Skip to Content

<

Zlínské vily - vila T. Bati

A cache by lalos (adopted from klobouci) Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/4/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vila T. Bati 1
HISTORIE

Nejslavnejší ze zlínských vil stojí na Cepkove u reky Drevnice. V roce 1909 si ji nechal vybudovat tehdy ješte ne príliš známý podnikatel Tomáš Bata, který pro její výstavbu urcil cást pozemku s výhledem na svou továrnu na obuv.

Vilu zacala stavet v roce 1901 firma Františka Nováka z Vizovic podle plánu, které sama vypracovala. Záhy však T. Bata pod vlivem své ženy Marie, která strávila cást života ve Vídni a návrh se jí patrne jevil jako málo reprezentativní a nicím výjimecný, požádal o prepracování a doplnení plánu profesora pražské Akademie výtvarných umení Jana Koteru. Ten vzhled i dispozici rozestavené vily radikálne zmenil. Doplnil ji vížkou, cestným dvorem a symetricky ji rozclenil. Vilu pojal jako dvoupodlažní, ústrední spolecenskou cást tvorila centrální hala s dreveným tocitým schodištem a ochozem, v patre pak byla cást obytná. Dum doplnila prístavba promenád, altánu a pergoly pred jižním prucelím vily. Na výzdobe interiéru se podílel pražský výtvarník František Kysela a Jan Zázvorka, zahradu pak navrhl známý pražský zahradní architekt František Thomayer. V pozdejších letech byly Janem Koterou v zahrade vily postaveny ješte dva domky, a to domek zahradníka a vrátného. Dum se záhy stal nejen príjemným obydlím, ale i místem, kam si mladý prumyslník zval své prátele a hosty, u nichž hledal radu a inspiraci.

Vila T. Bati 2
POVÁLECNÉ OSUDY

Postupná devastace vily zapocala v roce 1951, kdy byly interiéry prizpusobeny potrebám pionýrského domu, který byl ve vile umísten. O rok pozdeji bylo na západní strane pristaveno nevzhledné prízemní krídlo dílen z režných cihel. V roce 1954 byly odstraneny ze zahrady neudržované arkády a altány, byl zboren domek vrátného u vstupu. Z Koterovy architektury zbylo torzo. Dílo zkázy bylo dokonáno v druhé polovine osmdesátých let, když byla tesne pred vilou vybudována komunikace, spojující nove postavený nadjezd se sídlištem Jižní Svahy. Zacátkem devadesátých let mel zmrzacený dum všechny atributy staveb socialismu: brízolitovou omítku, hnedý kabrincový sokl, tmavým luxolem natrené rámy oken a dverí, vyasfaltovanou príjezdovou cestu. Když se po listopadu 1989 do Zlína znovu vrátil T. Bata mladší, nemohl svuj rodný dum témer poznat.

vila T Bati 3
SOUCASNOST
Myšlenka restaurovat Batovu vilu se rodila dlouho. Prvním krokem bylo ustavení ceské vetve Nadace Tomáše Bati pod vedením dcery T. Bati, paní Monicy Pignal. Vlastním rízením celé rekonstrukce byl poté poveren profesor stavební fakulty pražského CVUT M. Tichý. Snahou bylo vytvorit co nejvernejší kopii puvodního objektu. Samozrejme, že se zmena funkce domu musela promítnout jak do dispozicního rešení, tak i do interiéru stavby. Nutno konstatovat, že všechny zmeny byly provedeny velmi citlive a presne v puvodním duchu. Z pochopitelných duvodu nemohlo být realizováno predpolí, zejména arkádové promenády s altány. Zustalo jen u náznaku podjezdu a pergoly. Rekonstrukce si nakonec vyžádala jeden milion dolaru. Slavnostní otevrení se konalo 1. 5. 1998.

ENGLISH

Villa of Tomas Bata

A representative villa in a spacious park, whose primary look was proposed and partially built by builder Mr. František Novák from Vizovice. Mr. Tomáš Bata requested architect Mr. Jan Kotera to complete the construction and he carried out several dispositional changes. In particular he changed the central double-storey hall. He also worked with the external look and he markedly simplified the exterior architecture. The villa was situated in the back part of a beautifully and large chosen piece of land in Cepkov, with views to untouched pieces of nature above the river Drevnice. Mr. Koteruv's garden house was added and this house was built in the years 1911-15. In later years the park was intersected by a four-lane road (Gahurova). The villa is owned by Tomas Bata foundation in these days.

vila T BAti 4

zdroj: www.slavnevily.cz, www.architekturazlin.cz, www.zlin.eu, www.batastory.net, www.casopisstavebnictvy.cz, www.zlin.estranky.cz

KEŠKA

Keška se tradicne nachází nedaleko vily na verejne prístupném míste. Místo uložení už není tak frekventované jako v minulosti, navíc je schváleno reditelem Nadace T. Bati sídlící ve vile, ale i tak budte pri odlovu obezretní.

Nezapomente si opsat BONUSOVÉ CÍSLO - finálová keška se kvapem blíží.

Protože je ale tato keš do série zarazena dodatecne a bylo by nefér znovu tahat na místo ty, kerí ji mají odloveno (i když tak keška za to fakt stojí), dá se bonusové císlo zjistit i jinak:

Proctete si peclive listing. Bonusové císlo A je telefonní císlo, na kterém jste svého casu mohli zastihnout samotného pana domácího.

Podekování

Na úplný záver ješte musím vyjádrit slova díku jmenovite Kloboukum za založení této kešky, bude pro me cest se o ni starat. Dále Karhu teamu za nápad a realizaci vlastní schránky a nakonec také Skywalkerovi V za poskytnutí nekolika unikátních fotografií. Bez vás by tato kešule urcite nebyla taková, jaká je. Díky.

Additional Hints (Decrypt)

Icerqh zá gehovpxh imnqh zá gehuyvpxh

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

2,710 Logged Visits

Found it 2,580     Didn't find it 36     Write note 60     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 6     Enable Listing 6     Publish Listing 1     Needs Maintenance 13     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 3     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 127 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.