Skip to content

Stevig Stappen! Deel 1 Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 4/28/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is deel één van drie en is zo'n 13,5 km lang. De drie delen van deze tocht vormen samen een tocht van zo'n 37 km door de heuvelige bossen, weilanden en heide tussen Beek en Mook. Deutsche Uebersetzung mit Dank an McLoet und awema



Het gebied

De heuvels waar je doorheen gaat wandelen zijn ontstaan tijdens de Saale-ijstijd (200.000 jaar v.C.). Een gletsjer heeft toen vanuit Scandinavïe het ijs opgestuwd waardoor de stuwwallen ontstonden.
Deze stuwwallen waren ook de grens van het Romeinse Rijk. De Romeinen hadden in dit gebied dan ook al wegen en gebouwen liggen.
Dat dit gebied zeer strategisch is, werd ook gezien in de 17e eeuw toen Willem III de schansen op de Mookerheide liet bouwen.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde dit gebied een grote rol. Tijdens de operatie Market Garden (bevrijding van Nederland) landden de Gealliëerden bij Groesbeek.
Er is hier dus heel wat strijd geleverd in de regionen.

De route

En vandaag ga jij de strijd aan in deze heuvels. De strijd met jezelf wel te verstaan. Want een tocht van 37 km is niet niks. Daarom zullen er in de laatste cache ook twee soorten certificaten zitten voor elke bikkel die deze tocht heeft volbracht: een voor de "echte" die de tocht in één keer volbracht en een voor de "gewone" die de tocht in delen volbracht. Voor de eerste drie zelfs speciale certificaten.
De route begint bij de Canadese Erebegraafplaats nabij Groesbeek. Als je de route in delen loopt is het de parkeerplaats voor het eerste en derde deel. Het tweede deel heeft de parkeerplaats bij Café het Zwaantje.
Hij voert je dan door de bossen "de But" en "'t Gruske" over de "Meiberg" naar de "Grote Vlierenberg". Dan dalen we af naar Berg en Dal waar we richting "Duivelsberg" gaan. Als we aan de voet daarvan zijn aangekomen, staan we aan de rand van Beek en op het laagste punt.
Het verschil tussen hoogste en laagste punt is overigens zo'n 95 meter. En nu ga je erachter komen dat de Duivelsberg niet voor niets zo heet. Dit is het hoogteprofiel van de route:

Hierna voert de route je langs de Duitse grens weer in de richting van Groesbeek. Je komt nu door de bossen van het Nederrijk. Zo kom je aan het eind van het eerste deel.
Door met deel 3 dat je tussen de velden door leidt naar het dorp Groesbeek. Dat is de naamgever van de derde etappe van de Vierdaagse met de Zevenheuvelenweg.
Je daalt af naar het centrum van het dorp en volgt het spoor naar de bossen ten westen van Groesbeek. En vandaar ga je langs het Zwaantje naar het tweede deel van de tocht.
Deel twee voert je dan naar de Mookerschans en de Heumense Schans op de Mookerheide. Staande of lopend boven de dorpen Mook en Molenhoek heb je wijdse vergezichten over de Maas. Als je uitgekeken bent, loop je verder naar Slot Mookerheide. Dit was vroeger een landhuis en heeft ook nog gediend als onderdeel van een klooster (Bethanië).
Dat is dicht bij het punt waar je weer teruggaat naar het derde deel van de route. Je gaat nu op weg naar de "Wolfsberg", die "Hooge Hoenderberg" en de "Muntberg".
Nadat we de drukke Groesbeekseweg zijn overgestoken komen we dan in de buurt van een oud Duits munitiedepot (nee, er liggen geen kistjes meer die je kunt gebruiken ). En dan gaan we terug richting startpunt.

Caches, opdrachten en regels

In de twee caches die je zo'n beetje aan het eind van deel 1 en 2 zult moeten vinden, zitten aanwijzingen die nodig zijn om de derde cache te vinden. Dat wil dus zeggen dat je eerst Deel 1 en Deel 2 moet lopen eer je aan Deel 3 kunt beginnen als je de tocht niet in een keer loopt!
Onderweg moet je ook wat gegevens verzamelen die je de cacheplekken zullen verraden. Omdat de prestatie bij deze tocht in de afstand zit, zullen de opdrachten niet moeilijk zijn.
Je moet je tijdens de wandeling wel aan de standaard regels houden. Dus op de paden blijven (behalve bij de cachelokaties), gooi je afval (thuis) in een afvalbak, honden aangelijnd, beschadig niets en niet met donker de bossen in.
Nu is er op deze laatste regel een uitzondering die het lopen van deze tocht in donkere tijden (winter) toch mogelijk maakt. Het eerste en laatste stuk van de tocht lopen door een bos waar je wel voor zonsopgang en na zonsondergang in mag. Het betreft hier het gedeelte tot en met WP 17 en vanaf WP 79.

