Skip to content

Rondje om de kerk Multi-cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 4/2/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Via bovenstaande coördinaten kom je aan bij de bovenkerk.
Let op, dit is geen Multi-cache meer, maar een klein rondje om de kerk.

In de middeleeuwen was Kampen een zeer belangrijke handelsstad die haar grootste bloei bereikte in de 14de eeuw en in de eerste helft van de 15de. In dit tijdperk werden ook twee machtige kerken binnen haar muren gebouwd: de St.- Nicolaas- of Bovenkerk in het zuiden en de Onze Lieve Vrouwe- of Buitenkerk in het noorden. Beide kerken zijn, met de veel later gebouwde Nieuwe Toren, nog kenmerkend voor het fraaie IJsselfront van Kampen. Zowel de Boven- als de Buitenkerk waren vóór de Reformatie parochiale kerken, maar de St.- Nicolaas is, als hoofdkerk, stellig de oudste van deze twee.
Tot vóór enige tientallen jaren was over de bouwgeschiedenis van deze kerk weinig bekend. De belangrijkste bron hiervoor zijn de middeleeuwse kerkelijke rekeningen. En die zijn spoorloos verdwenen op een tweetal 16de-eeuwse exemplaren na. Aangezien de kerk in de 16de eeuw voltooid was, geven deze laatstgenoemden alleen kostbare informatie over haar interieur, voordat zij omstreeks 1580 in Protestantse handen viel. Merkwaardig is stellig ook, dat de drie 16de-eeuwse Kamper kroniekschrijvers Jacob Bijndorp, Jan van Breda en Arent to Boecop, ons in dit opzicht ook niet veel wijzer maken.
Daar echter in de Middeleeuwen het stadsbestuur nauw betrokken was bij de bouw van kerken, werpen een aantal gegevens, te vinden in het oud-archief van Kampen, wel enig licht op de wijze waarop bijvoorbeeld de Bovenkerk tot stand is gekomen. Het zijn echter slechts flitsen, te kort van duur en te incidenteel om veel samenhang te ontdekken. Eerst in de jaren 1957-1972, toen het in verval geraakte monument grondig is gerestaureerd, werd zowel de bouwgeschiedenis van de Bovenkerk als haar voorgeschiedenis duidelijker, al bleven een aantal vragen onbeantwoord. Men heeft immers bij die restauratie, vooral ook door ontgravingen in de kerk zelf, een unieke gelegenheid gehad interessante architectuur-historische bijzonderheden te verzamelen. Zo bleek zeer verrassend, dat de Bovenkerk niet minder dan twee voorgangsters gehad moet hebben, een vroeg-gotisch- en een romaans bouwwerk.

Uit 'Bovenkerk Kampen' - Dr. C.N. Fehrmann, G. Woning en W.H. Zwart (1978).

De bouw van de kerk verliep in een aantal fasen:
• Bouw van romaanse kerk (12e eeuw)
• Bouw van Vroeg-gotische kerk (laatste kwart van 13de eeuw)
• Kerk krijgt een basilicaal koor (laatste kwart van 14de eeuw)
• Plan voor een basilicaal schip mislukt (begin 15de eeuw)
• De voltooide vorm (tweede helft 15de eeuw)

Voor meer informatie: http://www.debovenkerk.nl


Er werd hard gewerkt door de metselaars om dit historische gebouw af te krijgen, maar af en toe hadden ze behoefte aan een pauze. Helaas was hun geen rust gegund.
Er was een opzichter die de teugels flink strak hield en als er ook maar één metselaar eenn vinger in de neus stak, dan stond hij er bovenop en maande iedereen tot hard doorwerken.
De metselaars zullen deze man nooit vergeten en hij is daarom door hen vereeuwigd in de Bovenkerk.

Wanneer je een rondje om de kerk loopt en je kijkt goed naar boven, dan zul je deze opzichter tegenkomen. (zie foto) Pas wel op dat je geen vinger in je neus steekt, want hij houdt nog steeds alles in de gaten. Zoek bij de opzichter!

Plaats de cache weer zorgvuldig terug op de plek waar je hem hebt aangetroffen. Veel plezier !!!


Additional Hints (No hints available.)