Skip to content

Ruotsinsalmen meritaistelut Mystery Cache

Hidden : 3/23/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helpohko historiamysteeri, jonka aihepiirinä on Kustaan sota ja sen meritaistelut. Kätkö löytyy koordinaateista, jotka saat vastaamalla oikein kuvauksen kysymyksiin.

[EN] Please, contact the owner for the English description.

"Oli kamalaa nähdä, miten ihmisiä, tankoja, raakoja ynnä muuta ruudin voimasta lensi ilmaan ja miten ihmiset sitten taas putosivat veteen laivamme ympärillä sysimustina ja jäsenet silvottuina. Mitä lähemmäksi tulimme viittä vihollisalusta, jotka yhdessä rantapattereiden kanssa yrittivät sulkea väylän, sitä enemmän lisääntyi kuulien, pommien, kranaattien ja haulien viuhuna. Ne putosivat ympärillemme veteen kuin rakeet…"  Näin kuvailee Kustaa III:n suomalainen yksityissihteeri J. A. Ehrenström suurta merisotaa. (lähde: R. Johnsson: Kustaa III ja suuri merisota)

Ruotsinsalmen meritaistelu

Kustaa III:n sota oli Ruotsin ja Venäjän välinen sota kesäkuusta 1788 elokuuhun 1790. Sota käynnistyi Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n provosoimana ja tavoitteena oli palauttaa aiemmin menetettyjä alueita ja vahvistaa Ruotsin ja kuninkaan asemaa Euroopan poliittisilla pelikentillä. Ruotsin hallitusmuoto kielsi hyökkäyssodan, joten Kustaa III:n oli ennen sodan aloittamista saatava sota näyttämään lailliselta puolustussodalta. Lisäksi Venäjän esiintyminen hyökkääjänä oli tarpeellista, jotta Venäjän keisarinna Katariina II ei olisi saanut liittosopimuksen perusteella Tanskaa puolelleen. Sota on merkittävä osa myös Suomen historiaa. Sodan aikana lähetettiin Liikkalan nootti ja syntyi Anjalan liitto, jota voidaan pitää Suomen itsenäisyyspyrkimysten ensimmäisenä versiona. Suomalaisilla oli merkittävä osuus merisodassa, koska Ruotsin saaristolaivaston tukikohta sijaitsi Viaporissa (Suomenlinna). Sodan jälkeen Venäjä päätti rakentaa Ruotsinsalmen linnoituskaupungin ja Kyminlinnan linnoitukset ja tämä vaikutti alueen kehitykseen ja Kotkan kaupungin syntyyn. Pienen hengähdystauon jälkeen vuonna 1808 Ruotsi joutui jälleen sotaan Venäjän kanssa ja 1809 Haminan rauhassa Ruotsi joutui luopumaan Suomesta ja 1100-luvulta jatkunut yhteys katkesi.


Mitä sukua hallitsijat Kustaa III ja Katariina II olivat keskenään? (A)
4 - sisaruksia
5 - pikkuserkkuja
6 - serkkuja
7 - eivät mitään

Sodan kuluessa osa Ruotsin upseereista kyseenalaisti kuninkaan toimet, piti sotaa laittomasti aloitettuna ja vahingollisena isänmaalle. He lähettivät Venäjän keisarinna Katariina II:lle rauhanaloitteen eli Liikkalan nootin. Kuka lähti viemään noottia Pietariin? (B)
1 - Carl Gustaf Jägermeister
3 - Karl Henrik Klick
6 - Johan Anders Jägerhorn
9 - Sebastian von Otterbox

Ruotsilla oli Pommerin sodan perusteella kokemusta, että sen laivasto oli huonosti varustautunut sodankäyntiin kapeikkoisilla ja vaikeakulkuisilla vesillä. Kuka oli Ruotsin eturivin laivasuunnittelija, maan valmistautuessa tuleviin meritaisteluihin? (C)
1 - Frank von Chapman
4 - Marcus van Chapman
6 - Tracy de la Chapman
9 - Fredrik af Chapman

