Skip to content

Altitude 50-80m hoogte Multi-cache

Hidden : 5/3/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cache Altitude 50-80m hoogte Click here for English version


Deze cache is niet 24/7!
Alleen cachen bij daglicht / schemering!


Dit is een dringend verzoek van de eigenaar van de cachelocatie!
Wilt u dit respecteren?!



Dit is een wandeling van ongeveer 3 kilometer over zandpaden, grind en klinkers door heuvelachtig terrein met bos en grasland. De paden zijn niet echt geschikt voor een kinderwagen of buggy! Tevens kan het ’s winters of met zware regenval behoorlijk glad zijn. Om de cache te pakken is een volwassen lengte noodzakelijk!


De wandeling voor deze eenvoudige multi loopt grotendeels door het huidige Park Klarenbeek. Het is een mooi stukje Arnhem waarmee ik u langs deze weg kennis wil laten maken.
Park Klarenbeek maakte vroeger deel uit van een van de oudste landgoederen van Arnhem. In het begin van de 14de eeuw bestond het voornamelijk uit bos en heidevelden, sporadisch werd er langs de beken op beperkte schaal aan ontginning gedaan. Aan het eind van de 15de eeuw bestond het nog uit twee afzonderlijke landgoederen. De naam Klarenbeek als landgoed werd voor het eerst gebruikt na de samenvoeging van het landgoed Monnikhuizerbeek en de landerijen van het voormalige klooster Monnikhuizen.
Het landgoed is diverse malen in delen verkocht. Uiteindelijk heeft gemeente Arnhem in 1886 ongeveer 100 hectare van landgoed Klarenbeek aangekocht.



Een deel hiervan is in de loop van de tijd bebouwd, de rest is nu Park Klarenbeek, bij Arnhemmers ook wel bekend als het Klarenbeekse Bos.


Het startpunt van deze cache kan zowel met de auto als het openbaar vervoer bereikt worden.

Met de auto parkeert u op N 52°00.114 - E005°55.736, dit is het parkeerterrein van de Saksen Weimar Kazerne (waypoint bovenaan pagina).
Let op: parkeer uw auto alleen in de parkeerstrook!

Met het openbaar vervoer kunt u vanaf NS Station Arnhem Centraal twee buslijnen nemen:
Bus 7 richting Geitenkamp, uitstappen op het eindpunt: halte Geitenkamp (reference point BUS7).
Bus 8 richting Ziekenhuis Velp, uitstappen op halte Monnikensteeg (reference point BUS8A).

Vanaf elk punt bent u binnen een paar minuten bij het startpunt (WP1).


Loop naar WP1: N 52°00.119 - E005°55.727

De Saksen Weimar Kazerne behoort tot een reeks nieuwe kazernes die in de periode van 1938-1940 in het Nederlandse grensgebied werden gerealiseerd. Directe aanleiding was de toenemende oorlogsdreiging vanuit Duitsland. Het ontwerp is van Kapitein der Genie A.G. Boost. Als legerplaats is de kazerne in gebruik geweest van 1939 tot 2002.


De kazerne en het terrein er omheen is herontwikkeld tot een groen landschap met bijzondere woningen, ateliers, kleinschalige bedrijvigheid en horeca.

Bereken de som van de letterwaardes van het meest linkse woord boven de poort van de kazerne (A=1, B=2 etc.) Uitkomst = A

Ga naar WP2: N 52°00.(008+A) - E005°55.(795-A)

Let onderweg op met oversteken, hier wordt hard gereden!

Onderweg kunt u aan uw linkerkant een tentje zien waar u een heerlijk gefrituurd hapje kunt eten ;) maar niet op alle dagen!

Op WP2 gaat u Park Klarenbeek binnen, het oudste stadspark van Arnhem. Onder de bomen kan de GPS-ontvangst wat slechter zijn, maar de waypoints zijn duidelijk herkenbaar.

Welk nummer heeft het artikel in het WvS? Bereken hiervan de stapeltelling (bijv. 815 -> 8+1+5 = 14 -> 1+4 = 5 -> uitkomst = 5). Uitkomst = B

Ga naar WP3: N 52°00.(028*B) - E005°55.(661+B)

Hier ziet u de Van Heemstrabank, deze bank is geplaatst ter nagedachtenis aan baron van Heemstra, die zich als commissaris der Koningin van Gelderland tussen 1925 en 1945 heeft ingezet voor het behoud van het Gelders natuurschoon. Vanaf deze bank heeft u een mooi uitzicht over Arnhem.



Welke kompasrichting ligt het dichtst bij de uitzichtrichting?
Noord: C = 6
Oost: C = 8
Zuid: C = 10
West: C = 12

Loop nu verder naar WP4: N 52°00.(086-C) – E005°55.(439+C)

Onderweg komt u langs de Steenen Tafel, beantwoord hierover de volgende vraag.

Onder de Tafel, die waarschijnlijk niets meer is dan een oude grafsteen of een restant uit het voormalige nabij gelegen klooster Monnikhuizen, zou zich de ingang van een geheime tunnel bevinden. Andere verhalen vertellen van een Germaanse offerplaats en ook zouden hier ooit heksen bijeengekomen zijn.

