Skip to content

Goffertpark Multi-cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 3/9/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Only the cache description with the waypoints is translated in English.

Het Goffertpark is een volkspark en bekend om zijn vele facetten. Het park bevat onder meer een grote speelweide, een stadion, een kinderboerderij en een openluchttheater.

Parkeren kun je op het parkeerterrein (N51º 49.677, E005º 50.333) of in de omliggende omgeving. Overal is het gratis parkeren.
Deze cache is een combinatie van vragen en micro caches, duidelijk aangegeven in de beschrijving. De route is zo uitgezet dat hij gedurende alle jaargetijden gelopen kan worden, met uitzondering van evenementen (maar met die drukte spreekt dat misschien voor zich). De route is over het algemeen goed toegankelijk, met een enkele hoogtestijging en trappen. Verder is het een mooie wandeling van ongeveer 3km, ook leuk voor kinderen.

Stukje geschiedenis van “Het Goffertpark”

In 1935, midden in de crisistijd, werd ten zuidwesten van Nijmegen begonnen met een groots infrastructureel project: de aanleg van een 65 hectare tellend stadspark met onder meer een grote speelweide, een stadion en een openluchttheater.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden in verschillende Duitse en Engelse steden grote 'volksparken' aangelegd, waar stadsbewoners zich konden ontspannen en recreëren. Men vond er grote ligweiden waar grootschalige evenementen konden worden gehouden, educatieve tuinen en bossen. De parken fungeerden tevens als groene longen van de vaak snel groeiende steden.
In 1932 was er het plan voor de aanleg van een stadspark in Nijmegen. Voor de financiering had burgemeester Steinweg al zijn pijlen gericht op Den Haag. Om de enorme werkloosheid enigszins aan te pakken, verleende het Rijk in de crisistijd namelijk subsidies aan grote infrastructurele projecten die werden uitgevoerd door werklozen - de zogenaamde werkverschaffingsprojecten. Steinweg, die subsidiëring van het Rijk als voorwaarde stelde voor de uitvoering van het stadspark, voerde onderhandelingen met de minister van Sociale Zaken, J.R. Slotemaker de Bruïne en in november 1934 zegde deze de rijkssubsidie toe. De aanleg kon beginnen. Inmiddels was het uiteindelijke ontwerp voor het park in landschapsstijl gemaakt.

Dat het project werd betaald uit de werkverschaffingspot impliceerde onder andere dat er bij de aanleg van het park geen gebruik mocht worden gemaakt van graafmachines. Alles moest met de hand gebeuren: van het opwerpen van heuveltjes en het graven van de beruchte 'bloedkuul' tot de bouw van het stadion ín deze zes meter diepe kuil.
Vier en een half jaar lang werd door 163 man per week hard gewerkt voor een schamel loon. In de zomer van 1939 was het stadspark 'De Goffert' dan eindelijk gereed en op 9 juli van dat jaar werd het door Prins Bernhard geopend.
De naam van het stadspark is afkomstig van een eeuwenoude boerderij, die nabij de huidige Goffertboerderij stond. De boerderij was vernoemd naar een man die hier rond 1740 woonde en die door mensen uit de omgeving 'den goffert' werd genoemd: een grote, dikke man. Opmerkelijk genoeg moest de boerderij in de jaren '30 wijken voor het park.

De Goffert is een kerngebied in de Ecologische Hoofdstructuur. Mede daarom is het beheer vooral de laatste jaren meer op natuurontwikkeling gericht. Kleine zoogdieren en insekten kunnen zichzelf in stand houden in en om het park. In oude bomen leven dieren als de grote bonte specht en de eekhoorn. Stadspark De Goffert krijgt in 2008 een beschermende status als gemeentelijk monument.

De cache beschrijving

Parkeer de auto op of nabij de parkeerplaats (N51º 49.677, E005º 50.333).
Park your car at or near by the parking lot (N51º 49.677, E005º 50.333).

WP1: N51º 49.672, E005º 50.326
Wat is het eerste cijfer op de lantaarnpaal? (=A)
What is the first digit on the lamppost?

WP2: N51º 49.6(A-1)4, E005º 50.(A*A)80
Hoeveel bankjes staan er op dit punt? (=B)
How many benches are located at this point?

WP3: N51º 49.4A4., E005º 50.44((A*A)-B)
Hoeveel bomen staan er hier bij elkaar? Tel er 1 bij op! (=C)
How many trees are located together? Add one!

WP4: N51º 49.B(C-B-A)0, E005º 50.B(A*B/2)((C/A)-A)
Tel het aantal witte pijlen op het groene bord (=D)
Count the number of white arrows at the green board/sign

WP5: N51º 49.B(B-A)(D-(A*A)-B), E005º 49.(A+D)DB
Hier ligt de eerste van de drie microcaches
This is the first out of three microcaches

Cache: NEFº (E-F)(A+D).G((B*B)-F)(C-H), E00Eº (A+B)(G-(H+A)).(C-D)((C+E)-(G+H))(F+B-H)

Let op bij het zoeken en loggen voor publiek en NIET loggen op de cache locatie zelf
Watch out during seeking and logging for other people and do NOT log your found at or near the cache location itself

Prikken, woelen en graven is niet nodig !!

Additional Hints (Decrypt)

[WP5 hint:] Npugre obbz erpugf ynatf urg cnq, 1fg ibbe urg cnnygwr [WP5 tip:] Oruvaq gerr ba gur evtug fvqr bs gur genvy, 1fg orsber gur cvpxrg [WP7 extra hint] Baqre rra fgrra annfg 1 iq qraarobzra [WP7 extra tip] Haqre n fgbar arkg gb bar bs gur cvar-gerrf [Cache Hint:] ortenira annfg urg zhhegwr nna qr erpugrexnag ina urg cnq [Cache Tip:] ohevrq arkg gb gur ybj jnyy ba gur evtug fvqr bs gur cnir

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)