Skip to content

#BONUS Rondje Honegem Mystery Cache

This cache has been archived.

lievendullaert: Een paar caches uit deze reeks hadden onderhoud nodig, maar dat is niet gelukt door mijn huidige drukke gezinssituatie. Ze werden dan ook (terecht!) gearchiveerd. Ik heb dan ook besloten om de gehele reeks naar het archief te verwijzen. Het materiaal wordt in de Kerstvakantie opgeruimd.

More
Hidden : 12/15/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op deze locatie zal je de bonus niet vinden.
Zoek de 11 traditionals die bij deze reeks horen. Zij zullen je naar de bonus brengen.
Je hebt een smartphone nodig


Over Rondje Honegem


Dit rondje dateert uit 2016 en bestond oorspronkelijk uit 10 traditionals en een bonus.
Begin 2020 kreeg het rondje een update en kwamen er 3 nieuwe geocaches bij en werden er 2 gearchiveerd.

Het rondje is 4,5 km lang en loopt grotendeels langs onverharde paden.
In de zomer is een lange broek aan te raden (langs de smalle paadjes durft al eens een brandnetel de benen te kietelen).
In de herfst/winter/lente of na hevige regenval kan het drassig liggen en is aangepast schoeisel aan te raden.

 

Beschrijving van het gebied


Op een boogscheut van het levendige stadscentrum van Aalst, in het grensgebied met Erpe-Mere en Lede, ligt het natuurgebied Honegem, een brok natuur waar het elk seizoen genieten is van een gevarieerd landschap. Typisch aan het natuurgebied Honegem zijn de vele hagen, knotwilgen en bomenrijen. Die zorgen niet alleen voor een prachtig landschap, ze zijn ook de thuisbasis van vele vogels en kleine zoogdieren.

Natuurpunt zorgt voor het behoud van dit unieke, traditionele landschap en neemt het natuurbeheer voor enkele tientallen hectare van het gebied voor zijn rekening. Op sommige plaatsen in Honegem komen 'kwelplekken' voor. Dit zijn plaatsen waar mineralenrijk grondwater (de zogenaamde 'kwel') aan de oppervlakte komt. Dit speciale water zorgt voor een rijke en gevarieerde plantengroei. 

De Molenbeek loopt door het hart van Honegem. Deze beek meandert sterk en langs haar loop staan nog een aantal watermolens. De Molenbeek overstroomt regelmatig en zet dan een groot deel van het gebied blank. Op die manier worden ook heel wat plantenzaden verspreid. De watermolen die langs het wandelpad staat, is de Cottemmolen. Deze molen werd gerestaureerd en is nu terug maalvaardig.

 

Dieren en planten


De afwisseling tussen natte valleigronden en drogere stukken doet in Honegem heel diverse leefgebieden ontstaan, wat ook veel verschillende dieren en planten aantrekt. In het voorjaar kleuren de graslanden roze door duizenden pinksterbloemen en echte koekoeksbloemen, terwijl ratelaars en dotterbloemen zorgen voor de gele tinten. De negentiende-eeuwse turfputten in het gebied zijn nu poelen waar verschillende soorten amfibieën leven: kikkers en padden, maar ook salamanders.

De holten in de stenen muren langs het water bezorgen de grote gele kwikstaart een ideale broedplaats. Het is een vogel die het liefst vertoeft in de nabijheid van stromend water. Ook de azuurblauwe ijsvogel leeft langs de waterkant, al moet je wat geluk hebben om er eentje te spotten. Hij zit dan roerloos op een tak boven het water op zoek naar een voorbijzwemmende prooi, of je ziet hem als een helblauwe flits in het struikgewas verdwijnen.

 

Natuurbeheer


Op enkele plaatsen in het gebied werden in het verleden populieren aangeplant. Een ideale soort voor de houtindustrie, want populieren zijn snel kaprijp, maar het natuurlijke karakter van het bos verdween. Natuurpunt zorgt er voor dat de populieren stilaan plaats maken voor de boomsoorten van weleer: zomereik, haagbeuk, es, wilg en els.

De Honegemmeers was tot het midden van de twintigste eeuw een zogenaamde 'gemene weide'. De weide was eigendom van de gemeente en ieder jaar kwam de veldwachter op 29 juni het hooi per opbod verkopen. Die dag was het feest op 'den Honegem'. De volgende dag kon het maaien met de zeis beginnen. Deze traditionele manier van maaien zorgde ervoor dat er heel wat kleurrijke plantensoorten voorkwamen. Doordat Natuurpunt nu ook een dergelijk maaischema toepast, kunnen we opnieuw genieten van de bloemenpracht van onder andere ratelaars, wilde orchideeën en echte koekoeksbloemen.

Additional Hints (No hints available.)