Skip to Content

<

Zijperzeedijk

A cache by M en M 2 adopted by De Bosmannetjes Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/22/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Zijpe is een drooggelegd opgeslibd stuk wad. In 1550 werd met het werk begonnen, maar pas in 1597 viel de nieuwe polder voorgoed droog. Langs de Noordzee konden de droogmakers volstaan met een simpele zanddijk beschermd door een breed strand. Aan de Noordkant kon dat niet. Daar moest een zware slikkerdijk over het wad worden gelegd.

histrosche plaat

De oude Zanddijk langs de westkant van de polder is nu een natuurlijk onderdeel van de binnenduinrand. Vanaf Callantsoog wordt de zanddijk steeds meer als echte dijk herkenbaar in het landschap. Het laatste stuk is oorspronkelijk als slikkerdijk aangelegd. Het talud aan de Zuiderzeezijde was bekleed met taaie lappen klei (slikker), die van de wadbodem waren losgetrokken. Door latere bedijkingen verloor dit gedeelte zijn directe waterkerende functie. Nu is de complete Zuiderzeedijk een tweede waterkering, maar nog steeds is hij van belang voor onze veiligheid.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.