Kustaa III:n rakkaassa esikuntalaivassa käytiin monet tärkeät neuvottelut sodan aikana. Jos vierailet Tukholman merihistoriallisessa museossa voit tutustua laivan koristeelliseen peräpeiliin. Mikä on laivan nimi? (D)
4 - Apollo
6 - Zethus
8 - Amphion
0 - Artemis

Sotalaivastoon kuului erilaisia aluksia mm. matalissa vesissä ketterämpää saaristo- ja soutulaivastoa ja puhtaasti purjeilla liikkuvaa avomerilaivastoa. Avomerilaivoista suurimpia kutsuttiin linjalaivoiksi. Mistä nimitys tulee? (E)
3 - Latinan sanasta limnae, joka vääntyi muotoon linja
5 - Laivat suojasivat tärkeitä kaupallisia merilinjoja
7 - Meritaisteluissa laivat ryhmittyivät taistelulinjoihin
9 - Laivojen mastot oli linjattu tietyllä tavalla


Mikä seuraavista ei ollut Kustaan sodan meritaistelu? (F)
4 - Suurasaaren taistelu
3 - Öölannin meritaistelu
2 - Loviisan suurtaistelu
1 - Viipurin kujanjuoksu

Sodan kaksi suurta meritaistelua käytiin Kotkan kaakkoispuolella Kuutsalon ja Tiutisen saarten välisessä Ruotsinsalmessa. Ensimmäinen taistelu käytiin 24.8.1789 ja toinen 9-10.7.1790. Toinen taistelu oli suurin ja merkittävin Itämeren alueella koskaan käyty meritaistelu ja siihen on arvioitu osallistuneen jopa 500 alusta ja 30 000 miestä. Taistelun vuosipäivä on myös Suomen merivoimien vuosipäivä. Kuinka Ruotsinsalmen taistelut päättyivät? (G)
2 - Venäjä voitti molemmat
3 - Ruotsi voitti molemmat
4 - Ensimmäinen keskeytyi ratkaisemattomana myrskyn noustua ja Ruotsi voitti toisen
5 - Venäjä voitti ensimmäisen ja Ruotsi toisen

Ruotsinsalmen toisen meritaistelun jälkeen sota päättyi 14.8.1790 Värälän rauhaan. Kustaa III:n asema nousi, mutta tavoiteltuja aluepalautuksia ei saatu, vaan rajalinjat pysyivät muuttumattomina. Ruotsin menetyksiksi sodassa on arvioitu 20 000 sotamiestä, joista vain 1 500 kaatui taisteluissa ja loput kulkutauteihin ja haavoittuneiden kehnoon hoitoon. Kulkutaudit tarttuivat sotilaista siviiliväestöön ja kokonaistappioiksi on arvioitu 50 000 ihmishenkeä. Myös aineelliset tappiot olivat merkittävät. Suorat kustannukset olivat vähintään 20 miljoonaa riikintaaleria, joista noin viidesosa oli laivastokuluja. Ruotsin valtion tulot olivat normaalivuonna alle neljä miljoonaa riikintaaleria. Myöhemmin Kustaa III:n valtakausi päättyi, kun häntä ammuttiin salaliiton seurauksena Tukholman oopperatalon naamiaisissa 1792 ja hän kuoli saamiinsa vammoihin. Mikä musiikkiteos sai aiheensa tapauksesta? (H)
4 - Europen The Final Countdown
5 - ABBAn Under Attack
7 - Giuseppe Verdin Un ballo in maschera
9 - Roxetten Crash! Boom! Bang!


Kätkö löytyy koordinaateista
N 60° 2A.BCD
E 026° 5E.FGH




Kuvauksen pääasiallinen lähde on Raoul Johnssonin kirja Kustaa III ja suuri merisota - Taistelut Suomenlahdella 1788-1790.

Additional Hints (No hints available.)