Skip to content

Kinderboerderij De Veenweide Multi-cache

Hidden : 8/14/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Welkom bij kinderboerderij De Veenweide
Midden in Soest op een schiereiland in de wijk Overhees ligt kinderboerderij De Veenweide al sinds 1970. Het is een prachtige locatie waar jong en oud kan genieten van de dieren, de speeltuin en verschillende educatieve activiteiten (waaronder deze geocache!).
De kinderboerderij is rolstoelvriendelijk (inclusief invalidetoilet). Honden zijn niet toegestaan.

Openingstijden:
LET OP: De kinderboerderij kan andere openingstijden hanteren. Meer informatie: https://www.stichtingbalans.nl/kinderboerderij/openingstijden/ 

Maandag t/m vrijdag 09.30 – 17.00 uur (zomertijd) 09.30 – 16.30 uur (wintertijd)
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur (zomertijd) 12.30 – 16.30 uur (wintertijd)
Feestdagen gesloten.

Cache
De cache ligt verstopt op de coördinaten: N 52° KL.MNO E 005° PQ.RST
Deze cache ligt er met toestemming van kinderboerderij De Veenweide en wordt onderhouden door Elisaveta en kinderboerderij De Veenweide.
De antwoorden zijn te vinden rondom het coördinaat.

Opdrachten
1. Kippen
De route over de kinderboerderij begint bij de kippen. In dit hok lopen verschillende kippenrassen door elkaar. De grote bruine kippen zijn Brahma’s en de kleine fluffy kippen zijn Zijdehoenders. Het zijn beide vriendelijke kippenrassen.
Vraag: Hanen kunnen heel hard kraaien. Tot hoever is dit geluid te horen in kilometers? (Dit is antwoord A)

2. Eenden
Dit is de start van het educatieve pad over de kinderboerderij. Je loopt hier tussen onze Indische loopeenden (en tegenwoordig ook kalkoenen). Zorg ervoor dat beide hekken van het eendenverblijf goed dicht vallen zodat de dieren niet ontsnappen.
Vraag: Hoeveel eieren kan een eend leggen? (Dit is antwoord B)

3. Ezels
Loop over het educatieve pad naar de ezels (dit is door het eendenverblijf en langs de weilanden). Je kunt halverwege het educatieve pad richting de ezels wandelen. Je kunt ook het pad verder volgen en met een omweg bij de ezels uitkomen.
De ezels staan in een uitloop met een zandpaddock. Dit geeft ze de mogelijkheid om lekker te rollen.
Vraag: Hoeveel verticale gele planken tel je (alleen het stuk naast de staldeur)? (Dit is antwoord C)

4. Schapen
Bij de schapen mag je naar binnen. Hier staan Brilschapen (wit van kleur met een zwarte bril). Ze houden van aandacht, dus geef ze maar een grote knuffel! Als het zomer is kun je hier ook de geiten vinden en staan de schapen in de wei. Ook de geiten houden van knuffelen.
Vraag: Hoeveel magen heeft een schaap? (Dit is antwoord D)

5. Insectentuin
Speciaal voor de insecten is deze tuin aangelegd. Er groeien hier verschillende soorten planten en struiken die elk in een ander jaargetijde bloeien. Het insectenhotel is er om de insecten te laten overwinteren en kan gebruikt worden als nestplaats. Vooral lieveheersbeestjes, vlinders, hommels, alleenlevende bijen en wespen maken hier gebruik van.
Vraag: Hoeveel gaten zitten er in het hotel voor vlinders? (Dit is antwoord E) (insectenhotel is kapot, het antwoord is 4)

6. Pluktuin
In de pluktuin groeien groenten, noten en fruit aan de bomen. Het is een klein voedselbos. De bomen en struiken groeien op een hoop compost. Naast de pluktuin staat onze composthoop. Onkruid, gras, bladeren en tuinafval ligt hier op een hoop. Allerlei insecten, wormen, schimmels en bacteriën in de grond zorgen ervoor dat dit tuinafval compost wordt. En dit compost strooien we in de tuin als voedsel voor onze planten.
Je mag in deze pluktuin eten proeven! Op de achterkant van het grote bord staat wat je precies kunt eten, het blad of de vrucht en in welke periode je dit kunt plukken.
Vraag: De suiker esdoorn produceert ahornsiroop, dat gebruiken wij bijvoorbeeld als stroop voor op de pannenkoeken. Welk nummer heeft deze boom? (Dit is antwoord F)

7. Paddenstoel
De paddenstoel staat in de sprookjestuin. Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel. De schimmel leeft onzichtbaar onder de grond met een netwerk van schimmeldraden. De paddenstoel zorgt ervoor dat de schimmel zich kan voortplanten. Onder de hoed van de paddenstoel zitten de sporen. De 'zaden' van een paddenstoel. Hoe de paddenstoel zijn sporen bewaart en verspreidt kan verschillen. De plaatjeszwam bewaart zijn sporen op de lamellen in zijn hoed. De buisjeszwam bewaart ze in hele kleine buisjes en laat ze daaruit vallen. De buikzwammen hebben geen zichtbare steel of hoed en vormen sporen in de ‘buik’ van de paddenstoel. Als de sporen verspreid moeten worden barst de zwam open. De sporen van alle soorten zwammen worden verspreid door wind, regen en dieren die van de paddenstoelen eten of de sporen in hun vacht of onder hun poten meenemen.
Vraag: hoeveel lamellen heeft de grote rode paddenstoel in de sprookjestuin? (Dit is antwoord G)

8. Caviaverblijf
Ons caviaverblijf is een rustiek hok met een buiten uitloop, waar de cavia’s vrij kunnen rondlopen. Je kunt er niet bij, maar je kunt wel kijken hoeveel plezier ze hebben. Cavia’s houden niet van harde geluiden en snelle bewegingen. 
Vraag: hoeveel keutels poept een cavia per dag? (Dit is antwoord H) 

9. Speeltuin zonnehuisje
In de speeltuin staat een huisje met een zonnepaneel erop. Dit zonnepaneel zorgt ervoor dat het licht brandt in het huisje. Schuif je het bord voor het zonnepaneel, dan is het binnen donker. Zonne-energie is een manier van duurzame energie. Hiermee zorgen we voor minder uitstoot van CO2 dan met ‘grijze’ energie (aardolie, steenkool en aardgas).
Vraag: Hoeveel verticale spijlen(/planken) tel je op de leuningen van de trap? (Dit is antwoord I)

10. Stal
In de stal kun je varkens, geiten en konijnen vinden. In de winter staan ze gezellig binnen. Zelfs de varkens vinden het dan te koud om naar buiten te gaan. In de zomer staan de dieren buiten op de wei. Dan heb je ze vast al gezien langs het educatieve pad.
Vraag: Hoeveel stallen zijn er in dit gebouw? (Dit is antwoord J) 

Eindcoördinaat
Maak de volgende berekening voor het eindcoördinaat.
N 52° KL.MNO E 005° PQ.RST

A= F=
B= G=
C= H=
D= I=
E= J=

 

KL= B - D - E - A
M= 0
NO= I*3 + G – D
PQ= (F – J) + 1
RST= H*5 – C – A

Je kunt het eindcoördinaat controleren op GeoChecker.com.

Additional Hints (Decrypt)

Tbrq mbrxra :) Xbrxbrx!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)