Skip to content

Rondleiding door Kerkdriel Multi-cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 9/27/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Hallo, Ik ben Fayha de kat en woon sinds 2014 in Kerkdriel. Ik wil jullie graag meenemen op een wandeling door mijn mooie dorpje! 


Benodigdheden: Verrekijker, Magneet aan lange draad.

Afstand: 3-5km

Volgen jullie mij?

 

We starten vanaf het MFC de Kreek. (N 51°46.552' O 5°20.086') Hier kun je ook parkeren. We gaan de dijk op in oostelijke richting. Pas op! Het kan hier erg druk zijn met auto’s.

Even een stukje geschiedenis. Kerkdriel is gesticht rond 815/816 na Chr.. Deze plaats ligt wat hoger ten opzichte van de omliggende dorpen, vandaar dat het hier met overstromingen vaak droog bleef en ontstond er al lang geleden een dorp. Toen was de naam Driel of 'Driela’. De naam bestaat uit twee woorden 'drie' en 'lo'. Het 1e deel verwijst naar de drie woonkernen; Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel, of een driesprong. Het tweede deel van de naam naar een loofbos op oeverwal. Kerkdriel heette voor 1944 Driel. Dit is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers veranderd in Maasdriel. Dit kwam doordat de in Duitsland tewerkgestelde Kerkdrielse mannen in het weekend met verlof gingen. Zij gingen dan naar ‘Driel’, wat door de Duitsers verward werd met Driel bij Arnhem. Nu heet de gemeente Maasdriel. In Kerkdriel wonen 7314 mensen (1 januari 2015)

Vraag A. We lopen nu langs het water. Welk water is dit? Een gebouw verraad de naam.

  • De Waal: A = 1
  • De Maas: A = 2
  • De Linge: A = 3

 

Het water wat je hier ziet is een dode rivierarm. Door de omlegging van ….(ik ga het antwoord natuurlijk niet verraden) rond 1933 is het dorp Alem (te zien aan de overkant van het water) Gelders geworden. Eerst lag het in Brabant en vormde het een geheel met het dorp Maren-Kessel. Het stuk water wat je hier ziet heet ‘Den Bol’ of ‘Bolder’. Het laatste stukje heet het ‘gat van Sientje’, vernoemd naar de oud-eigenaresse van een café daar vlakbij.

Vraag B. We komen aan bij een paadje naar beneden aan de rechterkant van de weg. Als je in oostelijke richting kijkt, zie je een getal. Dit getal is B.

We gaan het paadje naar beneden, de molenstraat in. Kerkdriel ligt tussen de Maas en de Waal. Deze streek heet de Bommelerwaard en bestaat uit de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel. Het gebied is geheel omringd door water en lijkt dus op een klein eiland.

Aan het einde van deze straat komen we bij een oud Café. Hebben jullie al dorst? Nee toch?!

Vraag C. Hoeveel muurankers kan je vinden in de voorgevel van het gebouw? Dit getal is C.

Heel vroeger was er in het gebouw een mandenmakerij gevestigd. Dit was geen bijzonderheid, want over heel Kerkdriel verspreid zaten er veel mandenmakers. Sla rechtsaf.

Het hart van Kerkdriel wordt gevormd door het Mgr. Zwijsenplein, vernoemd naar voormalig aartsbisschop Joannes Zwijsen die uit Kerkdriel afkomstig was. Vroeger heette dit plein D'n Delkant. Nu is hier de wekelijkse markt en een uitgaanscentrum. In juli is er een plaatselijke kermis en een jaarmarkt.

We komen nu op het centrale plein van Kerkdriel. Hier is altijd wat te doen. Het eerste gebouw dat we zien is het oude gemeentehuis (1888), ontworpen door architect Derk Semmelink.

Vraag D. Hoeveel treden moest men vroeger op om het gemeentehuis binnen te gaan? Stapeltel, dit is D.

Trouwens, zie je dat mooie hek onder de trappen? Dat was vroeger de ingang naar de gevangeniscellen onderin het gebouw.

Waypoint 1. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.36(B-1)
O 5   20.D(C-1)7

Vraag E. Welk instrument werd hier vermoedelijk gespeeld?

  • Gitaar: E = 4
  • Trom: E = 5
  • Harp: E = 6

 

Loop nog een stukje door! Nu komen we bij het beeld van Mgr. Zwijsen. Mgr. Zwijsen is de grondlegger van het onderwijs zoals we dat nu kennen.

 

Vraag F. In welk jaar is hij overleden? Stapeltel, dit is F

Linksachter het beeld zie je de Nederlands-hervormde kerk. Kerkdriel telt twee kerken. De huidige Nederlands-hervormde kerk werd gebouwd in 1952. De oude kerk stamde gedeeltelijk uit de 14e eeuw. De toenmalige toren had een karakteristieke kromme spits (dit werd veroorzaakt door vocht, wat de toren naar 1 kant trok), maar werd in april 1945 door Duitse militairen opgeblazen. De Rooms-katholieke Sint-Martinuskerk (daar komen we straks langs) werd in 1954 gebouwd in de stijl van de Bossche school. De oude Rooms-katholieke kerk werd eveneens in april 1945 opgeblazen. De oude kerk was een waterstaatskerk, gebouwd in 1829. In 1905 werd er een grote toren bijgebouwd, die mgr. Zwijsentoren werd genoemd.

