Skip to Content

<

Graniitti

A cache by Karon53 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/22/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö on Mikonkarin luontopolun varressa.
Luontopolun voit aloittaa Veteraanimajan tai Lohenpyrstön parkkipaikoilta, joista löytyy opastaulut.


Graniitti kuuluu jähmettyneisiin kivilajeihin eli magmakivilajeihin ja niiden alaryhmään syväkivilajit. Se on syntynyt intrusiivisesti hitaasti jäähtyvissä magmapesäkkeissä syvällä maan kuoressa.

Graniitti on yksi Suomen yleisimpiä kivilajeja. Se koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä, jotka voidaan erottaa rakeina kiven pinnassa. Graniitin väri vaihtelee melko paljon maasälvän värin (joka vaihtelee punaisesta miltei valkoiseen) ja määrän mukaan tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. Myös raekoko vaihtelee muutamasta sentistä alle milliin. Erikoisia graniittimuunnoksia ovat mm.pallograniiti sekä erityyppiset rapakivigraniitit, joita louhitaan koriste- ja rakennuskiveksi. Graniitin keskimääräinen tiheys on 2,75 g/cm3. Graniitti on felsinen kivi. Graniitti on kovaa ja kestävää. Graniittia on käytetty rakennusten kivijalkojen rakentamiseen ja sitä käytetään yleisesti teiden reunakiveyksiin.

Raahen nykyinen kirkko rakennettiin vuosina 1909–1912 vanhan kirkon paikalle. Puukirkon tuhouduttua tulipalossa raahelaiset halusivat kirkon, joka ei palaisi. Niinpä rakennusmateriaaliksi valittiin graniittilaatat, jotka louhittiin suurimmaksi osaksi kaupungin pohjoisrannan lähellä olevan Ruottalon saaren kalliosta.
Graniittilohkareet vedettiin hevosilla ensin jäätä pitkin rantaan ja sitä myötä kirkonmäelle, jossa ne saivat lopulliset mittansa ja muotonsa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

245 Logged Visits

Found it 228     Didn't find it 2     Write note 9     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.