Skip to content

Zonnestraal (17-01-15 gearchiveerd) Multi-Cache

This cache has been archived.

te paard: Voor t laatst gevonden.
Nu in t archief in.

More
Hidden : 1/17/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cache van ongeveer 2,5 km, langs architectonische gebouwen van voormalig Sanatorium Zonnestraal en door de bossen van het Landgoed.

Een verdwenen tag en een door een boom verslonden tag.
Op zijn 4e verjaardag (17 januari 2015) gaat deze het archief in.

Landgoed Zonnestraal

Landgoed Zonnestraal is gelegen op een flank van de Utrechtse Heuvelrug. Aan het begin van de 17e eeuw wordt het laatste deel van het oerbos in het Gooi gekapt. Een woest heidelandschap ontstaat. Er worden plannen gemaakt tot ontginning van het gebied, maar de uitvoering is te kostbaar. In 1683 vindt de eerste herbebossing plaats door Eduard Emtinck met de aanplant van een eikenbos ten behoeve van de houtproductie. De eerste bewoning ontstaat rond 1802 met de bouw van een ‘bouwmanswoning’. In 1911 koopt Frederik Smidt het bos, sticht er een landgoed met parkbos en bouwt onder andere villa Pampahoeve. In 1920 bestaat het landgoed uit een volgroeid bos met een kenmerkende lanenstructuur. Architect Duiker was vooral gecharmeerd van de abrupte overgang tussen het bosgedeelte en de Hoorneboegse heide.

Pampahoeve

In 1919 werd het landgoed ‘de Pampahoeve’ aangekocht en komen Bijvoet en Duiker via Dr. H.P. Berlage in contact met het Koperen Stelenfonds. Spoedig volgen de eerste ontwerpen voor een sanatorium. De bedoeling is te komen tot een complex waar van tuberculose genezen personen volledig kunnen herstellen en zich kunnen voorbereiden op de terugkeer in het maatschappelijk leven. Door de crisis in 1920, die ook de diamantindustrie trof, bleef de oprichting van het sanatorium voorlopig echter bij plannen.

Sanatorium Zonnestraal

Sanatorium Zonnestraal is genoemd naar de zusterorganisatie van het Koperen Stelen Fonds in Antwerpen. De geschiedenis van sanatorium begint in 1905 met de oprichting van het Koperen Stelen Fonds ‘Nieuwe Levenskracht’. Onder leiding van Ome Jan van Zutphen verzamelden de leden van de Algemene Nederlandse Diamantarbeiders Bond, de tijdens het slijpen afgebroken diamanthouders. Van de opbrengst van deze koperen steeltjes kon jaarlijks een tiental aan TBC lijdende arbeiders in sanatoria worden verpleegd. Op zijn 85e verjaardag werd Ome Jan geëerd met een gedenkbank. Deze is te vinden bij de ingang aan De Rading te Loosdrecht.

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw is in 1925 ontworpen door Jan Duiker i.s.m. Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga. In het gebouw is ruimte voor verschillende ondersteunende functies: watertoren, ketelhuis, keuken, apotheek, behandelkamers en gemeenschappelijke eet- en recreatiezaal. Het gebouw wordt internationaal beschouwd als één van de topstukken van de architectuur van de 20e eeuw. Het complex is voorgedragen voor plaatsing op de UNESCO-Wereld-erfgoedlijst.

Ter Meulenpaviljoen en Dresselhuyspaviljoen

In 1928 wordt het sanatorium geopend met het plaatsen van de eerste patiënten in door Duiker en Bijvoet ontworpen Ter Meulenpaviljoen. In 1931 werd het tweede paviljoen, het Dresselhuyspaviljoen, geopend waarmee het complex toen bestond uit het hoofdgebouw en twee paviljoens.

Dienstbodenhuis "De Koepel"

Bedoeld als huisvesting voor 18 dienstmeisjes, met voor elk een afzonderlijke zit/slaapkamer. In 1995 is het dienstbodehuis gerestaureerd door de studentenvereniging Stylos van de TU Delft. Thans in gebruik als bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte.

Werkplaatsen

De werkplaatsen zijn gebouwd voor de arbeidstherapie van de TB-patiënten naar een ontwerp uit 1927 van J. Duiker voor een complex van 5 werkplaatsen en een mottoren. Dit ontwerp werd slechts ten dele uitgevoerd. De timmerwerkplaats, de smederij en de mottoren werden in 1927 gebouwd. De werkplaats voor metaalbewerking in 1934. Het vierde gebouw is ontworpen door B. Bijvoet en is in ca. 1935 gerealiseerd. In een van de werkplaats is momenteel bloedbank Sanguine gevestigd.

De cache

Deze cache leidt je langs verschillende gebouwen en door de bossen van het landgoed. De cache bestaat een munitiekistje en is verstopt in de buurt van een, voor een bos, onverwacht toneel. Parkeer bij bovenstaande coördinaat en zoek op N 52.12,115 / E 005.09,277 naar de eerste aanwijzing. Bereken met de gevonden opgave de volgende coördinaat. Reken daarna steeds verder vanaf het bereikte waypoint. Ga door tot je bij de cache uitkomt.

Door verbouwingswerkzaamheden is de eerste tag verdwenen. Op deze tag stond ‘N: –091 / E: -109’.
Tag bij WP6 is door een boom verslonden. Hierop staat 'N: +146 / E: +284'.

Landgoed Zonnestraal wordt bewoond door voornamelijk ouderenen.
Er is toestemming gegeven voor deze cache als iedereen zich aan de volgende punten houdt:
* Parkeren alleen op de parkeerplaats
* Alleen lopend het bos in
* Niet graven (is ook niet nodig)
* Alles netjes achter gelaten
* 's Nachts geen toegang
* De route tussen de waypoints loopt altijd over paden

Houd je hier aub aan en geniet van de architectuur en de omgeving.

Ook deze cache is een samenwerking tussen Te Voet en Te Paard

Zoek en vind alle caches van Te Voet en Te Paard
Zonnestraal (GC2HW4P)
De Lieberg (GC2VFCW)
Wolven golfen in het Smitshuyserbosch (GC2HTJD)
Hilversum by night (GC3W065)

De ‘Gamma tot Gamma-Race’, bestaande uit:
'Gamma to Gamma-race' 1 (Bantam) (GC44BEE)
'Gamma to Gamma-race' 2 (Schaep & Burgh) (GC47WCX)
'Gamma to Gamma-race' 3 (Boekesteyn) (GC47WEH)
'Gamma to Gamma-race' 4 (Spanderswoud) (GC474P7 )
'Gamma to Gamma-race' 5 (Hilverbeek) (GC472ZT)
'Gamma to Gamma-race' 6 (Schoonoord/Land&Boszicht) (GC47WFG)
'Gamma to Gamma-race' 7 (Jagtlust) (GC45BR3)
'Gamma to Gamma-race' 8 (Gooilust) (GC4730K)
'Gamma to Gamma-race' BONUSCACHE (GC47WG6)

En de serie 'smile op de hei'.
Een mix van 13 traditionals, multi's en mysteries op de Bussummer- en Westerheide.
GC4RZQA, GC4RZQY, GC4RZT2, GC4RZT7, GC4RZTJ, GC4RZTT, GC4RZTX, GC4RZV4, GC4RZV7, GC4RZVC, GC4RZVG, GC4RZVK, GC4RZVT.

Additional Hints (Decrypt)

L ra 2 fcbvyresbgb'f

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)