Skip to content

This cache has been archived.

Blauwkous: I.v.m. gezondheid van de co in archief.

More
<

Quizclub Super

A cache by Blauwkous Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/09/2014
Difficulty:
5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

IN VERBAND MET ZIEKTE GAAT DEZE CACHE EINDE DAG 03 SEPTEMBER 2019 VOORTIJDIG IN ARCHIEF.Dit is een afsluiter van de Quizclubserie.
Slechts een bonus kan hierna nog behaald worden. Deze 5 sterren cache is de zwaarste die beloond kan worden.

De start coördinaat is fictief. Tijdens winkel openingstijden kunt u hier wel iets nuttigen.


Na de serie Quizclub 1 t/m 4 is het tijd voor een Quizclub Super Internetquiz cache. Dit maal met 20 vragen in de moeilijkste categorie. De vragen zijn gemaakt door uw CO Blauwkous, deelnemer aan 48 quizzen en quizjes op televisie en voorzitter van de Stichting Quizorganisatie Nederland. Deze geocache is gecontroleerd door de Super Internetquizzer en quizmaker, tevens liefhebber van 4 en 5 sterren Geocaches, Snoopie-MiEr uit Almelo.

Nederland kent tientallen televisie quiztoeristen, waarvan de meesten boven de 45 jaar zijn. Zij spelen of speelden regelmatig mee met grote- en minder bekende tv-quizzen. Het is of was hun grote hobby met als uitgangspunt: “als je er iets aan over houdt, is het mooi meegenomen. Maar de spanning van het spel en de entourage in de studio’s is of was de grootste verslaving.”
De quiztoerist die als enige - als gevolg van deelname aan Miljoenenjacht - een rijk persoon werd, is een toenmalige assuradeur. Deze Zeistenaar kon dankzij de winst van bruto 11 miljoen gulden ( bijna 5 miljoen Euro) van zijn grote liefhebberij zijn beroep te maken: een kwalitatief hoogstaande wijnproeverij exploiteren.
Ook de oprichter van de Quizclub op Internet Rinus Uijl († 2008) wordt gerekend tot grootverdieners, maar werd er eigenlijk nooit rijk van. De meeste winnaars van grotere geldbedragen hebben hun winst in hun woning gestopt. Zo ook Rinus Uijl. Een andere vrouwelijke quiztoerist deelt haar winsten altijd met de bewoners van het seniorencomplex, waarvan zij sociaal huismeester is. Uw CO kwam in 2002 bij Lotto Weekend Miljonairs tot en met vraag 12 van de 15 antwoordmogelijkheden en kon van deze winst de keuken en de badkamer compleet verbouwen. De geldprijzen die gewonnen worden bij de televisiequizzen worden tegenwoordig belast met 29% kansspelbelasting. Voorheen bedroeg was dat 25%.

In 2007 deden 50 quiztoeristen mee aan de Nationale IQ-test van BNN. De uiteindelijke gemiddelde score was hoger dan die van de wetenschappers, waarmee bewezen dat quiztoeristen niet alleen maar kenners zijn van “weetjes, en wat moet je er mee”. De schoolopleidingen van de 50 varieerden van geen enkel diploma tot en met wetenschappelijk onderwijs. Daarmee is tevens bewezen dat de opleiding niet doorslaggevend hoeft te zijn voor succes in tv-quizzen, maar een goede algemene ontwikkeling veel belangrijker is. Zo versloeg bijvoorbeeld de partner van een quiztoerist in 1995, als tot MAVO 3 opgeleide vrouw, vier maal op een rij hoog opgeleide mensen in de quiz “5 op een rij”. Een spel onder leiding van de presentatoren Eva Zijlstra en Eddy Keur.

Nu de cache vragen:

A: Bij welke rots hield Bhoedda de “vuurtoespraak” voor duizend nieuwe monniken?

