Skip to Content

This cache has been locked, but it is available for viewing.
<

[KW061] De negen Ontberingen van het Geocachen

A cache by Achtbaangek Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/20/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description: 

Mensen aan wie ik geocachen uitleg denken vaak dat het makkelijk is, dat geocachen.
Gewoon achter een pijltje aanlopen, hoor ik ze dan zeggen.
Gelukkig weten veel echte cachers dat er wel heel wat meer bij komt kijken om een wandeling van 4 kilometer probleemloos af te leggen. Onderweg stuit je namelijk vaak op overwachte en ongewenste situaties, al dan niet door onnadenkendheid van de cachelegger veroorzaakt.
Negen van deze ontberingen zijn samengevoegd tot een leuke wandeling. Met een korte uitleg wat er allemaal mis kan gaan tijdens een cachewandeling. En dan heb ik het nog niet eens over lege batterijen (want dat is een hapering in de voorbereiding) of over wegvallen GPS-signaal (overmacht). Elk waypoint voert de hoeveelheid ontbering weer wat op om een absolute climax te bereiken op de cachelocatie.
   

 

Parkeer op N52 19.251 E5 17.188. Hier zie je een blauwgroen bordje met op de voorkant in totaal 13 cijfers. We noemen het eerste cijfer A, het tweede B enzovoorts. We nummeren dus door tot en met de M. Met deze waarden kun je alle waypoints uitrekenen.

 

   

 

N52 19.(J-G)(K-C)(H-B) E5 17.(J-G)(I)(J) Objecten zijn weg
Regelmatig blijken objecten zonder medeweten van de cachelegger te zijn weggehaald

Zo ook hier. Al weg voordat de cache actief was. Geen vraag hier dus.

 

   

 

N52 19.(K)(L)(H) E5 17.(G-C)(B-A)(D) Gemiste kennis
Regelmatig kom je langs interessante informatie waar helaas door de cachelegger geen vraag over wordt gesteld. Hierdoor loop je fikse algemene kennis mis

Zo ook bij dit bord aan de overkant. We worden door de kop reuzebenieuwd, maar helaas luidt de vraag hier: uit hoeveel letters bestaat de naam van het woeste water. Aantal letters minus 4 is T.

   

 

N52 19.(G)(K+A)(H) E5 17.(J-I)(C)(J+C) Oninteressante tellingen
Regelmatig wordt tijdens het cachen gevraag het aantal plankjes van bruggetjes of picknicktafels te tellen. Vaak nog gepaard met vreemde berekening met cijfers die uit het niets lijken te komen

Tel het aantal plankjes van het bovenblad van de tafel. Drie krijg je er nog bij cadeau, dus die mag je erbij optellen. Het geheel mag je noteren achter de letter U.

 

   

 

N52 19.(K)(E)(B-A) E5 17.(K-C)(C+J)(A) Zinloze vraagstelling
Regelmatig krijg je tijdens het cachen vraagstukken voor je kiezen die je van tevoren al kan oplossen

Zoals je misschien is opgevallen beschrijft het pad hier een keurige kromme. In werkelijkheid is het een volledige, prachtige cirkel. Loop drie volledige rondjes en let onderweg goed op. Hierna ben je in staat de volgende vraag te beantwoorden. Het aantal volledige rondjes dat je volgens de opgave hebt gelopen is het antwoord dat je bij V mag noteren.

 

   

 

N52 19.(F)(G+K)(J) E5 17.(I)(J)(L) Invoerproblemen GPS
Regelmatig blijkt dat een naam die je aan een waypoint wilt geven al bestaat in de GPS. Meestal is dit waypoint
auto, omdat je die vergeten bent te wissen na afloop van de vorige cachetocht
Op het zwarte vierkante paaltje staat een aantal waypointnummers, omcirkeld en al. Helaas staan er een paar dubbel in. Het aantal verschillende nummers is W.
   

 

N52 19.(C+C)(A+A)(K+K) E5 17.(J)(E)(A-C) Lange stukken
Regelmatig moet je tijdens het cachen opeens lange stukken afleggen, zonder dat duidelijk wordt wat nu precies de volgende vraag is. Vaak zijn dit lange rechte stukken, eventueel met lichte kromming. Cachelegger lijkt even zonder inspiratie te zitten

Ja, wat moeten we hier nu weer? Vul bij X gewoon maar een 6 in, dan kunnen we tenminste snel weer verder. Even uitrusten op bankje mag natuurlijk ook.

 

   

 

N52 19.(D)(H-C)(C) E5 17.(F)(J)(L) Woekerend onkruid
Regelmatig zijn de leukste smalle bospaadjes overwoekerd door metershoge brandnetels. Korte broek is in zulke gevallen niet aan te bevelen
. Slecht wegdek is trouwens ook een ontbering
Op het paaltje staat een pijltje. Wijst de pijl naar links, dan is Y 3, wijst het pijltje naar rechts dan is Y 6, wijst het pijltje naar boven dan is Y 9 of wijst het pijltje naar beneden, dan is Y 7.

 

   

 

WP8 N52 18.(H)(I)(C) E5 17.(K)(A-C)(E) Dieren, hoogteverschillen, conditietest, evenwichtsbalk, hond mag niet mee en oninteressante vraagstelling
Alle ontberingen die verder nog niet genoemd zijn, zoals honden die achter moeten blijven, levensgevaarlijke bruggetjes over wilde rivieren, grootse hoogteverschillen overbruggen en gevaarlijke dieren op je pad

Voordat je aan deze ontbering begint het volgende. Wees voorzichtig op de oversteek. De hond mag niet mee dit veldje in. Je komt als alles goed gaat snel weer terug hier, dus dat mag geen probleem zijn bij het lopen van de tocht. Er is zelfs aan een paaltje gedacht waaraan de hond voor even kan worden aangelijnd. Benader het te vinden object vanaf deze kant. Vanaf de andere kant benaderen is erg gevaarlijk, dus doe dit niet. Je hoeft niet het hek over.
Recht voor je, met het gezicht richting oversteek, zie je een houten object bij het hek staan. Hoeveel bouten zijn gebruikt om de treetjes vast te zetten? Dit antwoord is Z.
   

 

52.1(T).(U-Z)(V)(W) E5 17.(X)(Y)(Z)
   

Additional Hints (Decrypt)

Mbnyf wr nna xbzg ybcra nna wr yvaxreunaq
Mbnyf wr nna xbzg ybcra nna wr erpugreunaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.