Skip to Content

<

Hungary - BAR #24

A cache by Ajtony & Zerind HUN Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/23/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

The Remains of Castle of Sir Iba the Crusader
You can find only  the remains of the moats and ramparts of the former castle of Sir Iba on a forest hill near Ibafa village. Be careful because  of pits and fox-holes and seek the cache only in case when the ground is not covered by snow!

[HU:] "Amikor az ember határozott cél felé tart...nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk. (...) Az lehet jobb vagy rosszabb, attól függően, melyik utat választjuk az eléréséhez, és hogy miképpen járjuk ezt az utat. Ezért olyan fontos ...felfedezni a titkokat mindabban, amit megszokásból, mindennap látunk, de amelyeket rutinból képtelenek vagyunk észrevenni."

Paulo Coelho fenti idézete motiválta ezt a geoláda sorozatot, amely sajátságos módon mutatja be Magyarországot. A megyénként elrejtett 26-26 láda csak a célt határozza meg, de a közöttük meghúzódó út megtalálása és az utazás az, aminek során felfedi igazi arcát az adott megye. Azért reméljük, hogy a megtalált ládák is felfednek eddig még nem ismert, "kiskincseket" az adott megyében.

A ládákban található négy karakteres jelszavakra a játék során szükséged lesz, ne felejtsd el megjegyezni azokat!

[EN:]"When you are moving toward an objective...It is very important to pay attention to the road. It is the road that teaches us the best way to get there, and the road enriches us as we walk its length. (...) It will turn out to be better or worse depending on the route you choose to reach it and the way you negotiate that route. That’s why...it extracts from what we are used to seeing every day the secrets that because of our routine, we never see."

Paulo Coelho's quote above motivated this geocache series, which presents Hungary its own peculiar way. The 26-26 caches hidden in the counties only determines the goal, but the travel the road among them will reveal the true face of the given county. We hope that the found caches can reveal previously unknown, "little treasures" in a given county.

The four-character passwords in the geocaches are necessary in the game, do not forget to remember them.[EN]: The One-time Castle of Sir Iba the Crusader
Sir Iba (who was a valorous warrior) fought in company of II. Endre (Andrew II.) King during the Fifth Crusades in Holy Land in 1217-18. The king enfeoffed this fields to Iba. This is the origine of the name of today Ibafa village that was Ibafalva (“Iba’s Village”) earlier. Sir Iba’s small motte-like castle served to protect his family and his bondsmen in the course of Mongolian\Tartar invasion era (1241-42). A little later this castle lost its importance because it could not withstand a cannon-battle. You can see the mock-up of this castle here: link

How to get there? You start from Ibafa village and are heading East along the tourist-path signed with red stripe. You turn to North here: N46° 9.320’ E17° 56.130’ and you will go on the edge of the meadow. You will find the blue semicircle (hill) tourist-sign. You seek the little cache in the loess-wall of a ravine.
[HU:] Ibafa - Várhely/Pincehát/Kincsesdomb
Egy szinte ismeretlen, tisztázatlan múltú vár maradványait fedezheti fel, aki a Dél-dunántúli P- jelzés bejárása közben egy kis kitérőt tesz északi irányban a Zselic egyik jellegzetes szépségű dombgerincén Ibafa közelében. Keresd a vízmosás löszfalából kiálló ál-gyökércsonkot! Gödrök és rókalyukak miatt csak akkor keresd, ha nem fedi hó a földet, látod, hova lépsz!
Megközelítés
Ibafa községet a P- jelzés mentén hagyod el keleti irányban. Az autót a füves útpadkán hagyhatod a 46° 9,280’ 17° 55,250’ pont közelében. Jó, ha felkészülsz arra, hogy a dombra felkapaszkodva egy külterületi tanya környékén szabadjára engedett kutyákkal találkozhatsz. A kiindulástól kb. 1.300 méter gyaloglás és 80 méternyi szintkülönbség legyőzése után rátérsz az utadat keresztező,a viszonylag ritkán felfestett kék domb turistajelzésre a 46° 9,320’ 17° 56,130’ pontnál. A kék domb jelzést hordó fát itt kivágták, de ennek a pótlásáig sem tévedhetsz el, mert észak-északkeletre nézve 200 méternyi távolságban a rét szélén feltűnik a jelzéssel ellátott vadászles a 46° 9,397’ 17° 56,032’ ponton. Az erdőbe a 46° 9,445’ 17° 56,036’ pontnál érsz be, és innentől már csak végig kell menned a titokzatos hangulatú keskeny dombgerincen a vár földmunkáinak maradványaihoz. A kék domb jelzésen mindösszesen fél kilométert kell megtenned, számottevő szintkülönbség nélkül. (A gyönyörű zselici környezetben vezető kék domb turistajelzés - a gyűrűfűi Fridrich Ágnes önzetlen munkájának köszönhető - két egykori Árpád-kori várhelyet köt össze: az egykori Csigolya várától [1] vezet Iba vitéz váráig. )
Ibafa – Pincehát

