Skip to Content

<

Sampakosken taistelun muistomerkki

A cache by nicitus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/7/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätköpurkki on pienehkö purkki, kuitenkin filmipurkkia suurempi, ja se on hyvinkin löydettävissä talvella. Pysäköintipaikkaa kuitenkaan ei aurata talvella joten auto on paras jättää tien varteen.

Lavian Sampakoskella on nähtävissä kappale Suomen Vapaussodan historiaa. Taistelumuistomerkki on pystytetty juuri sille paikalle, jossa punaiset ja valkoiset taistelivat 22.2.1918.
Sampakosken taistelu oli ensimmäisiä yrityksiä, jolloin punakaarti yritti päästä murtamaan valkoisten linjan Pohjanmaan haltuunottamiseksi. Taistelussa kaatui yli 40 punakaartilaista ja viisi valkokaartilaista. 39 tuntematonta punakaartilaista kaatunutta on haudattuina ja myöhemmin siunattu joukkohautaan muistomerkiltä noin 2 km:n päähän Someronharjuun. Haudalle on opastus muistomerkillä olevassa taulussa.

Muistomerkin on pystyttänyt Lavia-Seura ry vuonna 1998. Pronssinen reliefi on lavialaisen kuvanveistäjän Pertti Mäkisen työtä. Kyseisen taiteilijan "tunnetuimpana" työnä voidaan pitää euron kolikon kansallista puolta, jossa kuva-aiheena ovat lentävät laulujoutsenet.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

988 Logged Visits

Found it 973     Didn't find it 2     Write note 8     Publish Listing 1     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 15 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.