Skip to content

Bronneger, Heide en Hunebedden Multi-cache

Hidden : 9/18/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Let op! Listing en eind coördinaten gewijzigd per 28-10-2015!

Kort nadat mevrouw Oet_Pekel was begonnen met geocachen rees bij haar al snel het idee om zelf ook een cache neer te leggen. Ze wist meteen dat het een multi moest zijn, en in deze omgeving, de omgeving waar ze is opgegroeid. Mevrouw Oet_Pekel heeft als kind heel wat uren over de heide en door de bossen gestruind. Alle hunebedden van alle kanten bekeken en beklommen. Nu is het tijd om dit prachtige stukje Drenthe te delen met de rest van de wereld. Hopelijk hebben jullie het hier net zo naar jullie zin als dat mevrouw Oet_Pekel dat altijd had en nog steeds heeft :)

Bronneger:

Bronneger is een klein dorp in de gemeente Borger-Odoorn, provincie Drenthe (Nederland). Het ligt ongeveer 18 kilometer ten oosten van Assen.

Bronneger is een esdorp, dat waarschijnlijk in de 13e of 14e eeuw als satellietdorp van Drouwen is ontstaan aan de rand van het beekdal van het Voorste Diep, door de vestiging van een boerenfamilie uit Drouwen die daar onvoldoende bestaansmogelijkheden had. Het dorp wordt in 1381 voor het eerst genoemd.

Bronneger behoorde vroeger tot de marke van Drouwen. Bronneger ligt vlak bij Borger op de oostflank van de Hondsrug. Het landschap rond Bronneger is licht glooiend en heel afwisselend. Een vijftal hunebedden en het natuurreservaat het Drouwenerzand bevinden zich op loopafstand.

Bronneger telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2007 108 inwoners (54 mannen en 54 vrouwen).

(Bron: Wikipedia)

Heide:

Heide is een benaming voor vegetatie vooral bestaand uit dwergstruiken uit de heide- en kraaiheifamilie. Heide komt in een beperkt aantal landen voor. Behalve in Nederland en Vlaanderen ook in de kuststrook van West-Europa, Groot-Brittannië en Ierland. Het is een typische vegetatie die zich thuis voelt in streken waar een zeeklimaat heerst, met een hoge luchtvochtigheid en niet al te warme zomers en geen strenge winters.

De natuurlijke verspreiding van heidevegetaties bestaat uit ontkalkte delen van het (duinlandschap) (met name in Noord-Nederland), gebergtes boven de boomgrens en de randen van hoogvenen. De heide in het binnenland is een cultuurlandschap ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en afplaggen van zandige gronden.[1] Uit stuifmeelonderzoek blijkt dat ook in het binnenland altijd wel heidevegetaties voorkwamen, maar de grote boomloze heidevelden en de zandverstuivingen zijn ontstaan door de intensivering van de schapenteelt gedurende de Middeleeuwen.[2]

(Bron: Wikipedia)

Hunebedden:

Hunebed D21 bij Bronneger: Het eerste wat opvalt als je komt aanlopen bij dit hunebed is de enorm grote beuk die er aanvast zit. Het geheel doet dan ook schilderachtig voorkomen. De beuk is inmiddels ook een onderdeel van het hunebed geworden. Dit kan je goed zien op een van de foto’s in de galerij. D21 heeft drie enorme dekstenen en is in formaat niet heel groot. Het exemplaar telt 8 zijstenen en met de 2 sluitstenen is dit hunebed erg compleet. Het is duidelijk waar de poort heeft gezeten en er staan nog 1 poortsteen aan die kant. Het hunebed ligt tussen de weilanden en ligt vlakbij nog een groep hunebedden, namelijk hunebed D23 tot en met hunebed D25. Net zoals D19 en D20 bij elkaar horen lijkt dit ook te zijn voor D21 en D22. Zo op het eerste gezicht lijkt dit van niet maar als je goed kijkt dan zie je de overeenkomsten. Om te beginnen met de drie dekstenen.

Hunebed D22 bij Bronneger: Hunebed D22 is het kleinere zusje van D21. Ze hebben dezelfde structuur maar D22 is wel in een slechtere staat. De drie dekstenen liggen er rommelig bij. Als je komt aanlopen herken je het hunebed niet. De stenen die de dekstenen als het ware nog omhoog zouden moeten houden die liggen nog onder de grond. Het is wel het kleinste hunebed wat er in Drenthe nog staat. Toch zijn er in het verleden hier 41 verschillende aardewerken gevonden en is elk hunebed in Drenthe toch uniek met elk z’n eigen stuk geschiedenis.

Hunebed D23 bij Bronneger: Er liggen in deze groep drie hunebedden. Ze liggen allemaal in een klein stukje bos tussen de weilanden. Je kan hier een pad aflopen en dan kom je langs drie hunebedden. Van hunebed D23 is nog maar weinig over. Er ligt 1 deksteen nog op z’n plaats en van de rest is weinig meer te zien. Er ligt nog een deksteen half in de kelder. Het hunebed is ongeveer 6 meter lang en zou oorspronkelijk 4 dekstenen hebben gehad. Ook al is dit hunebed aan de kleine kant en is het verre weg van compleet dan is deze zeker de moeite waard om te bezoeken. Al is het alleen al omdat je langs de andere hunebedden kan wandelen in dit kleine bos.

Hunebed D24 bij Bronneger: Van de drie hunebedden (D23, D24 en D25) is dit het hunebed wat het er slechtste aan toe is. Er is maar 1 deksteen die gedragen word door drie kleinere draagstenen en er ligt nog een deksteen ernaast. Het hunebed is bijna niet als dergelijk te herkennen maar toch is het erg bijzonder dat er zo veel hunebedden op een korte afstand bij elkaar liggen. Hunebed D24 is iets groter als D23, ongeveer 7 meter lang.

Hunebed D25 bij Bronneger: Als je over het zandpad heen loopt staat er netjes in een soort parkje afgezet met stenen het hunebed D25. Van de drie hunebedden die hier bij elkaar liggen is dit exemplaar de grootste. In tegenstelling tot de andere twee hunebedden van dit trio is deze erg compleet. Hunebed D25 heeft vier grote dekstenen en de poort is duidelijk zichtbaar, maar heeft geen kransstenen. De stenen zelf zijn vrij groot. Dit hunebed is zeker de moeite waard om te gaan bekijken, zeker omdat er nog 4 hunebedden op steenworp afstand liggen.

(Bron: hunebbenwijzer.nl)

Cache:

Dit is een rondje van ongeveer 2,5 á 3 kilometer.

De cache is te vinden door onderstaande foto's in de juiste volgorde te zetten. Bij elk waypoint hoort een foto. De foto bij waypoint 1 wordt A, bij waypoint 2 B etc. Vervolgens vul je de volgende coördinaten verder in: N52 5A.BCD en E006 4E.FGH. Het makkelijkste is om de foto's van tevoren even uit te printen.

Let op! Honden zijn op de heide niet toegestaan! Ook niet aan de lijn!

Succes!

Additional Hints (Decrypt)

Iretnar tybevr ina qr pnzcvat. Ceviégreerva znkvznny 4 zrgre orgerqra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)