B: Deze in 2014 overleden actrice maakte in 1932 haar filmdebuut, maar dat was niet haar grote doorbraak. Fred Kelsey speelde in deze film detective. Hoe luidde de achternaam van de regisseur van het debuut film van de actrice?

C: Deze in 1916 overleden zoon van een befaamde componist schreef zelf meer dan 300 dansen, maar verbrande de meeste daarvan. Hij studeerde bij een in 1901 overleden componist, zoals vele beroemde componisten. Een befaamd orkest speelde onder zijn leiding onder meer voor Koningin Victoria. Hij werd omschreven als: “een persoon die volgens de overlevering een hooghartig, dictatoriaal persoon was, die graag zijn militaire medailles droeg.” Hoe luidde zijn voornaam?

D: Volgens zijn memoires bepaalde de moord op zijn moeder, zijn vrouw en zijn drie kinderen door Mexicaanse soldaten in 1858 zijn leven volgens dit Indiaans opperhoofd. Begin 20e eeuw stierf hij aan een longontsteking. Hoe luidde zijn Apachenaam?

E: Ze werd beschouwd als de minnares van de Romeinse god van de oorlog, evenals de Godin van de natuur. Een kleine 3 eeuwen voor Christus werd haar eerste tempel gebouwd. Ze is ook godin in een menselijke “trek”. Onder welke 5-letterige naam is ze bekend?

F: Voor 16e eeuw werden boeken gedrukt met een systeem van losse letters Het van het Latijns afgeleide woord daarvoor werd pas in de 17e eeuw bedacht. Hoe luidde de achternaam, zonder tussenvoegsel, van de bedenker / c.q. eerste gebruiker van het gezochte woord?

G: Deze vrouw zou het derde slachtoffer van een beruchte seriemoordenaar zijn. Haar beroep was prostituee. Ze is onder meerdere namen bekend, maar haar voornaam is duidelijk: Elisabeth (soms als Elizabeth geschreven). Haar meisjesnaam is niet dezelfde als de achternaam van haar vader. Wat was de achternaam van haar vader?

H: Een Engelsman werd in 1856 naar Centraal Afrika gezonden om de meren van het werelddeel te herontdekken. Deze man was eerder opgevallen, omdat hij vermomd als Arabier een “hol van slavenhandelaren” binnentrok. Deze plaats werd ook wel “het Timboektoe van Oost-Afrika” genoemd. Op de terugweg werd hij aangevallen door Somaliërs, die één metgezel doodde, terwijl zijn andere metgezel Speke flinke speerwonden op liep. Hoe luidde de naam van het “hol van de slavenhandelaren”?

I: De eerste captain van het Nederlands voetbalelftal in de eerste officiële wedstrijd, met als tegenstander België, speelde voor de club HVV. Het was een echte amateur. Twee jaar na de wedstrijden studeerde hij af, maar in welke stad?

J: Deze meester-timmerman werd een “praktijk architect” en bouwde één van de mooiste Lutherse kerken in Duitsland. In februari 1945 werd de kerk bijna geheel vernietigd. In 2005 werd deze kerk, na jaren herbouwen, weer in gebruik genomen. Wat was de voornaam van deze meester-timmerman, die in het algemeen alleen als de architect wordt aangeduid?

K: Op diverse plaatsen in de wereld liggen oude schepen op het land, origineel ingericht en als museum dienend. Wat is de officiële aanduiding van de naam van de boot - te lezen op de boeg van de boot - die na de tweede Wereldoorlog Noors eigendom werd en later aan het land van makelarij werd terug gegeven en nu als technisch museum dient?

L: Wie was volgens de BBC de laatste Schotse Koning die het Keltisch als spreektaal had? Zijn naam in het Engels gevraagd.

M: Deze bloeddorstige man is een legendarisch historisch figuur. Toen zijn vader in de 12e eeuw door vergiftiging stierf, werd hij op jonge leeftijd niet als leider erkent en leidde met zijn broers een nomaden bestaan. In de 13e eeuw veroverde hij de wereld en zijn toenmalige naam is heden ten dage nog steeds bekend en berucht. Maar onder welke naam werd deze man geboren?