Mint minden régi várhelynél, ennél is helyi legendák születtek a vár titkos pincéiben és alagútjaiban rejtőző mesés kincsekről. Tanúsítják ezt az egykor vár területén található áskálások nyomai, amikor a föld alatti létesítményeket kutatták az amatőr régészek. A várnak helyet adó domb is a titkos pincéről nyerte egyik nevét (Pincehát), a másik neve (Kincses-domb) a nagyralátó elképzelések alapján születhetett. A keskeny, beerdősült Pincehát egy kéz ujjaként nyúlik ki az Ibafa fölötti fennsíkból, és a Zselicnél megszokott módon keleti és nyugati oldalai, meg északi végződése is meredeken lejt, egyedül délről, az Ibafa feletti fennsík irányából nem nehezítették a megközelítést a terep adottságai.
Iba egykori vára
A vár sohasem volt országos jelentőségű, történetéről nem sok adat maradt fenn. 1954-ben már védett műemlékként szerepelt, de csak 2002-ben bizonyosodott meg szakértői vizsgálatok alapján, hogy valaha vár állott itt. „A történelmi Magyarország várai” és más forrásmunkákból [2], [3] annyi tudható meg, hogy a korai Árpád-korból származik, és a vidék urának, Ibának a tulajdonát képezte. Iba vitéz az egyik hadnagya lehetett a vátyi székely határőrségnek, aki II. Endre királyt kísérte a Szentföldre és ott tüntette ki magát a keresztes hadjárat során. Érdemeiért nyerte azt a birtokot, amely megőrizte nevét Ibafalva majd Ibafa alakban. A kis méretű vár a tatárjárás korában nyújthatott menedéket, de abban a korban már, amikor a várak megvívásához ágyút is használtak, legfeljebb helyi villongások során lehetett szerepe. Ilyen módon már nagyon régen elhanyagolták, és a maradványok ennek megfelelően kevés adattal szolgálnak eredeti építészeti megoldásairól. A dombnyúlvány földmunkáiból azért érzékelhető eredeti mérete és a sáncok elhelyezkedése. Lebedy János és Lebedy Janó a vár mérete, a terepalakulatok és a korabeli várak jól ismert építészeti megoldásainak egybevetésével elkészítették a vár makettjét, amely korhű módon mutatja az erődítmény egykori megjelenését. A makett a helyi Pipamúzeumban tekinthető meg. A várdomb déli kezdeténél kis turistapihenő vár a megfáradt vándorra. A keskeny dombgerincen végighaladva előbb a kaputorony helyét érjük el, majd a megerősített lakótorony helyét. A két épület között védelmi szerepű árkot mélyítettek, helye még ma is jól felismerhető. A várhely délnyugati sarkánál egy mély bevágás okoz fejtörést a hozzáértőknek: lehet akár természetes eredetű is, de kimélyítése akár egy nagyméretű pince készítésének kezdeti munkafázisa is lehetett. (Nekünk úgy tűnt, hogy legalábbis eredeti formájában mesterséges eredetű, és az árokból kitermelt földet annak idején két oldalt a bevágás partjaira halmozták fel.) A vár méretéből következik, hogy a tulajdonos család és szűkebb környezetük számára létesített sasfészek lehetett annak idején.
[1st link]
[2nd link]
[3rd link]
[4th link]


Flag Counter

Additional Hints (Decrypt)

Frrx n snxr ebbg-fant vg vf cebgehqvat sebz gur ybrff jnyy bs gur enivar

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

7 Logged Visits

Found it 6     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.