Skip to content

Rundt om Søndersø Multi-cache

Hidden : 4/22/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

For at finde denne cache skal du først finde Søndersø rundt 1, 2 og 3. Med udgangspunkt i P koordinatet er der i alt ca 5,5 km rundt om Søndersø.

To find this cache you will have to find Søndersø 1, 2 and 3 first.

Skatten ligger ikke op de anførte koordinater. For at finde skatten skal du første finde Søndersø rundt 1, 2 og 3, og finde de tal der står i låget på de 3 caches:
I Søndersø rundt #1 er der et tal ABC
I Søndersø rundt #2 er der et tal DEF
I Søndersø rundt #3 er der et tal GHI
Det tal som ikke er et af ovenstående kalder vi J

Cachen ligger på:
N 55 4B.BGD
E 12 2H.GBJ

Søndersøs historie

Landskabet omkring søen er et istidslandskab med bakker, smeltevandsdale og søer. Geologer mener, at søen er et såkaldt dødishul, opstået ved at en kæmpestor isblok i lavningen først er smeltet længe efter den øvrige is, fordi den var isoleret af et lag ler og grus. Da isen endeligt smeltede, opstod et stort hul, der i dag hedder Søndersø. Søndersø har gennem tiderne været et vigtigt fiskevand. Allerede for 10.000 år siden var her fiskere. Ved lavvande kan man finde deres fiske spyd.

Søens sidste private ejer forsøgte omkring 1865 at udtørre søen for at indrage de 135 ha. til landbrugsjord. Det mislykkedes heldigvis. Søen var og blev et uudtømmeligt kar; der er så mange underjordiske kilder, der leverer vand til søen, at idéen med at tørlægge var håbløs. I 1871 blev søen overdraget til Københavns Kommune, der længe hvade været ude efter nye kilder til drikkevandsformål. Få år senere, i 1874-75, blev det første damppumpeanlæg opført, og der kunne nu dagligt pumpes 7.000 kbm frisk drikkevand gennem en ledning til Egebjergene. Herfra kunne vandet af sig selv løbe ind til København. Afvandingen af søen sker gennem Værebroå-systemet til Roskilde fjord nord for Jyllinge. I oldtiden har vanddingsystemet været sejlbart og stået i forbindelse med Mølleåsystemet.

Flora
Floraen omkring søen er meget artsrig og tilhører fortrinsvis de fugtige biotoper, men der findes også en artsrig overdrevsvegitation. Elle- og askeskov veksler med åben løvskov og en underskov, der leder tanken hen på mere eksotiske steder. Der er mange åbninger i skovbræmmen omkring søen, så man de fleste steder har søudstigt.

Fauna
Det vekslende landskab og søen giver enestående muligheder for mange fuglarter. Om foråret byder turen omkring på en sand fuglekoncert fra de mere end 50 fuglearter, ornitologern har registreret. De mange krat giver plads for en stor nattergalebestand, og vil man høre gøgen kukke, så skal man tage til Søndersø i maj eller juni.

Kilde: Folderen "Skovhuset ved Søndersø" udgivet 2005 af Skovhuset med støtte fra Værløse kommune.


Additional Hints (No hints available.)