Skip to Content

<

Kilpilampi

A cache by Mikkozzz Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/16/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö esittelee Kilpilampi-Lippukallion erämaa-aluetta, joka sijaitsee kahden suuren järven välisellä kannaksella. Jylhiltä rantakallioilta avautuvat kauniit näkymät länteen Kattilajärvelle ja itään Velskolan Pitkäjärvelle. Alueella on kuitenkin myös sankkaa kuusimetsää sekä lehtomaista kasvillisuutta. Kaiken keskellä, alueen sydämessä, uinuu varjoisa Kilpilampi.

Kätkö sijaitsee Nuuksion kansallispuistossa, joten Metsähallituksen ohjeiden mukaisesti siitä on ilmoitettu Etelä-Suomen luontopalveluihin.

Lisätietoja kansallispuiston luonnosta, reiteistä, palveluista, ohjeista, säännöistä jne. tarjoaa mainio luontoon.fi -palvelu.

Huomioithan luonnonsuojelualueen säädökset siellä liikkuessasi.


Luontoretkelle pääset parhaiten Helsingin rautatieaseman vierestä Elielinaukiolta lähtevällä bussilla 345. Matka Velskolantien risteykseen kestää noin 45 minuuttia. Arkipäivisin paikalle liikennöi myös bussi 346 kaukoliikenteen terminaalista.

Risteyksestä on noin 1,5 km kävelymatka Veskolan toimintakeskukseen. Velskolantie on leveä ja vähän liikennöity, joten kävely on turvallista. Toimintakeskuksen pihan poikki voit kävellä edelleen järven rannassa olevalle uimarannalle. Otsikkokoordinaatit osoittavat paikkaan, missä uimarannalle vievä hiekkatie loppuu ja metsäpolku alkaa.

Toimintakeskuksen pihamaalla on useita "moottoriajoneuvolla ajo kielletty" merkkejä. Ne jotka välttämättä haluavat saapua autolla, voivat kokeilla peltilehmän pysäköintiä paikassa N60°18,791' E24°38,348'

Kuvauksessa luetellaan paljon reittipisteitä. Jos käytössäsi on Nuuksion retkeilykartta, pisteitä ei välttämättä tarvitse naputella gepsiin. Vain vaikeammin löydettävät eli Lippukallion huippu, hiidenkirnu ja diabaasijuonne.

Luonnonsuojelualueen rajalla on suojelusäädöksistä kertova taulu. Mm. koirat on pidettävä kytkettyinä, mutta polkujen ulkopuolella liikkumista ei ole kielletty. Alueella kannattaa kuitenkin liikkua mahdollisuuksien mukaan polkuja pitkin ja luontoa säästäen. Polku haarautuu melkein heti kyltin jälkeen. Vasen haara johtaa Velskolan Pitkäjäven rantaan ja tarjoaa mahdollisuuden rantakävelylle. Oikea vie kallionharjanteelle, josta sieltä täältä voi ihailla järvinäkymiä. Näköalapaikkojen koordinaatteja ovat esimerkiksi:
N60°18,117' E24°38,062'
N60°18,062' E24°38,077'
N60°18,016' E24°38,051'

Viimeinen näköalapaikka on aivan suojelualueen reunalla. Polku jatkuu etelään, mutta sitä kulkevien on syytä tiedostaa, ettei kyseisen alueen maanomistaja ole jokamiehenoikeuksien kannattaja.

Ihailtuasi järvinäkymiä kannattaakin palata hieman takaisinpäin ja hakeutua Lippukallion huipulle:
N60°18,148' E24°37,812'

99 metrin korkeudelta avautuu huikea näkymä yli metsien länteen ja luoteeseen.

Kulkemalla Lippukallion harjannetta pitkin pohjoiseen saavut jyrkänteen reunalle kohdassa N60°18,214' E24°37,725'

Lippukallion länsireuna on hyvin jyrkkä ja laskeutumiseen kannattaa käyttää kiertotietä. Alas päästyäsi hakeudu kuitenkin komean länsijyrkänteen juurelle, jossa on paljon luolia ja onkaloita.

Jyrkänteeltä länteen, korven kätkössä, on melko pitkälle umpeenkasvanut Kilpilampi:
N60°18,126' E24°37,712'

Mene annettuihin koordinaatteihin lammen eteläpuolelle. Lampea voi katsella pieneltä kallionnyppylältä eivätkä jalkasikaan kastu kovin pahasti. Vaikka kätkö onkin nimetty Kilpilammen mukaan, purkki ei ole piilotettu tänne. Vietä kaikessa rauhassa hetki aikaa lammen rannalla metsän ääniä kuunnellen.

Suojelualeen länsilaidan kalliolta avatuvat näkymät Kattilajärvelle mm. pisteistä:
N60°18,066' E24°37,721'
N60°18,101' E24°37,560'

Ensinmainitulta paikalta voit varovasti laskeutua alas jyrkännettä erikoisen muotoiselle hiidenkirnulle:
N60°18,059' E24°37,696'

Kirnu on kohtalaisen kokoinen, alaspäin kapeneva kartio. Sen yhdeltä sivulta ikään kuin puuttuu koko pituudelta kapea pala, josta kirnun sisään voi vaikka astua.

Lippukallion diabaasijuonne tulee hyvin esiin kohdassa N60°18,085' E24°37,679'

Kattilajärveä on usein mainittu Nuuksion parhaaksi uimapaikaksi. Virallinen uimaranta löytyy eteläreunalta Kattilajärventien päästä. Myös itärannan kallioiden alta pääsee helposti uimaan esimerkiksi kohdasta:
N60°18,075' E24°37,567'

Kävelemällä Kattilajärven rantaa pitkin kohti pohjoista tulet suojelualueen rajalle. Jos tämän rentouttavaksi ja virkistäväksi tarkoitetun luontokokemuksen jälkeen vielä tunnet mielenkiintoa tylsien muovipurkkien etsimiseen, voit tehdä sen pisteessä N60°18,352' E24°37,385'. Purkista löytyvät ne tavalliset pienet vaihtoesineet ja lokikirja. Toivoisin että näet hieman vaivaa kirjoittaessasi käynnistäsi alueella tälle kuvaussivulle. Yhden tai kahden lauseen lokit ovat aika tylsiä luettavia. Tuskin sinullakaan kovin tylsää oli, mikäli kuljit koko tarkoitetun reitin. Pois lähtiessäsi voit vielä ihailla Vääräjärveä paikassa:
N60°18,371' E24°37,377'

Aivan lähettyviltä löytyy myös geokätkö: Vääräjärvi

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

111 Logged Visits

Found it 99     Didn't find it 7     Write note 4     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 87 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.