Skip to content

From Russia With Love In Laarbeek! Mystery Cache

This cache has been archived.

irisisleuk: Alhoewel de locatie echt een typisch geocache plekje is, lijkt de cache te populair bij niet-geocachers, dus we hebben besloten deze nu te archiveren.

More
Hidden : 11/24/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op bovenstaand coördinaat vind je geen cache, maar hier kun je wel even parkeren.

Let op: deze cache is uitsluitend toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang!

Het thema dat is gekozen voor deze cache in de From Russia With Love–serie is: hout.

Matroesjka’s worden gemaakt van linde-, berken- of espenhout. Lindehout is het beste materiaal aangezien het de zachtste is van de drie. De bomen worden bij de start van de lente, in het begin van april gerooid. Dan wordt de bast verwijderd en worden ze opgestapeld om te drogen. Het drogen duurt ongeveer 2 jaar. Alleen zeer ervaren specialisten kunnen beoordelen of de stammen droog genoeg zijn en geschikt zijn om matroesjka’s van te maken. De stammen worden vervolgens in stukken ter grootte van de poppen gezaagd. Het hout doorloopt vervolgens een proces van 15 stappen om een matroesjka te worden. Als eerste worden de kleinste poppetjes die niet open kunnen gemaakt, pas daarna de rest. De poppen worden vervolgens gepolijst en beschilderd. Om de beschildering te beschermen worden de poppen tenslotte volledig gelakt.

De eerste Russische matroesjka werd rond 1890 uit hout gecreëerd door Vasily Zvyozdochkin en beschilderd door Sergey Malyutin. Puzzel deze eerste matroesjka weer in elkaar en je vindt A.

klik op de afbeelding

 

Op de onderstaande foto’s zie je dat ook bekende Russen zich kunnen laten verleiden tot het schilderen van een matroesjka. De regeringsleider op de foto heeft dit hier, in Mandrogi, zelfs twee keer gedaan tijdens zijn bezoeken aan dit Russische dorp. Met grote trots laten ze het resultaat zien in het museum/ winkel.

matroesjkabeschilderddoor.jpg

wie schildert hier.jpg

 

De gestapeltelde woordwaarde van zijn volledige naam (voornaam, tweede voornaam en achternaam) zoals deze geschreven wordt in het Nederlands geeft B.

 

Houtbewerking en schilderkunst zie je in Rusland nog veel meer terug in de vele kerken en kathedralen die het land telt dankzij de talrijke iconen.

 

 

Volgens de traditie wordt voor het schilderen van iconen alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen: hout, krijt, lijm, hars en een verf bestaande uit eidooier, water en pigmenten van minerale oorsprong) en eventueel bladgoud. De eerste stap is het maken van een paneel. Meestal wordt hiervoor lindehout gebruikt, maar in het noorden van Rusland werd ook het hout van de lariks of de spar gebruikt.

Hoe noemt men deze verf? C is de gestapeltelde letterwaarde van de eerste letter.


Vaak wordt bij Russische iconen het midden van het paneel wat uitgediept, zodat een lijst ontstaat, de zg. klejmo. Dit paneel wordt eerst bekleed met linnen en hierop worden dan vele lagen levkas aangebracht, een mengsel van organische lijm en krijt, opgelost in water. Vervolgens wordt met houtskool van berkenhout of pigment de schets aangebracht. Als voor de achtergrond bladgoud gebruikt wordt, wordt het paneel eerst voorzien van bladgoud, waarna het eigenlijke schilderen kan beginnen. Bij het schilderen wordt gewerkt van donker naar licht. De icoon wordt ten slotte bedekt met olifa, een vernis op basis van lijnolie.

In de kerken kun je hele wanden vol iconen aantreffen. Hoe wordt zo’n wand genoemd? De gestapeltelde woordwaarde plus 1 geeft je D.

 

 

Een bijzondere eiland waar alle gebouwen van hout zijn, is Kizji.

