Skip to content

Rondje Landgoed Hoorneboeg Multi-cache

Hidden : 2/28/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Hoorneboegse heide is verrassend veelzijdig. Deze geocache leid je naar bijzondere punten, waar zelfs locals niet geweest zijn. Je leest over de geschiedenis en haar bewoners. 90% van de geocachers vindt aan het eind de cache ter grootte van een broodtrommeltje. We hopen natuurlijk dat het jou (samen) ook lukt! LET OP: In het tweede deel van de route moeten honden van 15 maart t/m 15 juli (broedseizoen) aan de lijn blijven. TIP: plan deze cache in augustus als de heide bloeit.

INTRO

Midden in het Gooi op het randje van de Utrechtse Heuvelrug ligt de Hoorneboegse heide. Hier is een afwisselende route uitgezet. Ongeveer vier kilometer wandelen ten zuiden van Hilversum rondom landgoed Hoorneboeg.

GEBIED

De Hoorneboegse hei is een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal ontstaan in de ijstijd 150.000 jaar geleden. Na de Veluwe is de heuvelrug het grootste bosgebied in Nederland met 23.000 hectare. De Hoorneboeg is één van de drukst bezochte natuurgebieden van het Gooi en verre omstreken. We spreken echter niet van de Utrechtse Heuvelrug omdat het Gooi onderdeel uitmaakt van de provincie Noord-Holland, de grens tussen Gooi en Heuvelrug ligt 1 km ten zuiden van ons vertrekpunt.

 

De parkeercoördinaten staan hieronder aangegeven. Als het daar vol staat, dan kun je ook aan de overkant parkeren naast het vliegveld.

LET OP: In het tweede deel van de route moeten honden in het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) aangelijnd blijven.

TIP: Plan deze geocache tijdens de bloei van de heide, in augustus.

 

ROUTE

WP1: N 52°11.759   E005°09.257

Je staat nu bij het vennetje Zonneheide van het Goois Natuurreservaat.

Het ven geeft een grote meerwaarde aan deze bijna geheel door bos overgroeide heide op rul zand. In het vennetje is ruimte voor zeldzame amfibieën zoals de kamsalamander. Koeien houden sinds 2004 het landschap meer open, maar kunnen niet dit vennetje in. (bron: Goois Natuurreservaat www.gnr.nl)

Stapeltel (=alle cijfers bij elkaar optellen tot je één cijfer over houdt) hier het slotnummer. De uitkomst is A.

WP2: N 52°11.914   E005°09.823

Voor je twee verblijfsgebouwen van buitenplaats de Hoorneboeg: vooraan 'de Schuur' (1848) met daarachter met rieten dak 'Stalheim' (1842). Stalheim was oorspronkelijk een boerderij met woongedeelte tot 1905 en is nu Rijksmonument, evenals de Schuur, dat oorspronkelijk een stal met woongedeelte had tot 1892 en sinds 2019 ook weer enige tijd bewoond is. De bouwstijl van de Schuur doet denken aan boerderijen uit de Noord-Duitse laagvlakte. Dat is te begrijpen, aangezien de opdrachtgever voor de bouw de handelsman Sinkel was, bekend sinds 1821 van ‘de winkel van Sinkel’. Deze reizende handelsfamilie is afkomstig uit het gebied boven Münster in Duitsland. Zij bezaten van 1836 tot 1859 het gehele gebied dat je met deze geocache bewandelt en hebben ook dit landgoed bewoond. De villa, een ander gebouw op het landgoed, dat door Sinkel is gebouwd, heeft een typische stijl met Duitse invloeden. Je ziet dit gebouw, nadat je de laatste vraag beantwoord hebt, lopend naar de cache. Stalheim werd in 1912 verbouwd tot groepsverblijf voor meisjes van het Leidse Volkshuis. Sinds 2019 worden beide gebouwen onder een nieuwe naam 'Aan de hei' doordeweeks gebruikt voor bijeenkomsten, cursussen en ‘heidagen’ en in het weekend voor o.a. yoga retraites. (bron o.a.: Oorden van schoonheid Hilversumse Historische kring 2000 www.albertusperk.nl)

B= het aantal dakramen op het pannendak (in de zin van openingen in het dak, die je vanaf deze locatie kunt zien) minus 3.

WP3: N 52°11.884   E005°10.189

Deze buitengewoon speciale grafheuvels zijn gebruikt in de bronstijd vanaf ongeveer 3000 jaar voor Christus. De urnen die gevonden zijn, behoren tot de zogenaamde Hilversumcultuur, vernoemd naar het aardewerk dat bij Hilversum voor het eerst gevonden is. Deze vertegenwoordigt een cultuur, die toentertijd in heel zuid Nederland en België tot in noord Frankrijk voorkwam.

