Skip to content

Czech Travel Gecko Tag Czech Travel - Caliper

Trackable Options
Found this item? Log in.
Printable information sheet to attach to Czech Travel - Caliper Print Info Sheet
There are 2 users watching this listing.
Owner:
Toom22 Send Message to Owner Message this owner
Released:
Wednesday, December 23, 2015
Origin:
Zlínský kraj, Czechia
Recently Spotted:
In the hands of emmimd.

This is not collectible.

Use TB7541C to reference this item.

First time logging a Trackable? Click here.

Current Goal

 Procestovat státy, které podepsaly 25. května 1875 Metrickou konvenci, navštívit Sèvres, kde byla tato konvence podepsána a vrátit se domů. Pokud přidáte i jiné státy, které podepsaly  tuto konvenci až později, tak prosím zjistěte na internetu, kdy tento stát Metrickou konvenci podepsal a připiště to do logu.

 Caliper is basic gauge for the measurement of mechanical engineering. I am sending this to calibrate the caliper to countries, which have signed the Metre Convention. Caliper wants to visit the city Sèvres in France and then return at home.

 

 

About This Item

only  

Posuvné měřítko (postaru šuplera), je základní měřidlo ve strojírenství. Asi nenajdeme ani jednu strojařskou firmu, kde by se "posuvka" nepoužívala. Jelikož k ní a k měření mám pracovně velmi blízko, tak jsem se rozhodlo poslat toto měřítko na "kalibraci" kolem světa. Kalibrace souvisí s vědou o měření - Metrologií (prosím nepleťte si s Meteorologií smiley).  

20.5.1875 byla ve Francii podepsána Metrická (tehdy Metrová) konvence. Mezi státy, které tuto konveci podepsaly bylo i Rakousko Uhersko. Metrická konvence je mezinárodní mezivládní smlouva. Cílem Metrické konvence bylo vytvoření univerzální dekadické soustavy jednotek tak, jak to nezbytně vyžadoval rozvoj vědy, výroby a obchodu v polovině 19. století. Konvence, mírně upravená v roce 1921, je stálou základnou mezinárodního sjednocování měřicích jednotek, vývoje etalonů a zajišťování jejich ekvivalence – organizace spravuje mezinárodní systém jednotek měření SI (Le Système international d´unités), dnes všeobecně ve světě používaný pro zajišťování metrologické návaznosti výsledků měření. Smlouvou byl dán základ pro vznik příslušných orgánů: Mezinárodního úřadu pro váhy a míry (BIPM), Všeobecné konference pro váhy  a míry (CGPM) a Mezinárodního výboru pro váhy a míry (CIPM).

Pár zajímavostí:

  • Jeden ze základajících členských států Metrické konvence byly Spojené státy americké, které se dodnes přechodu na metrickou soustavu brání.

  • Jedním z posledních států v Evropě, který tuto konvenci podepsal byla Velká Británie, která ji podepsala roku 1976.

  • Československá republika po zániku Rakouska Uherska podepsala metrickou konvenci 31.5.1922 (jak jsme přežili 4 roky bez metru? wink).

  • Samostatná Česká republika přistoupila na metrickou konvenci 18.3.1993, ale na webových stránkách BIMP je uveden rok přístupu ČR i SR 1922.

  • Kalibrace - je nepřetržitá návaznost měřidel na mezinárodní etalony. Tzn. že u všech měřidel, které mají tzv. kalibrační značku je možné dosledovat "navázání" až k mezinárodnímu etalonu uloženém v Sèvres. 

Př: posuvné měřítko je zakalibrováno pomocí koncových měrek, ty jsou zkalibrovány podle měrek vyššího řádu (podnikový etalon), ten je zaklibrovány podle hlavního etalonu akreditované laboratoře -> státní etalon v ČMI Brno -> mezinárodní etalon v Sèvres. Nenapadá Vás souvislost s TB a GC cheeky.

  • Metr je délka dráhy, kterou proběhne světlo ve vakuu za dobu 1/299 792 458 sekundy.

  • Státy které nepoužívají metrický systém : USA, Libérie, Myanmar.

  • Peter Ferdinand Drucker (zakladatel moderního managementu) : „If you can´t measure it, you can´t manage it.“ (Když něco nemůžete změřit, nemůžete to ani řídit.).

Zámek v Sèvres u Paříže (zde byla podepsána metrická konvence a jsou uloženy mezinárodní etalony):

Mezinárodní etalony zde uložené prodělaly velký vývoj. Od tyčového etalonu se dvěma ryskami vyrobeného ze slitiny platiny a iridia až po dnešní lasery.

 

Gallery Images related to Czech Travel - Caliper

    View 1 Gallery Image

    Tracking History (15992.1mi) View Map

    Retrieve It from a Cache 3/16/2017 emmimd retrieved it from Bei da Schoarl Steiermark, Austria   Visit Log

    Komm ein Stück mit uns...

    Dropped Off 3/10/2017 LILIM placed it in Bei da Schoarl Steiermark, Austria - 1.88 miles  Visit Log
    Visited 3/9/2017 LILIM took it to Trödler Abraham Steiermark, Austria - 3.81 miles  Visit Log
    Visited 3/9/2017 LILIM took it to Steir.Bodensee Steiermark, Austria - 3.68 miles  Visit Log
    Visited 3/9/2017 LILIM took it to Dekanatsmuseum Haus im Ennstal Steiermark, Austria - 100.52 miles  Visit Log
    Grab It (Not from a Cache) 3/5/2017 LILIM grabbed it   Visit Log

    Úspěšně převzat od DejwM s úkolem dovést do Rakouska :)

    Visited 2/19/2017 DejwM took it to Zamek Studenka / Castle Studenka Moravskoslezský kraj, Czechia - 2.69 miles  Visit Log
    Visited 2/19/2017 DejwM took it to O porouchanem slunicku Moravskoslezský kraj, Czechia - .5 miles  Visit Log
    Visited 2/19/2017 DejwM took it to TB Hotel - Letiste Ostrava / Airport Ostrava Moravskoslezský kraj, Czechia - .17 miles  Visit Log
    Visited 2/19/2017 DejwM took it to Mosnovsky vlak Moravskoslezský kraj, Czechia - 2.82 miles  Visit Log
    data on this page is cached for 3 mins