Skip to content

<

Den fædrene gård ;-)

A cache by farogdatter Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Click flag for english.

                                                            Nørlund Slot 1956
 

Der må IKKE køres på skovveje - skiltningen mangler!


Dette er vor udlagte cache nr. 72, og vi har ikke før nu, indlemmet familien i nogle af de tidligere. Det er nemlig ikke altid, at vi selv bliver særligt begejstrede for at se en cache, som er "sønnens" eller "fætters" cache.
Nu er det så spændende, hvad I siger, til vores "familiecache"

Det længste vi kan spore familien tilbage er til Sverige år 1680, hvor Majas tip-tip-tip-tip-tip-tipoldemor, Ingierd Nielsdotter blev født.

To hundrede år senere: Efterkommer til Ingjerd og Truels Larsson, Svend Carl Christiansen kom 23 år gammel fra Sverige til Danmark i 1870, og blev karl på Nørlund Slot, som dengang var et gods med store avlsbygninger og landbrugsdrift. 
Et par år senere kom mejerske (malkepige) Ann Beate Christiansen til godset, og mindsanten om ikke også hun kom fra Sverige. De giftede sig, og siden arbejdede tre generationer for Nørlund. I starten for godsejeren, og senere for Nørlund Fonden, primært for Nørlund Savværk.  Svend arbejdede til sin død for godset i 43 år.

Svend & Anns søn, Johan Svendsen, arbejdede på godset fra 1898, mest som skovkusk. Ryet om Johans hesteforspand, "Jokum og Anders", gik viden om. Det var det stærkeste team i miles omkreds, og der blev sendt bud efter dem til de vanskelige opgaver.
Johan holdt op efter 51 år i 1949.

Han boede i et lille hus, bygget præcis på tomten af Conradsminde Glasværk (1835-1857), og det betød, at når børn og efterkommere legede i haven,  kunne de finde masser af  farvede glasstykker.

Dels på grund af beliggenheden og dels på grund af, at dele af glasværket, blandt andet døre, blev genanvendt ved byggeriet, blev det lille hus kaldt "Glasværkshuset". Een af Johan og Petrines børn, Kristian Svendsen , blev født i Glasværkshuset i 1914 og kom til at arbejde for Nørlund Savværk i 40 år. De tre generationer har tilsammen arbejdet for Nørlund i ikke mindre end 134 år, over et ubrudt tidsspænd på 109 år.

Historierne fra dette tidsspænd er naturlig vis utallige, ikke mindst var Johan en person, der fortaltes, og stadig fortælles, mange historier og anekdoter om.
Dem vil vi ikke trætte jer med hér, men slutte slægtshistorien af med at nævne, at der i dag er en særdeles god restaurant,  "Restaurant Nørlund", i Nørlund Slots tidligere forvalterbolig. I forbindelse med den ældste del af "farogdatter", Kristian Svendsen´s runde fødselsdag på denne restaurant, fik familien lov til at få en rundvisning på slottet, "den fædrene gård".

Da ansøgningen om rundvisningen kom fondens direktør for øre, blev vi spurgt om denne Kristian Svendsen havde relationer til dén Kristian Svendsen, som havde arbejdet i 40 år på savværket? Ja bestemt, Kristian Svendsen var Kristian Svendsens farbror, og så blev vi vist rundt af direktøren selv.   Han er kommet til Nørlund fra ...... Sverige.....

 Svend og Ann Beate Christiansen Johan og Petrine Svendsen  Svend og Johan højt til hest

Ann & Svend anno 1908 Glasværkshuset


Nørlund Slot var i starten blot et stort rundt tårn, som var en røverhule. Valdemar Atterdag lod den nedrive i år 1355, men det genopstod, og stadig som hjemsted for røvere. Igen besluttede

regenten, denne gang Margrethe den I. at nedrive "slottet", som nærmest var en borg.Igen byggedes på tomten, og denne gang rykker adelen ind, og det var slut med røverierne, i hvetfald de ulovlige!

I 1581 ejes Nørlund af Ludvig Munk, og han begynder opførslen af Nørlund Slot. I en alder af 50 år gifter han sig med den meget yngre Ellen Marsvin, og de får i 1598 en datter, den senere så berømte Kirsten Munk, der 17 år gammel bliver gift til "venstre hånd" med Kong Christian den fjerde.

Blandt forskellige ejere af slottet er Rasmus Conradsen, som starter glasværket "Conradsminde". Meget mere om dette i denne
fortræffelige cacheserie: Nørlund Slot GC10V8Z.  I 1868 hedder ejeren Emil Bluhme, og med ham kommer savværket til i 1878.
I starten udelukkende med drittelstave og træsko. I 1929 hedder ejeren G.A.Horneman, og ved sin død i 1939 testamenterer han
Nørlund og andre besiddelser til en erhvervsdrivende fond. På denne baggrund dannes Nørlundfonden i 1941, som ejer og driver
Slottet, Nørlund skovdistrikt,Tingskoven ved Fjerritslev, landbruget Torstedlund, Nørlund savværk, Nørlund Hegn  samt 20 udlejningsboliger i skoven.

G.A. Horneman havde et stort ønske om at blive begravet med sin hest og sin hund i en høj tæt ved slottet. Og det blev han.


Interiør fra slottet, gangdør. Interiør fra slottet, spisestue.
Nuffield traktor Nørlund Savværk ca 1960
Interiør fra slottet - himmelseng Dengang en topmoderne maskineUdgangspunktet for opgaven er lidt skævt, dette for at der er "plads" til en vigtig del af cacheserien: Røverne fra Rold GC10QJN .
De strikse medarbejdere ved slottet er meget emsige vedrørende besøg på slottets grund. Ethvert besøg er særdeles uønsket, så det er ikke tilladt at bevæge sig ind på slottets område, derfor skal du aflæse årstallet i vindfløjen - "vejrhanen" - øverst på tårnet, stående på vejen udenfor slottets indkørsel.
Cachen finder du så på årstallet gange totusindenihundredeogsyvogfyrrekommatretusindesyvhundredeogseksten (tal før komma i resultat) for N og E koordinatet er 009 årstallet gange toogtyvekommanihundredeogtreogfirs (tal før komma i resultat).


 (Summary)

This cache is about our family. The youngest part of "farogdatter" - Maja - is the newcommer to the familytree. Her  great-great-great-great-great-great-great grandmother, Ingierd Nielsdotter, was born in Sweden 1680. Twohundred years later Svend Carl Christiansen, moved to Denmark, and worked for "Nørlund Slot". So did his son and grandson. For 109 years our family worked for varius aspect of jobs, but still for the same compagny. The castle "Nørlund" was enharited to a foundation, as the latest private owner, C.A. Hornemann, wanted to secure the operations in this way. In his last will, he asks to be burried in the forrest of his former processions, with his horse and beloved dog, and so he was.

The pictures shows the family, the castle and workingstations.

It is prohibited to enter the surroundings og the castle. To find the cache, stand in front of the driveway to the parkinglot - and look at the top of the tower. You will see a device, showing the direction of the wind. In this device, you see four digits (aka a year). Take the number, and multiplicate with twothousindninehundredfourtisevenpointthreetousindsevenhoundredsisteen (numbers before the seperator in this result). Thats for "N". For "E" it is 009. the number multiplicated with twentytwopointninehundredeighttythree (numbers before the seperator in this result).

 

Additional Hints (No hints available.)