Het bord dat hier stond en informatie gaf over de grafheuvels waarover je straks zult lopen is verwijderd. Het antwoord op de vraag die daarover ging is 7. De uitkomst is C.

WP4: N 52°11.925   E005°10.483

Je bevindt je op een zandverstuiving met de naam Uilenbergjes.

Zoek hier op een boom het cijfer voor D.

WP5: N 52°11.740   E005°10.337

Op de Hoorneboegse heide grazen 9-12 prachtig witte nogal stoïcijnse koeien (Charolais). Als enige natuurgebied in Nederland mogen honden in hetzelfde gebied zonder riem worden uitgelaten. De Hoorneboeg is daardoor geliefd bij hondenliefhebbers van Amsterdam tot Utrecht. Ook hondenuitlaatdiensten gebruiken graag dit heidegebied. Dat geeft de koeien stress. Mens en dier dienen minimaal 25 meter van de koeien weg te blijven. Dat gaat geregeld mis, niet iedereen heeft zijn hond altijd onder appèl. Om de koeien te kunnen observeren en eventueel te onderzoeken of verplaatsen is er een kraal gemaakt. De koeien komen hier dagelijks omdat hier altijd water voorradig is. Het begrazingsproject van de Hoorneboegse hei heeft het landschap opener gemaakt, afwisselender en rijker aan planten, insecten, paddenstoelen en dieren. Kwetsbare en zeldzaam geworden grondbroeders zoals roodborsttapuit, veldleeuwerik en de uiterst zeldzame nachtzwaluw zijn in dit bosperceel ondanks mens, hond en koe vaste gasten. (Bron: o.a. dagblad Trouw 5-8-2010).

Hoeveel blauwe ballen zie je hier? Antwoord is E.

Viapunt: N 52°11.587   E005°09.958

Na dit viapunt loop je over de zichtlaan van de Hoorneboeg.

Deze laan maakte ooit onderdeel uit van het landgoed en loopt tot op de 24 meter hoge heuvel van de Hoorneboeg. De buitenplaats (achter de omheining) is doordeweeks alleen voor gasten toegankelijk en de Engelse landschapstuin is een rustgebied voor 30 broedende vogelsoorten, waaronder de groene specht, grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart en grote lijster. Roofvogels (havik, buizerd, sperwer, ransuil en bosuil) maken dankbaar gebruik van de 150 jaar oude parkbomen met (haag-)beuken, (zomer-)eiken, taxus, conifeer, grove den, sequoia, tamme kastanje, paardenkastanje, en (zeer oude) pseudo acacia's. Vleermuizen, waaronder de grootoor en amfibieën (grote pad, bruine kikker, kleine watersalamander en Alpenwatersalamander) komen er voor. Ook eekhoorn, konijn, haas, das, vos, bunzing, wezel en boommarter zijn bezoekers van de buitenplaats. (Bron o.a.: Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken www.vwggooi.nl)

WP6: N 52°11.733   E005°09.865

Het aantal rode letters minus 5 = F 

 

TIP Sinds 2019 kun je in het weekend "Bij de tuinman" een kopje koffie of thee drinken. Daarvoor dien je dan eerst, zodra je lopend over de zichtlaan bij een gesloten poort bent aangekomen, het pad 200 meter naar rechts te volgen. Je ziet de moestuin met theehuis direct al aan je linkerhand. Of het vegetarische restaurant, theehuis en de ciderbar open zijn zie je op de website en bij de ingang van de buitenplaats. Volg bij de ingang de richtingwijzers. Vergeet niet te vragen naar de op het landgoed gemaakte biologische appelcider, een traktatie! (Bron: www.dehoorneboeg.nl)

De cache ligt niet op de buitenplaats! In geval je in het theehuis bent geweest, verlaat dan eerst de buitenplaats via de ingang, voordat je op zoek gaat naar de cache, je respecteert zo bovendien de privacy van gasten en bewoners.

 

A B C D E F
           

 

De cache kun je vinden op N 52°11.CED   E005°09.AFB De cache ligt in een nieuw trommeltje (19 oktober 2021) onder een grijze dakpan. Wil je zo vriendelijk zijn en de dakpan zorgvuldig terugleggen met wat takjes erop? Dank voor de aandacht hiervoor!

Veel succes! 

Additional Hints (Decrypt)

[wp4] qbbq fgnnaq obbzfgnzzrgwr, 20 pz qvx, zrgnyra ahzzre (10 pz ubbt) bc xavrubbtgr. [cache] nna qr ibrg ina rra ± 20 wnne bhqr rvx; baqre rra tevwmr qnxcna, cevxfgbx/gnx xna urycra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)