Skip to Content

This cache has been archived.

Bitte ein Bit: Het is mooi geweest, er moet maar iets nieuws komen.

More
<

Jannezandse Brug

A cache by Bitte ein Bit Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/12/2005
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


In de volksmond de Jannezandse Brug gaan heten. Ook werd hij de brug over de Bleek genoemd, maar officieel de brug over de Oostkil. (Naam van het water) Deze namen kent niemand meer dus blijft het de Jannezandse Brug. Polder Jannezand (1805) was geïsoleerd en omringt door water. Aan en afvoer van producten moest dus altijd over het water naar de haven van Hank. Tijdrovend en geld verslindend. In 1929 werd besloten een vaste oeververbinding te maken naar Hank. Vele landarbeiders verbleven hiervoor op de polder omdat naar huis roeien na zware arbeid geen optie was. Toen de brug er kwam was dit een verademing en kon men gewoon ‘s-avonds thuis zijn. In die tijd werkte er soms meer dan 100 personen op de polder. (seizoen arbeid) Met de ruilverkaveling in 1969 is er een nieuwe betonbrug gekomen en kwam de functie van deze brug te vervallen. Helaas heeft de gemeente verzuimd om passende maatregelen te treffen om verval tegen te gaan. Voor de Stichting Archief*Kring Hank een doorn in het oog maar restauratie is momenteel geen optie. Veel te duur. Vanaf de cache-positie heb je een mooi uitzicht op de brug.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

  • Ophaalbrug

520 Logged Visits

Found it 491     Didn't find it 16     Write note 1     Archive 2     Unarchive 1     Post Reviewer Note 1     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 65 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.