Skip to content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
<

Stevig Stappen! Deel 2

A cache by Ruud4d Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/28/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is deel twee van drie en is zo'n 8,6 km lang. De drie delen van deze tocht vormen samen een tocht van zo'n 37 km door de heuvelige bossen, weilanden en heide tussen Beek en Mook. Deutsche Uebersetzung mit Dank an McLoet und awemaHet gebied

De heuvels waar je doorheen gaat wandelen zijn ontstaan tijdens de Saale-ijstijd (200.000 jaar v.C.). Een gletsjer heeft toen vanuit Scandinavïe het ijs opgestuwd waardoor de stuwwallen ontstonden.
Deze stuwwallen waren ook de grens van het Romeinse Rijk. De Romeinen hadden in dit gebied dan ook al wegen en gebouwen liggen.
Dat dit gebied zeer strategisch is, werd ook gezien in de 17e eeuw toen Willem III de schansen op de Mookerheide liet bouwen.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde dit gebied een grote rol. Tijdens de operatie Market Garden (bevrijding van Nederland) landden de Gealliëerden bij Groesbeek.
Er is hier dus heel wat strijd geleverd in de regionen.

De route

En vandaag ga jij de strijd aan in deze heuvels. De strijd met jezelf wel te verstaan. Want een tocht van 37 km is niet niks. Daarom zullen er in de laatste cache ook twee soorten certificaten zitten voor elke bikkel die deze tocht heeft volbracht: een voor de "echte" die de tocht in één keer volbracht en een voor de "gewone" die de tocht in delen volbracht. Voor de eerste drie zelfs speciale certificaten.
De route begint bij de Canadese Erebegraafplaats nabij Groesbeek. Als je de route in delen loopt is het de parkeerplaats voor het eerste en derde deel. Het tweede deel heeft de parkeerplaats bij Café het Zwaantje.
Hij voert je dan door de bossen "de But" en "'t Gruske" over de "Meiberg" naar de "Grote Vlierenberg". Dan dalen we af naar Berg en Dal waar we richting "Duivelsberg" gaan. Als we aan de voet daarvan zijn aangekomen, staan we aan de rand van Beek en op het laagste punt.
Het verschil tussen hoogste en laagste punt is overigens zo'n 95 meter. En nu ga je erachter komen dat de Duivelsberg niet voor niets zo heet. Dit is het hoogteprofiel van de route:

Hierna voert de route je langs de Duitse grens weer in de richting van Groesbeek. Je komt nu door de bossen van het Nederrijk. Zo kom je aan het eind van het eerste deel.
Door met deel 3 dat je tussen de velden door leidt naar het dorp Groesbeek. Dat is de naamgever van de derde etappe van de Vierdaagse met de Zevenheuvelenweg.
Je daalt af naar het centrum van het dorp en volgt het spoor naar de bossen ten westen van Groesbeek. En vandaar ga je langs het Zwaantje naar het tweede deel van de tocht.
Deel twee voert je dan naar de Mookerschans en de Heumense Schans op de Mookerheide. Staande of lopend boven de dorpen Mook en Molenhoek heb je wijdse vergezichten over de Maas. Als je uitgekeken bent, loop je verder naar Slot Mookerheide. Dit was vroeger een landhuis en heeft ook nog gediend als onderdeel van een klooster (Bethanië).
Dat is dicht bij het punt waar je weer teruggaat naar het derde deel van de route. Je gaat nu op weg naar de "Wolfsberg", die "Hooge Hoenderberg" en de "Muntberg".
Nadat we de drukke Groesbeekseweg zijn overgestoken komen we dan in de buurt van een oud Duits munitiedepot (nee, er liggen geen kistjes meer die je kunt gebruiken ). En dan gaan we terug richting startpunt.

