Skip to content

Monument(je) 1953 - Achterzeedijk EarthCache

Hidden : 12/26/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Watersnood 1953 - Monument(je) doorbraak Achterzeedijk




Geschiedenis

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich de 'Watersnood van 1953'. Deze ramp, ook wel de Beatrix- of Sint Ignatiusvloed genaamd, werd veroorzaakt door een combinatie van springtij en een zware noordwesterstorm. Het opgestuwde water veroorzaakte enorme overstromingen in noordwest Europa, waarbij in Nederland ruim 1800 mensen het leven lieten en 72.000 voor langere tijd geëvacueerd moesten worden. Barendrecht werd niet zo hard getroffen als vele andere plaatsen op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, dodelijke slachtoffers bleven de plaats bespaard.

Op zaterdagmiddag 31 januari was het bewoners van de zuidelijke polders opgevallen dat het verwachtte laagwater uitbleef. Gealarmeerde agenten namen poolshoogte in de direct aan de Oude Maas gelegen Jan Gerritsepolder en zagen gelijk de ernst van de situatie in. Alhoewel gehinderd door de zware storm, wisten zij toch alle bewoners van de zuidelijke polders te waarschuwen. Hun woorden werden helaas niet door iedereen op waarde geschat. Een van de agenten rapporteerde de min of meer verwachtte doorbraak van de Achterzeedijk als volgt:

“Ik zag het water in de langs de tramlijn gelegen sloot in de richting van de Middeldijk stromen en begreep dat dit water uit de Oude Maas kwam en dus al over de dijk stroomde. Nog geen 50 meter verder zag ik het talud van de Achterzeedijk over een breedte van 25 meter in het maanlicht glinsteren. Niet veel later brak de dijk.”

De Zuidpolder stroomde vol en het water bereikte een hoogte van gemiddeld ongeveer een meter. Deze hoogte vormde geen enkel probleem voor de noordelijker gelegen Middeldijk die de dichter bevolkte delen van Barendrecht voor de watervloed behoedde.





De schade aan huizen, boerderijen en de spaarzaam aanwezige auto’s was aanzienlijk en alhoewel het grote vee grotendeels tijdig geëvacueerd was, was de schade aan de veestapel (door verdrinking van klein- en pluimvee) toch groot. De grond raakte door het zilte water onvruchtbaar en diende met behulp van schuimaarde (een kalkmeststof) weer in balans gebracht te worden. De in de Zuidpolder gelegen beschuitfabriek van Hooimeijer startte op de bewuste zaterdagmiddag al met het, waar mogelijk, verplaatsen van voorraad en productiemiddelen, maar liep door het op deze plek tot 1.60 meter gestegen water toch grote schade op. De productie kon pas na 9 weken weer hervat worden.
In de nasleep van de ramp zou de Barendrechtse brug nog enkele weken open staan om de scheepvaart op de tot een hoog peil gestegen Oude Maas doorgang te verlenen.
Voor zover de overstroming van 1928 dit nog niet duidelijk genoeg had gemaakt bleek nu dat Barendrechts net onder zeeniveau gelegen polders (de Zuidpolder gemiddeld min 80 cm.) kwetsbaar zijn bij een waterstand als die in de rampnacht (ter plekke meer dan 2.50 boven NAP).





Heden

In de nasleep van de stormvloed werd de Deltacommissie ingesteld die plannen maakte om een herhaling van de ramp te voorkomen. In 1957 werd de Deltawet aangenomen en het werk gestart om de kustlijn met 700 km in te korten door zeearmen af te sluiten. De verschillende, inmiddels gerealiseerde, zeekeringen zijn berekend op een peil van plus 5.00 meter bij Hoek van Holland en sluiten in geval van nood ook de toevoer van water uit de Noordzee naar de Oude Maas af. Vanaf het monument gezien richting het Noord-Westen kijkend is goed waar te nemen dat de Zuidpolder inmiddels grotendeels bebouwd is, wat het belang van de Deltawerken ook voor deze regio onderstreept.


De cache
Om deze cache te kunnen loggen moet je op het monument antwoorden op de volgende vragen vinden:
(Let op: Omdat de antwoorden van deze cache online te vinden waren, hebben we op 4 juni 2017 een vierde vraag toegevoegd)


1. Hoe breed was het gat in de Achterzeedijk ? meter
2. Wanneer werd het gat gesloten ? datum
3. Wanneer werd de dijk weer gedicht ? datum
4. Welk huisnummer staat als enige in de tekst vermeld? nummer


Logs waarvoor ik geen mailtje met de juiste antwoorden ontvangen heb zullen vanzelfsprekend verwijderd worden. Alhoewel niet verplicht, zou het leuk zijn om een te foto maken waarop je met GPS en monument te zien bent.

Met dank aan de Historische Vereniging Barendrecht.

Additional Hints (No hints available.)