Skip to content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Suomenhevonen

A cache by PekkaR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/12/2006
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä geokätkö on perustettu suomenhevosen kunniaksi Ypäjälle, Suomen hevospitäjään.
This geocache is tribute to the Finnhorse.


Suomenhevonen

Suomessa on ollut hevosia jo ajanlaskumme ensimmäisillä vuosisadoilla. Hevosia on kautta aikain käytetty liikkumisen ja työnteon apuna, kuormien sekä koneiden vetäjinä. Vasta 1960-luvulta alkaen ovat tehokkaammat koneet syrjäyttäneet hevosen maa- ja metsätaloudessa. Niiden lukumäärä laski 95 % vuosina 1950-85. Nykyisin suomenhevosia on maassamme alle 20000. Vuosittain varsoo noin 2000 suomenhevostammaa.

Suomenhevonen on luonteeltaan rauhallinen, voimakas, sitkeä ja erittäin suorituskykyinen. Se on maailman nopein kylmäveriravuri. Sillä on sitkeä vetokyky ja se suoriutuu vaativan tason ratsastuskilpailuista. Suomenhevonen on ainoa kotimaassamme kehitetty hevosrotu, ja siksi kansallisen ylpeyden aihe. Suomenhevonen on rakenteeltaan kylmä- ja lämminverisen välimuoto ja sen yleisin väri on rautias. Harvinaisia värejä ovat ruunikko, voikko ja musta.

Rotua jalostetaan juoksijaksi, ratsuksi, pienhevoseksi ja työhevoseksi. Vaikka osa ravureista soveltuu myös työkäyttöön, työhevonen on uhanalainen. Työkäytössä suomenhevosia on vain noin 500.

Mikään muu hevonen maailmassa ei vedä painoonsa nähden yhtä suuria kuormia, juokse maailmanennätysaikoja ravikilpailuissa, hyppää 130 cm esteitä, suorita vaativia kouluratsastus liikkeitä, kuin suomenhevonen.

Suomenhevonen

MTT - Suomenhevonen
Suomenhevonen.cjb.net
Johannan suomenhevossivut

Ypäjä on Suomen hevospitäjä!

Vuonna 1931 annetulla lailla puolustuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu määrättiin sijoitettavaksi valtion omistaman Kartanonkylän kartanon maille. Vaikka hevosvarikko ja ratsukoulu vuonna 1955 muuttivat Niinisaloon, oli luotu pohja nimitykselle "Suomen hevospitäjä", joka virallistettiin vuonna 1982. Ypäjän laitumet kasveineen ja eläimineen kuuluvat valtakunnallisesti merkittäviin perinnemaisemiin. Perinnemaisemista merkittävin on "hevosmäen" alue.

Hevosopisto kouluttaa ja valmentaa monipuolisesti hevosalan osaajia ja "hevosmäen" tuntumaan on syntynyt paljon hevosia ja hevosharrastajia palvelevaa yritystoimintaa: vuokratalleja, ratsastusharrastuksen ja -matkailun tarjontaa, satula- ja valjaskorjaamo, kengitystä, fysioterapiaa hevosille jne.

Hevosopisto

Ainutlaatuiset Ypäjän laitumet, hevosten valtakunta

Ypäjän vanhat hevoslaitumet muodostavat hevosten laiduntaman, noin 90 hehtaarin laajuisen niittyjen ja metsälaidunten kokonaisuuden. Perinneympäristönä kohde on valtakunnallisesti merkittävä. Laitumilla on tuoretta niittyä ja ketoja, joita luonnehtii monilajisuus ja kasvillisuuden vaihtelevuus. Kasvillisuuden erikoispiirteitä ovat pikkulaukun ja silmäruohojen runsaus ja hienot purtojuurivaltaiset niityt.

Orilaidunalue on muodostunut 60 vuotta jatkuneella hevosten laiduntamisella. Laidunlohkojen koko, muoto ja maasto suovat hevosille mahdollisuuden toteuttaa luontaista käyttäytymistään. Hevoset saavat suojaa tuulelta, sateelta ja auringolta alkukesästä pitkälle syksyyn jatkuvan laidunkauden aikana ja niillä on mahdollisuus liikkua vaihtelevassa maastossa ja kehittää fyysistä ja psyykkistä kuntoaan. Laitumista 65 hehtaarin osuutta on ehdotettu Naturakohteeksi.

Ypäjän kirkko

Tammelan emäseurakuntaan kuuluneesta Perttulan kappelista on ensimmäinen maininta jo 1500-luvulta. Tuolloin rakennettiin ensimmäinen puinen pyhättö. Vuonna 1897 haluttiin jo rakentaa uusi kirkko. Tamperelainen rakennusmestari Asarias Heikkinen urakoi hämeenlinnalaisten arkkitehtien Henrik Reinhold Helinin ja Alexander Rogatus Nyströmin suunnitteleman uuden kirkon 1902.

Puukirkossa on nähtävissä kansallisromanttisia piirteitä, ja sen ulkoasua hallitsee korkea, epäsymmetrisesti sijaitseva torni. Rakennuksen arkkitehtuuria pelkistettiin arkkitehti Kauno S. Kallion suunnittelemassa vuoden 1939 perusteellisessa korjauksessa.

Viimeinen korjaus valmistui 1998. Kirkko koki arkkitehti Marja Rauhalan suunnittelemassa remontissa todellisen uudistuksen: synkkä ilme vaihtui iloksi ja valoksi, tummuus antoi tietä vaalean sinisen ja ruskean sävyille; ikkunat, lämmitys, valaistus, viinikellari ja alttarikalustus uusittiin. Osittain palattiin alkuperäiseen: alttari sai takaisin ikkunansa ja vanhan saarnatuolin, joka löytyi vaneriverhouksen alta.

Kirkon ympärillä levittäytyy Loimijoen rantaan laskeutuva vehmas hautausmaa. Kirkko on kesäaikana avoinna.

Ypäjän kirkko

Tämä kätkö on Ypäjän ensimmäinen. Samalla tulevat kaikki Kanta-Hämeen kunnat kätkötettyä - ensimmäisenä maakuntana Suomessa!


Finnhorse

Finnish horse is the only native breed of horse in Finland. These horses have regrettably declined in numbers since 1950´s, and their presently number is under 20000. The majority of these Finnhorses are trotters.

The Finnish horse is one of the few multi-purpose breeds in the world. It is the fastest cold-blooded trotter in the world, it is capable of pulling heavier loads than many larger draught horse breeds, and it is a versatile riding horse. Finnhorses participate in dressage, showjumping, eventing and long-distance riding competitions, as well as driving classes and trotting races. The best horses have been competing in dressage up to Prix de St. George level, jumped in open 130 cm classes and over 110 cm high cross-country fences. In addition, the Finnish horses are popular family horses and riding school mounts.

Most Finnhorses are chestnuts, often with flaxen tail and mane, some are bay or black. Finnish horses are willing to co-operate, hardy and tough horses.

Ypäjä is Finland's horse county. This is first cache in Ypäjä.

Additional Hints (Decrypt)

[FIN:] wbhyhchh ba enxraarggh.
[ENG:] puevfgznf gerr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)