Waypoints en beschrijving downloaden

Omdat er 82 waypoints zijn, heb ik een paar gpx-filetjes gemaakt met daarin de waypoints voor elke afzonderlijke route. Dat zijn er dus 4: Deel 1, Deel 2, Deel 3 en de totale route. Ook is er voor diegene die de route in een keer loopt een Word-documentje met alle opdrachten in de volgorde waarin je ze tegenkomt. Klik dus met rechts op de linkjes en kies "opslaan als" om ze binnen te halen.

Openbaar vervoer en overnachten

Even kort door de bocht: Openbaar vervoer naar het startpunt van deel 2 is er niet. U zou dan met lijn 5 of 25 vanaf het station naar Groesbeek Zuidmolen moeten rijden en dan naar het Zwaantje lopen.
Als u met OV naar deel 1 of 3 gaat, kunt u óf met lijn 8 naar Berg en Dal eindpunt en daar overstappen op lijn 162 richting Groesbeek, óf met lijn 5 of 25 naar Groesbeek en daar overstappen op lijn 162 richting Beek. Dan kunt u bij de Canadese Erebegraafplaats uitstappen.
Voor informatie over de dienstregeling kunt u terecht op de Novio-site. Kijk voor de dienstregeling van lijn 162 ook op Buurtbus.com.

Er zijn een aantal campings in de buurt van de startplek. "De But" en "Nederrijkswald" zijn wel het dichtst bij. Dan is er ook nog "de Oude Molen" en "de Lubert". Beide zijn in Groesbeek. Ook is er nog een natuurcamping van SBB en 2 Vekabo campings: "Hoge Hof" en "Lagewald". Linkje naar een site met adressen. Voor andere kampeerplaatsen mag je zelf aan het Googlen gaan

Beschrijving en opdrachten Deel 1

Vanaf de parkeerplaats van de Canadese Erebegraafplaats naar SS WP 01 steek je de weg over. Houd hierbij rekening met druk verkeer.
Bij SS WP 05 hebben we de eerste vraag: Wat voor een sportveld is dit? A is het aantal a's in de naam. A=
De tweede vraag slaat op één van de routepaaltjes vlak voor SS WP 09: naar welke kant wijst het pijltje op het paaltje met de groene kop die het dichtst bij de kruising staat en welke je vanaf de looprichting kunt zien? Links (B=5), rechtdoor (B=7) of rechts (B=6)? B=
Als je van SS WP 12 naar SS WP 13 loopt, kun je een dichte slagboom tegenkomen. Je mag hier gewoon langs of onder door. Houd er wel rekening mee dat het privé terrein is.
De waarde voor C komen we al bij SS WP 13 tegen: Het laatste cijfer van het bouwjaar van deze boerderij. C=
Ga na SS WP 16 de doodlopende weg in richting SS WP 17. Dit waypoint ligt aan de overkant van weer een redelijk drukke weg en markeert de ingang naar het bos. Bij SS WP 18A kom je dan deze schitterende dode boom tegen. In de herfst is hij mooi begroeid met paddestoelen.

Door naar SS WP 20 waar je dan plotseling voor deze verrassing staat.

Vanaf hier kan je GPS een beetje de weg kwijt raken dus volgt nu ook een beschrijving van het pad. Je loopt bovenlangs naar een hek. Hier kun je iets naar beneden om dan weer op een duidelijk pad terecht te komen. Het is hier trouwens bijna altijd modderig. Loop rechtdoor terwijl je het hek aan je rechterkant houdt en het dal aan je linker. Loop dan met het hek mee naar rechts. Je komt dan bij SS WP 21. Hier kies je voor de holleweg naar beneden en loopt deze helemaal uit.
Vlak voor SS WP 22 ligt weer een nieuw bruggetje. Dat is door Staatsbosbeheer aangelegd. Ga nu voetje voor voetje en tel de plankjes van het loopvlak. Trek er 12 vanaf. Dit is: D=
Je hebt nu dus al alle gegevens om de eerste cache te vinden. Een goed punt om de lokatie uit te rekenen is SS WP 24. Om goed bij SS WP 24 te komen, moet je trouwens linksom lopen. Geniet op dit punt van het uitzicht... En rust gerust even uit
Bij SS WP 27 steek je weer de weg over en ga je aan de andere kant een klein bospaadje in. Vervolg je tocht naar SS WP 32 en vandaar naar SS WP 01 en weer naar de parkeerplaats.
Nou hoop ik niet dat je de cache vergeten bent anders moet je weer terug

De Cachelokatie

In de cache vindt je de berekening voor het noord-coördinaat van de eindcache. Vergeet deze niet!!!
Neem ook de gevonden waardes voor A, B, C en D mee naar Deel 3.
Verberg de cache weer netjes, zoals je hem vond (of beter).

Formule voor de eindlocatie:
N 51°4[B+ C].[((B – A) x C) x (D – A)]’ – E005°5[A + C + 2].[(D x B x C – 10) x (B – C)]’

Additional Hints (Decrypt)

Ghffra qr xbegr ra qr gjrr ynatrer fgnzzra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)