Vraag G. Hoeveel vensters zie je in de kerktoren, waardoor God wel of niet door naar binnen mee kan kijken met de dienst? De achterzijde van de toren telt niet mee omdat die niet altijd zichtbaar is. (hint: 10 is niet juist)

We lopen een stukje terug en gaan de Kerkstraat in (volg de route richting Den Bosch). We komen langs een historisch gebouw aan de rechterhand.

Vraag H. Waar functioneerde dit gebouw vroeger voor? Stapeltel de letters.

We komen nu langs een gebouw aan de linker kant waar een apotheek in gevestigd is. In Kerkdriel krijgen ze ook zorg van de beste thuiszorg van Nederland. Ja, ja, de mensen hebben het hier maar goed!

Vraag i. Stapeltel de naam van de beste thuiszorg tot 1 getal.

We lopen nog een klein stukje door en zien voor ons de Katholieke kerk.

Vraag J. Welke foto hieronder is gemaakt van de Katholieke kerk?

Foto 1:
J = 1

Foto 2:

J = 2

Foto 3:

J = 3

Waypoint 2. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.5(F+i+3)G
O 5   20.1(E+3)1

Volg nu de dijk richting het westen. Pas op! Het kan hier druk zijn met auto’s, dus blijf goed aan de kant lopen.

Vraag K. Brrr… Ik loop hier snel door, maar kijken jullie even goed. Hoeveel teckels zie je hier aan de rechterkant, vanaf de straat?

Waypoint 3. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.5J3
O 5   20.09(K+E)

Vraag L. Als je vanaf hier het dorp weer inkijkt, zie je de Zwijsentoren. Wat staat er op het dak van de toren?

  • Niets: L = 1
  • Haan: L = 3
  • Bol: L = 6
  • Kruis: L = 9

Waypoint 4. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.5(L-1)1
O 5   19.9(D+1(D+1)


We komen bij een paadje links naar beneden.  We gaan naar de wijk ‘De Bulk’. Nu zijn we vlakbij mijn huis! In 1498 stond er op deze plaats een klooster. Het was het enige klooster in Kerkdriel in die tijd, later kwamen er meer. Het klooster was genoemd st. Annatroon. (er is nu een straat naar vernoemd). Het klooster is gesticht door een Drielenaar, pater Balduinus Bayens. Het klooster bestond uit niet meer dan een paar armoedige huisjes en later een wat stevigere boerderij. Het klooster werd gerund door zeven of acht nonnen. De nonnen waren erg arm en voorzagen in hun levensonderhoud d.m.v. spinnen en kleinschalige akkerbouw. In geschiedboeken is terug te vinden dat zij in 30 jaar tijd nog geen 12 gulden  hadden verdiend. Het klooster was omringd door een gracht. In 1557 heerste de pest in Driel en stierven verschillende nonnen. Er bleven er nog vijf over. De jaren daarna waren erg woelig met stropende bendes soldaten. Het leven was hier niet meer veilig voor de nonnen en zij verhuisden naar een ander klooster in Rosmalen. In 1619 kwam het st. Annatroonklooster te vervallen.

In 1995 verrees hier de woonwijk de Bulk. Tijdens graafwerkzaamheden is er in de straat Salie een skelet gevonden. Dit graf is nooit geruimd en het skelet ligt er tot op heden nog steeds. Waarschijnlijk is dit het lichaam van een van de nonnen van het klooster. Brr… Luguber hé!  Nou daar gaan we niet langs hoor!

Stop even onderaan het paadje. Als je links in de verte kijkt met je verrekijker zie je een paarse, geurende plant. Ga hierheen. hint:

lavendel-22-191255.jpg

  © Bart Leemans

 

Waypoint 5. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.4(G-1)2
O 5   19.80J

We zijn er bijna hoor! In het speeltuintje zie je een beeld.

Vraag M. Tel de derde en zesde cijfer van het telefoonnummer van het beveiligingsbedrijf bij elkaar op.

Je hebt nu alle getallen voor de cache. Ik ga vast zoeken, misschien zie ik jullie straks nog! Succes!

Cache locatie. Gebruik je gevonden getallen om het volgende coördinaat te vinden!

N 51 46.(F-1)(i+C-2)7
O 5   19.7(M+1)0

De cache is te vinden in een voortuin, de buren zijn op de hoogte. Je hoeft niet heel ver te zoeken, vanaf de stoep kan je het zien. Als je extra zeker wilt zijn dat je in de goede tuin gaat zoeken kan je evt. een berichtje sturen met de gevonden coordinaten/adres, dan kunnen wij het bevestigen of bijsturen.

Bron- en dankvermelding

Bij het maken van deze cache hebben we verschillende bronnen gebruikt. Wikipedia.nl, het boek ‘Drielse Vertellingen’(2010), uitgegeven door het Driel Museum. Mondelinge toelichting van vrijwilligers van het Driel Museum. Wij danken hun heel hartelijk voor de aandacht en tijd die zij aan ons hebben besteed tijdens het maken van deze cache. Alle evt.  onwaarheden of misvattingen die in deze cache staan, zijn ons (de makers) toe te schrijven en niet aan de medewerkers van het Driels Museum. Verder dank aan onze mede-Drielenaren Knir Knar en Knor voor de inspiratie en feedback.

Advies

Het is niet handig om deze Cache te zoeken op de carnavalszondag, aangezien een groot deel van de carnavalsoptocht door de cacheroute loopt. Ook wordt aangeraden in de week van de jaarlijkse kermis deze cache te vermijden (www.maasdriel.nl).

Additional Hints (Decrypt)

ahzzre 35

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)