Skip to Content

<

Laurinkallio

A cache by PekkaR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/26/2004
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Laurinkallio on linnavuori Tuuloksen Juttilassa.
Laurinkallio is forthill in Tuulos.

Retki linnavuorille tarjoaa monenlaisia elämyksiä. Ne ovat sekä arvokkaita historiallisia muistomerkkejä että vaikuttavia luontokohteita. Lisäksi linnavuorilla voi nauttia komeista hämäläisistä maisemista. Koska linnavuoret ovat Sydän-Hämeessä olleet useimmiten vanhojen asutuskeskusten liepeillä, niiden lähellä on muitakin kohteita - kirkkoja, kartanoita, ikivanhoja kyliä.

Hämeessä on kahden tyyppisiä linnavuoria: linnoitettuja asuinpaikkojen lähellä olleita puolustuslinnoja ja erämaissa olleita vaikeasti löydettäviä pakolinnoja. Kanta-Hämeen linnavuoret voidaan jakaa kahteen ryhmään kulkureittien mukaan - Vanajaveden reitin ja Hauhon vesireitin linnavuoriin. Kiinnostavin on Vanajaveden laakson ketju Suomen kahden tärkeimmän linnavuoren välissä. Toinen päätepiste on Hakoinen, Ruotsin vallan ensimmäinen merkittävä tukikohta Hämeessä ja varhaisemman Hämeen linnan sijaintipaikka, toinen taas Pirkanmaan puolella oleva vanhan Hämeen keskuslinna Rapola.

Linnavuoret kertovat rautakauden Hämeen levottomista ja sotaisista ajoista. Sotaretkeläisiä tuli sekä idästä että lännestä. Mutta ne kertovat myös varsin järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Linnavuorten varustaminen ja ylläpito on ollut varmasti kova ponnistus. Koska Vanajaveden reitin linnavuoret ovat ketjussa, jossa tarkoituksena lienee ollut myös viestittäminen ja varoittaminen, ne kertovat laajemmasta kylien välisestä yhteistoiminnasta ja heimoyhteenkuuluvuudesta - siis selvästä hämäläisyydestä.

Linnavuorten paikaksi valittiin yleensä korkea, jyrkkäreunainen mäki, jota oli luonnostaan helppo puolustaa. Lisäksi usein esi-isät tasasivat vuoren lakea, jyrkensivät loivia kylkiä, rakensivat tarpeellisiin kohtiin muureja ja portteja, sekä hakkasivat puuston pois linnan rinteiltä. Joiltakin linnavuorilta on löytynyt asumusten jäänteitä, paikoin on merkkejä tulisijoista ja pajoista. Paja oli tarpeen aseiden kunnostamiseksi, tulta pidettiin muurien reunoilla, jotta joko hyökkääjän päälle voitiin kaataa kuumaa vettä, tai talvella jäädyttää rinteet jäisen liukkaiksi. Venäläiskronikat kertovat lasivuorista, joille oli mahdoton päästä.

Varsinaisten tutkittujen linnavuorten lisäksi Hämeessä on paljon linna-nimisiä paikkoja, jotka viittaavat pakopaikkoina olleisiin linnamäkiin. Jouko Voionmaan tutkimusten mukaan varsinaisia linnavuoria ovat Vanajaveden reitillä Janakkalan Hakoinen ja Unikkolinna, Vanajan Linnanpää eli Hakovuori ja Mantereenlinna, Aulangon linnavuori, Tenholan linnavuori sekä Sääksmäen Rapola. Hauhon reitillä ovat Hauhon Teponlinna, Tuuloksen Laurinkallio ja Lammin kirkonkylän Linnamäki. Janakkalassa Kiianlinna, Miemalassa Palvaanlinna ja Tyrvännössä Varpuslinna saattavat olla linnavuoria.

Rapolasta ja Tenholasta on esinelöytöjä jo merovingiajalta (600-800-luvuilta). Useimmat linnat on varustettu viikinkiajalla (800-1100-luvuilla). Esinelöydöt ovat yleensä niukkoja. Oliko linnavuorelta toiselle todella tuliyhteys, ei ole aivan varmaa. Tulitiedotusta kokeiltiin kerran vuonna 1934 reitillä Hakoinen-Mantereenlinna-Aulangonvuori-Tenhola-Rapola-Lempäälä, mutta merkkiketjun sanotaan paikoin katkenneen. Etäisyydet linnuntietä ovat suunnilleen: Hakoinen-Mantereenlinna 11,9 km, Mantereenlinna-Aulanko 5,6 km, Aulanko-Tenhola 12,6 km, Tenhola-Rapola 17,8 km.

Tiedot linnavuorista ovat Tyrväntö-verkosta.

Laurinkallio on katajainen kalliomäki. Kätkö on linnavuoren rinteillä. Sateella on syytä olla varovainen ja talvella vielä varovaisempi.

Linnavuoret

This cache is somewhere in the forthill of Laurinkallio in Tuulos. Be careful in wet weather and especially in winter-time.

Laurinkallio

Geokätköjä Hämeen linnavuorilla / Geocaches on forthills of Häme:
Unikkolinna / Unikkolinna / PekkaR
Hakoinen / The first castle of Häme / Captain Morgan & crew
Aulanko / Bearcave / Jeo & Kirsi
Tenhola / Vainovalkea - Signal fire / Team Pitkis
Rapola / The Treasure of the King of Rapola / Captain Morgan & crew
Teponlinna / Teponlinna / Divine
Lammin Linnamäki / Raunon polku / PekkaR

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.