Skip to content

Molenbeek 3 Traditional Geocache

This cache has been archived.

supermario1: Beste tijd is achter de rug!

Bedankt

More
Hidden : 6/21/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Molenbeek 3
Maalbroekmolen

Deze cache maakt deel uit van een groep van 4 plus de extra! Elke cache kan echter afzonderlijk gevonden worden.

Molenbeek 1 Van Hauwermeirsmolen
Molenbeek 2 Molenbeekvallei
Molenbeek 3 Maalbroekmolen
Molenbeek 4 Trage weg
Molenbeek 5

Elke cache bevat coördinaten die je zullen toelaten de extra cache te vinden.

De volledige wandeling bedraagt zo’n 7tal km.
Beschrijving / geschiedenis
In tegenstelling tot wat destijds in een inventaris werd gemeld, betreft het hier zeker geen molen "zonder betekenis". De Maalbroekmolen aan de Molenbeekweg werd voor het eerst vermeld op een kaart van de Gentse landmeter Horenbault uit 1592, samen met de andere (nog bestaande) Van Hauwermerismolen te Massemen. Volgens een metingboek uit 1666 behoorde de molen toen toe aan adellijke families: d'Arenberg en de Mérode. De laatste molenaars waren De Pauw.
De benaming van de wijk "Blekerij" kan er op wijzen dat de molen vroeger een wasserijmolen zou geweest zijn. Sinds lang betreft het hier echter een graanmolen. In 1894 werd een stoommachine geplaatst, die echter al in 1910 verdween. Van de vroegere stoommaalderij getuigt nog de aanwezige schoorsteen. Van 1920 tot rond 1945 was de molen uitgerust met een zeer groot plaatstalen onderslagrad met een diameter van ca. 6,40 meter. Daarnaast was er een klein stalen bovenslagrad dat gevoed werd door een buisvormige toevoergoot. Het diende voor elektriciteitsopwekking. In 1941 kwam er een turbine. Ze is er nog steeds. Van de inrichting bleef nog de gietijzeren overbrenging bewaard, maar de maalstoelen zijn verdwenen. De regelbare stuw veroorzaakt een verval van 2 meter. Er is een bypass, maar de waterstand is er laag.
De huidige eigenaars, schrijnwerker Tonny Van Damme en Annie Bauwens, lieten het gebouw volledig opknappen en inrichten als woning.
Het voormalig maalderijgebouw van 1874 met herkenbaar corpus van de vroegere watermolen illustreert de evolutie van een pre-industrieel watermolenhuis naar een 19de-eeuws landelijk industriegebouw. De vrijstaande schoorsteen van 21,5 m hoogte kwam in 1894 tot stand bij de omvorming van de Maalbroekmolen tot een mechanische graanmaalderij. Staand naast de Molenbeek fungeert de schoorsteenschacht met haar bijzonder silhouet als een opvallend baken in het landschap.
Op 03/06/2005 gebeurde een bescherming van de schoorsteenschacht en de bijbehorende watermolensite als monument. Thans wordt de aanbreng van (opnieuw) een verticaal waterwiel overwogen en de opwekking van groene stroom onderzocht.
Info/uit: www.molenechos.org

Additional Hints (No hints available.)