Aan hoeveel kanten van de tafel staat een bijpassende bank? Antwoord = D

Aangekomen bij WP4 ziet u watertoren "De Steenen Tafel". Deze werd in 1927 in opdracht van de Arnhemse Waterleiding Maatschappij gebouwd op de hoek van de Weg naar de Steenen Tafel en de Weg achter het Bosch. De aanleg van nieuwe woonwijken maakte de bouw van deze watertoren noodzakelijk.



Naast een waterreservoir van ongeveer 600 kubieke meter, kreeg deze toren vanwege haar fraaie ligging ook een restaurant en een lift, die volwassenen voor een dubbeltje en kinderen voor een stuiver naar het dakterras bracht, vanwaar men een ongelooflijk uitzicht tot ver in de Betuwe en zelfs Duitsland had.
Nu is hier nog steeds een (niet heel goedkoop) restaurant gevestigd.

U staat bij een oriëntatietafel, een herdenkingspunt voor 100 jaar Park Klarenbeek (1886-1986).
Hoeveel kilometer is het naar Zevenaar? Antwoord = E


Ga naar WP5: N 52°00.(068-E) – E005°55.((150*D)-4)

Deze bankjes zijn in 1986 geplaatst ter herinnering aan het feit dat Landgoed Klarenbeek (nu Park Klarenbeek) toen 100 jaar in het bezit van de gemeente Arnhem was. U heeft hier een prachtig uitzicht over Arnhem met de herkenbare toren van de Eusebiuskerk.
Waarschijnlijk zijn de bankjes aangeboden door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). De KMTP is opgericht in 1837 en stimuleerde de aanleg van School- en Werktuinen, centrale proeftuinen en tentoonstellingen. In 1919 organiseert ze de eerste boomplantdag en in 1925 is de KMTP de initiatiefnemer van Moederdag (naar Amerikaans idee) en het bloemetje voor moeder. Later is de KMTP overgegaan in het huidige Groei&Bloei.

Hoeveel poten hebben de drie dezelfde bankjes bij elkaar opgeteld? Antwoord = F

De weilanden leiden naar WP6: N 51°59.((F*100)+76) – E005°55.(505+F)

Dringend verzoek van de eigenaren om de paarden niet te voeren! Aaien mag wel :-)



U bereikt hier weer een bankje, hopelijk treft u een heerlijk zonnetje!

Op ongeveer 14 meter van het bankje staat:
een mooie oude eik: G = 0
een afvalbak: G = 1
een picknicktafel: G = 2

Door naar WP7: N 51°59.F(E+D) – E005°55.(650-F)

Hier leiden meerdere wegen naar het juiste punt. Er is een klein paadje, maar dit kan met name in de herfst minder goed zichtbaar zijn. Wanneer u het duidelijke pad volgt, komt ook alles goed.

Op WP7 heeft u het laagste punt van de wandeling bereikt, nog 30 meter stijgen voor de boeg.

Wanneer u bij WP7 om u heen kijkt ziet u:
Een speeltuin: H = 3
Een kinderboerderij: H = 2
Een voetbalveld: H = 1
Volkstuintjes: H = 0

Nu via het bos naar WP8: N 51°59.(840-A) – E005°55.(88,4*C)

Onderweg moet u een weg oversteken, voorzichtig, ook hier wordt regelmatig hard gereden!

Welke scoutinggroep heeft hier zijn clubhuis? Bereken de som van de letterwaardes van de laatste 5 letters. Uitkomst = J

Weer stijgend door naar WP9: N 52°00.H(E+J) – E005°55.(1000-D)

Alweer een mooi weids uitzichtpunt! Met Hemelvaartsdag wordt hier een groots festival gehouden met theater, muziek, dans en kunst. Een breed opgezet spektakel voor jong en oud, waar iedereen wat van zijn gading vindt.



Op het plateau staat globaal de richting van omliggende steden / gebieden aangegeven, met mooi helder weer kunt u een heel eind kijken! Hopelijk is de plaat intact, anders kunt u de naam van de cache gebruiken voor het beredeneren van het antwoord op de volgende vraag, u staat tenslotte op het hoogste punt nu.

Hoe hoog is het hier volgens de naam van het punt? Antwoord = K

En dan nu op naar de cachelocatie, vanwege een kleine vernieuwing aan de locatie moet u 6 meter ten noorden van het coördinaat zijn:

N 52°GG.[K-J][C/B][F-D] – E005°[A-E].HH[K/C]

A = B = C = D = E =
F = G = H = J = K =


Hopelijk heeft u de cache gevonden en kunt u tevreden terug naar uw beginpunt, te vinden via waypoint bovenaan pagina, BUS7 of BUS8B.

Wij vonden het leuk om deze cache te maken, we hopen dat u het leuk vond hem te doen!

Additional Hints (Decrypt)

mbrx qr ivre orxraqr xyrhera [English:] svaq gur sbhe snzvyvne pbybef

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)