Skip to Content

<

TipTipTip......

A cache by jonsson Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/11/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Janakkala nousi uutisotsikoihin kesällä 1963, kun Rehakan kylästä löydettiin kohtuullisenkokoinen pontikkapannu:))


Mahdollisesti lajissaan maan suurin laitos paljastui ennen kuin se ehti edes aloittamaan toimintaansa.Samoihin aikoihin Janakkalan kunnassa elettin teollistamisen alkuaikoja,-tosin tämän kaltaista teollisuutta tuskin oli toivottu.
Pontikkatehdas paljastui sattuman kaupalla.Poliisina muutama vuosi ennen tätä tapausta aloittanut paikkakuntalainen muistaa hyvin, miten hän lähti virkatoverinsa kanssa tutkimaan Rehakan maisemia.Maanomistaja oli kutsunut poliisit paikalle, koska metsätien viereisestä harjusta oli viety soraa.
-Pontikkatehtaan suuri säiliö oli ajettu paikalle kuorma-autolla, joka ilmeisesti juuttui Mustisuolle vievälle tielle kiinni ja sitä varten oli tielle lapioitu soraa aika lailla.Silloin emme vielä tienneet pontikkatehtaasta, mutta seurasimme auton jälkiä eteenpäin.Säiliö oli kipattu tien päähän ja jälkiä oli peitelty kuusen taimilla-.
Hyvin todennäköisesti "tehtailijat" lymysivät jossakin lähistöllä, sillä nuotiotulet paloivat paikalla.Myöhemmin selvisi, että miehet olivat pötkineet pakosalle suota myöten ja päässeet jonkun kyytiin kolmostiellä.
Laitoksen koko oli sitä luokkaa, etteivät poliisit heti arvanneet mistä oli kyse.Vähintäänkin 4000 litran vetoisen säiliön päällä seisoi jäähdytyslaitteisto ja ilmestys näytti aivan hyökkäysvaunulta ilman telaketjuja.Sitten poliisien huomio kiinnittyi sokeri- ja hiivavarastoihin, jolloin totuus valkeni.
-Siellä suon reunassa oli tavaraa paljon.Oli 200 kiloa hiivaa, 1000 kiloa sokeria ja ainakin 20 kiloa aktiivihiiltä suodatukseen.Lisäksi oli kaasuhitsausvehkeet ja pumppuja, joilla suon ojista olisi nostettu vettä tehtaalle.Kaikkeen oli varauduttu miesten eväitä ja ruokapannuja myöten.Mutta rankkia ei vielä oltu valmistettu, sen ainekset olivat pusseissa-.
Toinen poliiseista lähti Turenkiin viemään sanaa ja toinen jäi vartioon jos tekijät sattuisivat tulemaan paikalle.Nimismies pisti tuulemaan.Paikalle hälytettiin omien miesten lisäksi Liikkuvan poliisin partio sekä Hämeenlinnan poliiseja.KRP otti tutkimukset johdettavakseen kun paikalle jääneestä puserosta löytyi lompakko ja siinä olleiden henkilötietojen mukaan mies oli kotoisin pääkaupunkiseudulta.
Varmuuden vuoksi tehdasta vartioitiin pitkään, mutta eivät tehtailijat enää palanneet.Seuraavien viikkojen kuluessa heidät kuitenkin tavoitettiin pääkaupunkiseudulta muiden rikkomusten kautta.Aikanaan käräjillä seisoi kolme miestä, joiden tuomiot jäivät kyllä lieviksi, koska tehdas ei päässyt toimintaan.
-Ammattimiehiä he olivat.Heidän jäljiltään löytyi Helsingin seudulta toinen, vähän pienempi pontikkatehdas.He paljastivat, että Rehakassa oli tarkoitus tiputella 5000 litraa pontikkaa ja jättää sitten laitteet paikoilleen-.
Valtio takavarikoi kaiken suon laidasta löytyneen omaisuuden ja se myytiin huutokaupalla Turengin poliisiasemalla Vartiotien varressa.
Suuri säiliö viipyi paikkakuntalaisten ihmeteltävänä poliisiaseman pihalla toista vuotta, kunnes joku romumies korjasi sen talteen.

Tekstin lähde:Artikkeli paikallislehdestä hieman muunneltuna

Kätkö sijaitsee ko. "tehdasalueella".

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

240 Logged Visits

Found it 232     Didn't find it 2     Write note 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.