Skip to Content

This cache has been archived.

Joske0304699: Alweer verdwenen...

Bedankt aan alle cachers die passeerden om deze te loggen.

More
<

Chazal

A cache by Joske0304699 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/27/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Standbeeld van luitenant-generaal Chazal.

Pierre Emmanuel Felix Chazal werd geboren te Tarbes (Frankrijk) op 1 januari 1808. Zijn familie emigreerde in 1814 naar Brussel. In 1844 werd hij tot Belg genaturaliseerd.

Generaal Chazal was één van de leiders van de Belgische revolutie tegen nederland van 1830. Als minister van Oorlog liet hij het kamp van Beverlo ombouwen tot het grootste en belangrijkste kamp van Europa.
In 1865, toen Chazal minister van Oorlog was, kwam het tot een felle twist met het Antwerpse kamerlid De Laet. Aanleiding tot deze ruzie was het aanwervingsformulIer dat afgeleverd werd aan de vrijwilligers voor de Mexicaanse burgeroorlog. De twist eindigde in een duel met vuurwapens tussen belde heren. Chazal verloor en omdat duelleren door de wet van 1841 als misdrijf werd beschouwd, werden beide heren door het Hof van Cassatie veroordeeld.
Chazal staat er rechtop, steunende op zijn zwaard, en omhangen met de offeciersmantel. Op 't voetstuk van het standbeeld ligt een leeuw met erachter een vlag, eikentakken en een geweer. Drie bronzen platen stellen in half verheven beeldbouwwerk taferelen voor uit zijn leven.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,082 Logged Visits

Found it 947     Didn't find it 102     Write note 14     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 9     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 34 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.