Skip to content

De Regulieren Multi-cache

Hidden : 12/1/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Houdt u er rekening mee:

- Dat het gebied alleen tussen zonsopgang en zonsondergang betreden mag worden.

- Dat u probeert de cache ongezien te loggen.
- Dat u de cache weer goed verborgen teruglegt.
- Dat de cache met kinderwagen of rolstoel bijna niet te doen is? Dit vanwege de modderige en gladde paden.
- Honden in het natuurgebied toegestaan zijn als zij zijn aangelijnd.
- Het in natte tijden nogal drassig en modderig zijn, laarzen of stevige wandelschoenen worden dan ook aangeraden.

- Logs met verwijzingen naar de eindlocatie, hints of spoilers worden verwijderd.

Op het bovenstaande coördinaat kan geparkeerd worden.
Kijk wel uit op de provinciale weg als je van en naar de parkeerplaats gaat. Er wordt hier hard gereden!

Het startpunt is zowel per fiets als per auto bereikbaar. Nadat de auto/ fiets geparkeerd is nodigen wij je uit om tijdens een 1 uur durende wandeling dit natuurgebied te verkennen.

Er gelden een paar afspraken in dit gebied, houdt je hieraan anders wordt de toestemming ingetrokken.
- Het gebied is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
- U mag alleen op de paden lopen.
- Honden dienen te worden aangelijnd.
- Er mogen geen beschadigingen worden toegebracht aan eigendommen en of begroeiing.

De Regulieren is een natuurgebied in bezit van het Geldersch Landschap. Meer informatie over het Geldersch Landschap of nadere informatie vind u hier.


De naam Regulieren is waarschijnlijk afkomstig van het in 1406 bij Zaltbommel gestichte Regulierenklooster. Dit klooster had diverse bezittingen tussen Geldermalsen en Culemborg.

Op waypoint 1: N 51° 55.906 E 005° 15.433 vind je een informatiebordje. Er staat onderaan een zin in het groen. Neem de waarde van de letters van het laatste woord. (a = 1, b = 2, c = 3, enz) en tel deze bij elkaar op. Tel daar 6 bij op. Dit is A.
Loop nu naar waypoint 2: N 51° 55.(A x 10 =...... – 69) E 005°15.(A x 3 =......– 41).

De Regulieren bestaat uit natte komkleigronden met graslanden, populierenbossen, wilgengrienden en een eendenkooi.
Net buiten de Regulieren zijn sporen van bewoning uit de Romeinse tijd aangetroffen.
Men woonde toen op de hogere delen van het rivierengebied zoals op oeverwallen en zandopduikingen. Deze hogere delen werden ook gebruikt vaak ook akkertjes en fruitbomen.
De lagere delen stonden regelmatig onder water. Er waren namelijk nog geen echte dijken die het gebied konden beschermen. De dijkring is pas in de 13e eeuw gesloten. Hierna werd het drooggelegde gebied ontgonnen en verkaveld.

Aangekomen bij waypoint 2 vind je een hek. Op dit hek vind je een nummer. ( 2 cijfers)  Dit nummer is B.
Hoeveel horizontale planken telt het hek? Dit antwoord is C.
Ga nu naar waypoint 3: N 51° 55. (B x 2 + 7) 3 E 005° 14. (C x 2 + 1) (B – 8)

Om de ontginning van de kommen mogelijk te maken werden eerst weteringen gegraven. De Linge is zo'n wetering. Deze voerde het water van de dorpspolders af.
Omstreeks 1385 legden de bewoners van de westelijker gelegen Vijfheerenlanden (gelegen in de provincie Zuid-Holland) de Diefdijk aan. Deze dijk vormt nog altijd de grens tussen Gelderland en Zuid-Holland. Een gevolg van de aanleg van deze dijk was echter dat het water in natte perioden niet goed weg kon uit de West-Betuwe.
Eeuwenlang bleef het komgebied tussen Culemborg en Geldermalsen slecht ontwaterd en slecht ontsloten. Hierin kwam in de 19de eeuw pas verandering met de aanleg van de spoorlijn en de rijksweg.


Bij waypoint 3 zie je verderop een bankje. Het is nog een stukje doorlopen omdat het bankje dat eerst bij dit waypoint stond verplaatst is. Ga hier even lekker zitten en geniet van het uitzicht.
Uit hoeveel planken bestaat de rugleuning?:
1: D = 77
2: D = 74
3: D = 76
Ga nu naar waypoint 4: N 51° 55. D 3 E 005° 14. (D + 5) 9

Ten behoeve van de waterkwaliteit zijn op diverse plaatsen in de Regulieren ongeveer 30 cm brede buizen in de grond geslagen, die helemaal reiken tot op de zandondergrond. In die zandondergrond staat het grondwater onder druk en komt het spontaan omhoog door de buis.
Het water is zeer zuiver en dat is van belang voor de bijzondere planten in het gebied. Door het plaatsen van deze buizen hoeft in drogere periodes geen (vervuild) water van elders meer aangevoerd te worden.
De plaatsen van de buizen zijn te herkennen doordat daar water met kracht opwelt, soms is dat zelfs aan het wateroppervlak te zien. Vooral in de winter als het gevroren heeft zijn de plekken zichtbaar, want dan bevriezen ze als laatste of helemaal niet.