N: Deze Ierse Engelsman is vast panellid in het Engelse quizz serie “Eggheads”. Hij is meerdere malen wereldkampioen Quizzing geweest. Deze wereldkampioenschappen worden georganiseerd door een association met het hoofdkantoor dat in Engeland gevestigd is. Hoe luidt de 3-letterige afkorting van de organisatie waarbij de bedoelde persoon meervoudig wereldkampioen is? (Geen nationale organisatie gevraagd).

O: De tsunami in 2011 werd een grote nucleaire ramp voor Japan. Wie was ten tijde van deze ramp de in 1949 te Tokio geboren Japanse minister voor milieu? Voor- en achternaam gevraagd.

P: De Europese Unie is in 2014 niet het enige samenwerkingsverband in Europa. Een viertal landen die niet bij de EU zijn aangesloten hebben een eigen beweging. In 1991 trad het laatste lid toe. Hoe luidt de Engelstalige afkorting van dit samenwerkingsverband?

Q: Deze in de 17e eeuw onthoofde Hollandse staatsman speelde een grote rol in het zogenaamde “12-jarig bestand”. Hij was een gelovig man, die zich van het Calvinisme afkeerde. Hoe luidde de achternaam van de professor, waarvoor de bedoelde staatsman godsdienstige ruimte vroeg aan de Stadhouder?

R: De eerste niet experimentele televisie uitzending was in begin van de jaren 50. Het was een live-uitzending, waarin een toespraak werd gehouden. En helaas, niet in Nederland dus. Hoe luidde de achternaam van de man die deze live televisie toespraak hield?

S: Haar familie kwam uit Vlaanderen, ze werd geboren in Duitsland en studeerde in Utrecht. Ze stierf op 70-jarige leeftijd. Deze vrouw, die maar liefst 11 talen sprak, was zo intelligent dat zij ook naar de Universiteit mocht. Echter, colleges werden van achter een gordijn gevolgd, zodat de mannelijk studenten haar niet zouden zien. Afstuderen mocht ze echter niet. De eerste vrouw die officieel afstudeerde was Aletta Jacobs. Hoe luidde de (dubbele) voornaam en complete meisjesnaam van de eerst beschreven studente?

T: Dit land heeft geen zoetwater meren en rivieren. Alleen als het flink heeft geregend lijkt het er wel te zijn. Toch hebben de inwoners geen dorst. Van zout water wordt zoet water gemaakt. Veel groen vegetatie heeft het land ook niet. Toch heeft het, dankzij de strategische ligging, een zeer rijke geschiedenis, ondanks het feit dat dit land tot de kleinste landen van de wereld behoort.
Hoe luidt de naam van het volkslied van het bedoelde land?


V = (A*B*C*D*H*M) - (E*F*(G+Q+S))-R
W = (H*I*S) + (R*S)
X = (I*J*K) + (N*T*(I+O)) + B
Y = (C*J*(P+N)) + ((F+L)*(G+T))


De cachecoördinaat is:
Noord = VW
Oost =00XY

Houdt u aan de verkeersregels en plaats de cache weer netjes op de plaats terug. In het brandnetelseizoen lange broek aanbevolen !

De CO verstrekt, buiten de hint hieronder gegeven en de Geochecker, geen nadere informatie.

GeoCheck.org

U kunt uw oplossing ook controleren op: GeoChecker.com.Na het loggen wordt de bij deze geocache behorende banner toegestuurd.


Goud voor TEAM BRANDEWIJN
Zilver voor ZOUK TEAM
Brons voor BERT4169

Additional Hints (Decrypt)

Chmmryuvag: D=10 L=4 ra troehvx trra qvnxevgvfpur (yrrf)grxraf.
Pnpuruvag: Ubrxwr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.