Kizji ligt in het Onegameer in de Russische deelrepubliek Karelië. Het eiland is een van de populairste toeristische attracties van Rusland en staat ook op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is vooral bekend vanwege de bijna 80 houten kerkgebouwen, kapellen en huizen die er gebouwd zijn.

 kizhi.jpg

De drie bekendste gebouwen op het eiland zijn twee grote kerken en een klokkentoren. Alle drie gebouwen zijn gebouwd zonder gebruik van nagels of andere metalen hulpmiddelen; dit is een kenmerk van alle Noord-Russische houtarchitectuur.

De grootste van de kerken is de transfiguratiekerk. Deze is omstreeks 1714 gebouwd en heeft een grote iconostase. De kerk is 37 meter hoog en daarmee een van de hoogste houten constructies ter wereld.

Stapeltel het aantal koepels dat deze kerk heeft en je vindt E.

Als je dit eiland bezoekt dan zie je in diverse gebouwen uitleg over hoe en wanneer ze gebouwd zijn, maar ook hoe er vroeger geleefd werd.

 

Diverse gebruiksvoorwerpen worden getoond, zoals bijvoorbeeld de slede op deze foto. Hoe noemt men zo’n Russische slede die je wellicht ook al bent tegengekomen in een andere cache van deze serie? De gestapeltelde woordwaarde van deze benaming plus 1 geeft je F.

 

slede.jpg

 

Al dat hout moet natuurlijk ergens vandaan komen. Maar de Russische bossen zijn ook rijk aan biodiversiteit en spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Verantwoord beheer van de Russische bossen is op wereldwijde schaal dan ook van groot belang.

Op dit moment wordt 29 miljoen hectare Russisch bos volgens de FSC-standaard beheerd. Er is slechts één land waar dit oppervlak groter is en dat is Canada (40 miljoen ha).

hout.jpg

Als gevolg van FSC-certificering is ten minste 700.000 hectare Russische bos met een hoge ecologische waarde vrijgesteld van houtkap. Een deel van deze bossen ligt in het Russische Verre Oosten. Deze bossen beschikken over de meeste diversiteit en zijn het leefgebied voor een groot aantal soorten dieren , waaronder een tijgersoort. Er leven nog ongeveer 450 exemplaren van deze roofdierensoort in het wild waardoor ze binnen de rode categorie van de CITES lijst voor bedreigde diersoorten valt. Illegale houtkappers kappen echter hier de gezondste dennen- en eikenbomen, welke de voedselbron voor de prooidieren van de tijger vormen.

Welke tijger betreft het hier? De gestapeltelde woordwaarde (zonder het woord tijger) geeft G.

 

 

We sluiten deze mystery cache af met een gedicht:

Het zwijn onder de eik

Een zwijn ging zich onder een eeuwenoude eik
Aan eikeltjes te buiten;
Na deze smulpartij sliep hij gelijk,
En toen hij wakker werd, wreef hij zijn ogen uit en
Sloeg aan het wroeten tot hij op de wortels stuitte.
'Je schaadt de boom met dat gegraaf,'
Vermaande hem vanuit de boom een raaf,
'Als je de wortels blootlegt, kan de boom verdrogen.'
''t Kan mij niet schelen,' zei het zwijn,
'Dat moet dan maar, dat laat mij onbewogen,
Ik zie niet wat het nut van deze boom kan zijn,
Of-ie er is of niet, dat is mij om het even:
Als er maar eikels zijn, want daar moet ik van leven.'
'Ondankbaar varken!'riep de eik vol gram,
'Als je die snuit van jou eens op kon heffen,
Dan zou je wel beseffen,
Dat al die eikels groeien aan mijn stam.'

Zo zal de domoor vaak niet snappen
Wat hij te danken heeft aan kunst en wetenschappen;
Het wetenschaplijk werk wordt steeds gekraakt,
Maar hij ziet niet dat hij de vruchten ervan smaakt.

Ivan Krylov

Het tweede cijfer van het geboortejaar van de schrijver geeft je H.

 

Je hebt nu alle gegevens voor de cache, deze ligt op:

N 51 3A.BCD E 5 3E.FGH

Controleer hier je antwoord:

checker.jpg

Additional Hints (No hints available.)