Bij waypoint 4 vind je een bordje. Kijk naar de rode woorden!
Hoeveel letters hebben het tweede en derde woord samen? Dit is E.
Hoeveel letters heeft het tweede woord? Dit is F.
Ga nu naar waypoint 5: N 51° 55. E 55 E 005°15. 0 F 7

Om het gebied veilig te stellen van de vooruitgang zijn eind 1973 de eerste onderhandelingen begonnen over de aankoop van gronden voor de ruilverkaveling. Een plaatselijke werkgroep voor natuurbehoud heeft zich toen ingezet om de Regulieren veilig te stellen als natuurgebied.
Van meer dan 35 eigenaren werden de gronden gekocht en het na de ruilverkaveling ontstane terrein werd aan Geldersch Landschap overgedragen. De laatste aankoop in het kader van de ruilverkaveling was in 1983.

Bij waypoint 5 vind je een hek. Hiernaast is op de grond een object. Daarop zit een plaatje met tekst. Neem van het telefoonnummer het 3e en 4e getal. Draai deze om. Dit is G.
Ga nu naar waypoint 6: N 51° 55 (3 x G en tel daar dan nog 2 x F bij op) 7 E 005° 15.( 2 x G en tel daar dan nog E bij op) 9

Het gebied is door de hoge grondwaterstand schraal en soortenrijk.
De hoge grondwaterstand wordt gerealiseerd door het grond- en neerslagwater in het gebied vast te houden. Dit is te merken in de
natte jaargetijden: een paar laarzen misstaan dan niet als je door dit gebied wandelt.

Bij waypoint 6 vind je een bruggetje. Tel de horizontale planken (die waar je overheen loopt) Dit is H.
Loop nu naar waypoint 7: N 51° 55.(H + 10) (2x F) E 005° 15. H (2 x C)

Bijzondere planten in het gebied:
In mei en juli zijn de hooilanden in het gebied op hun mooist. Er bloeien dan veel verschillende soorten planten. Er zijn hier soorten te vinden die inmiddels zeldzaam geworden zijn, zoals kamgras, trosdravik en goudhaver. Maar ook de sloten krijgen door het huidige beheer ook een steeds mooiere en soortenrijkere vegetatie. Zo vindt men hier holpijp en grote boterbloem op de oevers en kikkerbeet, krabbescheer en waterviolier in het water.

Tussen waypoint 6 en waypoint 7 zie je bij helder weer na zo’n 150m meter aan je linkerkant de watertoren en een van de vele kerktorens van Culemborg.

Na nog eens 150 meter zie je aan de linkerkant een eendenkooi.
Wegens de absolute rust die nodig is voor het kooibedrijf is de eendenkooi voor veel dieren een heerlijk verblijfsgebied. De rust wordt gewaarborgd door het in de wet vastgelegde afpalingrecht: binnen een cirkel van 753 m (= 200 Rijnlandse roeden) vanuit het midden van de kooiplas is het verboden de rust van de kooi op enigerlei wijze te verstoren.

Dieren in het gebied:
In de sloot planten zich in de lente de gewone pad en bruine kikker voort, evenals de heikikker, waarvan de mannetjes in de paringstijd blauw van kleur zijn. In de extensief beheerde hooi- en weilanden komen verschillende muizensoorten voor, zoals aardmuis, waterspitsmuis en rosse woelmuis. In de bosgedeelten is de bosspitsmuis te vinden.
In het voorjaar vliegen in de hooilanden vele tientallen oranjetipjes, terwijl bij het maaien soms wolken van duizenden hooibeestjes en bruine zandoogjes uit de vegetatie opstijgen.
In de zomer zijn ooievaars graag geziene gasten. In de omgeving houden zich enkele broedende paartjes op.
Wellicht dat er binnenkort ook ooievaars in De Regulieren zullen gaan broeden. De sprinkhaanrietzanger en watersnip broeden hier al, net als ransuil, boomvalk en buizerd.

In de winter zijn nabij de bossen reeën te zien en is het gebied een rustplaats voor trekvogels; 1000 à 1500 vogels strijken hier dan neer. In het vroege voorjaar pleisteren op de plasdras graslanden (plasdras: grondwater op of net aan het maaiveld) vele honderden kieviten, grutto’s en eenden, zoals smient en wintertaling.
Bij waypoint 7 vind je een hek. Hoeveel punten heeft dit hek? Dit is I.

Nu nog even wat rekenwerk:
W = C + I
X = D – E
Y = B + E + F
Z =D – H – E - E
De cache vind je op: N 51° 55.W X E 005° 15.Y Z

Additional Hints (Decrypt)

Xha wr O avrg ivaqra? Urg vf trra gryrsbbaahzzre jryyvpug urycg qng vx urg mbrxra. Ra naqref vf urg urg trgny ghffra mriraraqregvt ra artraraqregvt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)