffertjesbakken met het recept dat van vader op zoon/dochter overgaat. Zij maken de samenstelling van het beslag nooit bekend het blijft dus een familie geheim.

Hoe is het in Nederland gekomen:

Tijdens de tochten die Napoleon naar de lage landen maakte gingen er ook kooplieden mee of met een sleperswagen of met een door een paard getrokken trekschuit. Zo zijn zij in Nederland beland.

Rond 1820 op de kermis werden broedertjes gebakken op de koperen plaat. Het fornuis werd gestookt met pelhout, het beslag dat met een houten pollepel op de plaat werd gegoten lag als het ware gaar te poffen. Vandaar dat de naam Broedertjes snel veranderde in poffertjes.

Een portie is in het algemeen 10 tot 15 poffertjes op een schoteltje met roomboter en poedersuiker geserveerd. Eventueel kan er sterke drank overheen.

Ga naar Waypoint 1 op:

N 52°00.575, E 005°56.573

Op het paaltje staan drie letters, neem de letter op het paaltje dat in het alfabet het verst van de letter "A" af ligt en geef hem het bijbehorende getal, als volgt te berekenen, a=1, b=2, c=3 enz. Dit berekende getal is getal A.

 

Ga nu naar Waypoint 2 op:

N 52°00.(17*A)-1, E 005°56.(41*A)+1

Tel van het telefoonnummer alle getallen op neem dit getal keer 2 en tel er 7 bij op. De uitkomst is B.

 

Ga naar Waypoint 3 op:

N 52°00.(4*B)+(2*A)-3, E 005°56.(30*B)-(21*A)-2

Als je naar boven kijkt zie je een jaartal, welk jaartal is dit? Dit is getal C.

 

Ga nu naar Waypoint 4 op:

N 52°00.(C/3)-(3*B)-1, E 005°57.(8*A)+9

Uit hoeveel verticale paaltjes bestaat de onderste trede? Dit getal is D.

 

Bereken nu de cachelokatie:

N 52°00.(A+B+C)/4+102, E 005°56.(B+C)/4-(4*D)

 

Additional Hints (Decrypt)

Npugre rra zrqvhzqvxxr obbz. Ovw ceboyrzra ory: ahymrf ivregjrr mrfmrf mriragjrr mrfmrira.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

371 Logged Visits

Found it 339     Didn't find it 7     Write note 12     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 51 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.