Skip to content

Kvindbjerghøje Traditional Geocache

Hidden : 3/2/2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kvindbjerghøje ved Klokkerholm

Udsigten fra Kvindbjerghøje er helt unik. Mod Aalborg i syd og den Jyske Ås mod nord. Kvindbjerghøje – en samling af 8 gravhøje - er en del af Gravhøjsporet, som har sit udgangspunkt ved Klokkerholm Møllesø. Turen fører forbi ikke mindre end 11 gravhøje af forskellig beskaffenhed.

Højene her har usikker datering. Ved alle højene angiver Kulturarvsstyrelsen deres oprindelse til at være mellem 50.000 f.Kr. og 1050 e.Kr. – altså hele oldtiden og vikingetiden. De otte høje, som under én betegnelse med et autoriseret stednavn hedder Kvindbjerghøje må bl.a. efter deres placering at dømme højst sandsynligt være fra bronzealderen.

Kvindbjerghøje er delt i to af Allerupvej. På vestsiden 5 rundhøje fra oldtiden, den ene indeholder en stenbygget grav dateret til 3.950-501 f.Kr. (fra begyndelsen af ældre stenalder til slutningen af yngre bronzealder). Selve højen er højst sandsynlig fra bronzealderen.

En dyb kløft viser betydelig afgravning. Fra nord ind i højen til over midten en fem meter bred og to meter dyb kløft (1907 og 1939). Disse observationer passer ret nøje sammen med en lokal beretning fra 1873/74 om to mænd og en 8-årig dreng, som var så besat af drømmen om at finde en skat i denne gravhøj, at de begyndte at grave i den. Efter en pause i juledagene fortsatte de, og de var nået et godt stykke ind i højen. Mens den ene af mændene og drengen var langt inde i en slags tunnel, skete det frygtelige, at højen skred sammen om dem, og de omkom begge to, selvom den anden mand og tililende naboer forsøgte at grave dem fri. I sognet var man selvfølgelig dybt berørte over det skete, men der var dog også dem, som mente, at de fik løn som forskyldt for på den måde at forstyrre gravfreden. En stor skare deltog dog i begravelsen på Hellevad Kirkegård den 4. januar 1874

På sydøstlige side af vejen tre velbevarede gravhøje også fra oldtiden. Gå gennem lågen ind til dyrefolden. Her er løsgående får.
På den vestligste høj ligger på toppen et fredningsmærke. Herfra er der god udsigt ind over Klokkerholm.
Højen mod øst – her går en langhøj formentlig ind under rundhøjen i retningen NV-SØ (1907).

Additional Hints (No hints available.)