Skip to content

Pikku-Berliini Traditional Geocache

Hidden : 10/29/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sodan Neuvostoliittoa vastaan pitkittyessä saksalaisten oli löydettävä ratkaisu Suomeen saapuvien ja maasta poistuvien joukkojen huolto- ja majoitusratkaisuihin. Niinpä Turkuun, nykyisen vedenpuhdistamon alueelle, rakennettiin parakkialue vuonna 1942. Paikan sijoitus oli oiva rautatieaseman ja sataman välissä. Ennen tätä alueella oli kaupunkilaisten perunanviljelyspalstoja sekä urheilukenttä.

Rakennusurakka oli merkittävä silloisille turkulaisille rakennusliikkeille ja tarviketoimittajille. Parakkeja rakennettiin seitsemänkymmentä ja vuodepaikkojen määräksi tuli nelisentuhatta. Rakennustöiden työvoimana toimi naisia sekä rintamalle kelpaamattomia miehiä. Rakennusurakka ei ollut saksalaisille halpa.

Kasarmialueen nimeksi tuli Frontleitstelle 20, mutta turkulaiset ristivät alueen Pikku-Berliiniksi. Ilkikurisimmat miespuoliset kutsuivat sitä Kickelstadtiksi mustasukkaisina siitä, että saksalaissotilaat kiinnostivat melkoista osaa turkulaisnaisista. Saksalaisten vetäytyessä useita naisia lähti jopa sotilaiden mukana. Asevelihenkeä yritettiin kuitenkin ylläpitää ja sen vuoksi saksalaiset järjestivät muun muassa sotilaskonsertteja ja jalkapallo-otteluita sekä hyväntekeväisyystempauksia, joilla lahjoitettiin ruoka-annoksia turkulaisille sotaorvoille.


Pikku-Berliini oli kuin valtio valtiossa. Portilla oli tiukka vartio ja alue oli Saksan maaperää. Kasarmin käytävät oli nimetty saksalaisten suurten päälliköiden mukaan, kuten Himmlerstrasseksi ja Göringstrasseksi. Käytävien reunoille istutettiin puita ja talvisin väylät aurattiin sekä hiekotettiin huolella. Alueella oli muunmuassa sairaala, kirjasto, parturi ja legendaarinen kanttiini nimeltään Berger & Co, sekä oma kasvimaa. Kanttiinin myydyimmät artikkelit olivat Aura-olut, puukot, kenkien kiillotusvälineet sekä kondomit.

Lomalta tulevien ja lomalle lähtevien saksalaissotilaiden lisäksi leirillä oli venäläisiä sotavankeja, joiden olot olivat todella kurjat. Moni heistä kohtasi tiensä pään täällä. Turkulaiset pikkupojat salakuljettivat leivänpaloja säälimilleen nälkäänäkeville vangeille. Vankien kaltaisissa olosuhteissa eli myös Karjalasta evakuoituja inkeriläisiä, jotka oli eristetty ulkomaailmasta kulkutautien vuoksi.

Vuonna 1944 saksalaiset sodan hävinneinä jättivät Turun ja Pikku-Berliinin. Saksalaisten evakkolaiva upposi hämärissä olosuhteissa, ilmeisesti sabotaasin vuoksi, Kuuvannokan kohdalla. Parakkikylä jäi kuitenkin pystyyn vielä pitkäksi aikaa, kunnes saviselle vesijättömaalle rakennetut, melkoisesti painuneet parakit 1960-luvun alussa purettiin.


Pikku-Gjarpan kansakoulumatka Iso-Heikkilästä Pakkarin mäelle 1960-luvun alkupuolella kulki Pikku-Berliinin kautta. Paikan historia oli tottakai tiedossa ja joskus kotimatka saattoi venahtaa, kun jännityksellä tutkittiin Pikku-Berliinin jäänteitä ja erityisesti alueella purkutöiden jälkeenkin vielä olleita bunkkereita.

Pikku-Berliinin paikalle rakennettiin 1960-luvun puolivälissä jätevedenpuhdistamo. Asiantuntijoiden, rakentajan ja rakennuttajan mukaan ei ollut mitään pelkoa, että puhdistamosta olisi hajuhaittoja. Nyt näitä aromeja on kuitenkin haisteltu nelisenkymmentä vuotta eikä kukaan pysty kiistämään, etteikö Skeida-asema haisisi. Samaa on nyttemmin väitetty Kakolaan kallion uumeniin sijoitettavasta uudesta puhdistamosta. Aika näyttää...

Gjarpan isoisävainaa, joka oli syntynyt 1800-luvun puolella, kertoi, että kukkula, jolla kätkö sijaitsee, oli vielä pitkälle 1900-lukua saari. Pikku-Berliinin aluetta ympäröivät piilipuut on istutettu vuonna 1940.

Lähteet: Ruotuväki-lehti, Turun Sanomat ja Gjarpan miesmuisti


Additional Hints (No hints available.)