Skip to Content

<

Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta: Saturnus

A cache by 3C279, MaSuCo Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/09/2018
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tiedekeskus Tuorla: Aurinkokunta: Saturnus

Edit 6.8.2018: koordinaatteja ja kaavaa korjattu

Turun Yliopiston Tiedekeskus Tuorla on aloittanut toimintansa toukokuussa 2018. Ennen sitä tiloissa on toiminut Tuorlan Observatorio 1952-2018, joka on Suomen suurin tähtitieteen tutkimuslaitos. Tiedekeskus Tuorlassa sijaitsee Suomen suurin kaukoputki, korkeassa tähtitornissa, joka näkyy kauas!

Tämä kätkösarja esittelee aurinkokunnan planeettoja. Planeetat on piilotettu siten, että niiden etäisyys tähtitornista, joka edustaa aurinkoa, vastaa oikean aurinkokunnan mittasuhteita pienoiskoossa. Kätköt eivät kuitenkaan ole annetuissa koordinaateissa vaan kätköt löytääksesi sinun tulee ratkoa aurinkokuntaan liittyviä arvoituksia.

Saturnus

Saturnus on kuuluisa kauniista renkaistaan, jotka erottaa helposti kiikarillakin. Se on aurinkokunnan toisiksi suurin planeetta ja vaikka se on monella tavalla Jupiterin kaltainen kaasuplaneetta, myös eroja löytyy.

A) Jupiteriin suuntautuneen retkesi jälkeen päätätkin suunnata kohti Saturnusta. Muistat toki, että se on kauempana aurinkosta kuin Jupiter ja avaruusrakettisi pienestä ikkunasta näet auringon (vaikkakin paljon himmeämpänä ja pienempänä kuin mitä se maapallolta lähtiessä näytti), mutta et ole ihan varma missä suunnassa Saturnus on. Löydät kuitenkin avaruusaluksestasi kartan, joka näyttää planeettojen paikat vuoden 2013 huhtikuussa eli se on 5 vuotta vanha kun saavut Jupiteriin. Mitä on tapahtunut Jupiterin ja Saturnuksen välimatkalle viidessä vuodessa?

2) Välimatka ei ole muuttunut

4) Välimatka on kasvanut

6) Välimatka on lyhentynyt

B) Saturnukseen lähistölle saavuttuasi päätät laskeutua jollekin Saturnuksen kuulle, koska niillä on kiinteä pinta. Kuita on kuitenkin 62 ja sinulla on vaikeuksia päättää minkä kuista valitsisit. Päädyt Saturnuksen suurimpaan kuuhun, sillä olet kuullut, että se on aurinkokunnan ainut kuu, jolla on kaasukehä. B=kirjaimet kuun nimessä

C) Mistä alkuaineesta kaasukehä on enimmäkseen muodostunut? C=kyseisen alkuaineen järjestysnumero?

D) Kun kerran olet Saturnukseen asti matkannut, päätät käydä vielä toisessakin kuussa. Muistat nähneesi upeita Cassini luotaimen lähiohituksella (vain 25km) ottamia kuvia yhdestä kuusta ja päätät valita sen seuraavaksi kohteeksesi. D=kirjainten lukumäärä kyseisen kuun nimessä.

E) Kuinka monta päivää kyseisellä kuulla kestää kiertää Saturnuksen ympäri? (Vastaus kokonaislukuna=E)

Kätkö löytyy koordinaateista

N 60 2B,CDD+15'

E 22 2A,ECD'

Jupiteristä löytämälläsi vihjeellä korjattuna.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

61 Logged Visits

Found it 58     Write note 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.