Caches, opdrachten en regels

In de twee caches die je zo'n beetje aan het eind van deel 1 en 2 zult moeten vinden, zitten aanwijzingen die nodig zijn om de derde cache te vinden. Dat wil dus zeggen dat je eerst Deel 1 en Deel 2 moet lopen eer je aan Deel 3 kunt beginnen als je de tocht niet in een keer loopt!
Onderweg moet je ook wat gegevens verzamelen die je de cacheplekken zullen verraden. Omdat de prestatie bij deze tocht in de afstand zit, zullen de opdrachten niet moeilijk zijn.
Je moet je tijdens de wandeling wel aan de standaard regels houden. Dus op de paden blijven (behalve bij de cachelokaties), gooi je afval (thuis) in een afvalbak, honden aangelijnd, beschadig niets en niet met donker de bossen in.
Nu is er op deze laatste regel een uitzondering die het lopen van deze tocht in donkere tijden (winter) toch mogelijk maakt. Het eerste en laatste stuk van de tocht lopen door een bos waar je wel voor zonsopgang en na zonsondergang in mag. Het betreft hier het gedeelte tot en met WP 17 en vanaf WP 79.

Waypoints en beschrijving downloaden

Omdat er 82 waypoints zijn, heb ik een paar gpx-filetjes gemaakt met daarin de waypoints voor elke afzonderlijke route. Dat zijn er dus 4: Deel 1, Deel 2, Deel 3 en de totale route. Ook is er voor diegene die de route in een keer loopt een Word-documentje met alle opdrachten in de volgorde waarin je ze tegenkomt. Klik dus met rechts op de linkjes en kies "opslaan als" om ze binnen te halen.

Openbaar vervoer en overnachten

Even kort door de bocht: Openbaar vervoer naar het startpunt van deel 2 is er niet. U zou dan met lijn 5 of 25 vanaf het station naar Groesbeek Zuidmolen moeten rijden en dan naar het Zwaantje lopen.
Als u met OV naar deel 1 of 3 gaat, kunt u óf met lijn 8 naar Berg en Dal eindpunt en daar overstappen op lijn 162 richting Groesbeek, óf met lijn 5 of 25 naar Groesbeek en daar overstappen op lijn 162 richting Beek. Dan kunt u bij de Canadese Erebegraafplaats uitstappen.
Voor informatie over de dienstregeling kunt u terecht op de Novio-site. Kijk voor de dienstregeling van lijn 162 ook op Buurtbus.com.

Er zijn een aantal campings in de buurt van de startplek. "De But" en "Nederrijkswald" zijn wel het dichtst bij. Dan is er ook nog "de Oude Molen" en "de Lubert". Beide zijn in Groesbeek. Ook is er nog een natuurcamping van SBB en 2 Vekabo campings: "Hoge Hof" en "Lagewald". Linkje naar een site met adressen. Voor andere kampeerplaatsen mag je zelf aan het Googlen gaan

Beschrijving en opdrachten Deel 2

Het tweede deel van deze wandeling begint op de parkeerplaats bij café-restaurant Het Zwaantje (je hebt toestemming om daar je auto neer te zetten). Van daar af steek je de weg over naar het pad langs de put, op weg naar SS WP 48.
Als je dan bij SS WP 51 aankomt, zie je een meerstammige boom waarbij we het allombekende "stammentellen" gaan doen. En wel op 1,75 meter hoogte. Dit levert ons G op. G=
Bij SS WP 53 kunnen we dan ook meteen al de waarde van H bepalen. Je ziet hier een picknicktafel. Tel het aantal verzinkte bolle koppen van de bouten in de tafel en banken en trek daar 7 vanaf. H=
Via de Mookerschans (SS WP 56) gaat het nu door naar de Heumense Schans.

Bij deze Heumense Schans (SS WP 60) heb ik dan de volgende vraag voor jullie. Hier staat een gedenksteen met 2 jaartallen. Welk cijfer komt hier het meeste voor? I=
Op nu naar een leuk landhuisje. Bij SS WP 64 is het de bedoeling dat je de raampjes in het dakkapelletje boven de ingang telt. Dit is J=
Je hebt nu weer voldoende gegevens om de berekening te maken en via de andere punten op weg te gaan naar de cache.

De Cachelokatie

In de cache vindt je de berekening voor het oost-coördinaat van de eindcache. Vergeet deze niet!!!
Neem ook de gevonden waarden voor G, H, I en J mee naar Deel 3.

Formule voor de stashlocatie:
N 51°46.[((G + J - 1) x H) – 25]’ – E005°54.[((I + J) x H) + 8]’

Additional Hints (Decrypt)

Baqre fpubef, nna ibrg gbcybmr qra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.