Skip to Content

<

Syrjäntaan taistelu

A cache by PekkaR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/20/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geokätkö on Syrjäntaan taistelun punaisten joukkohaudan lähistöllä.


Tampere oli menetetty huhtikuun alussa 1918. Sisällissota alkoi olla hävitty. Punakaartit, ne mitä oli jäljellä, alkoivat vetäytyä itään. Pääreitti oli Hämeenlinna – Syrjäntaka – Lammi. Sekin väylä sulkeutui saksalaisten valloitettua Hämeenlinnan 26.4. Sitten piti mennä Alvettulan kautta Hauholle ja sieltä Lammin suuntaan.

Alvettulasta päästiin ohi vasta iltapäivällä 27.4, yön ja aamupäivän kestäneen tulituksen jälkeen. Saksalaiset miehittivät Syrjäntaan kylän viimeisten Hämeenlinnasta paenneiden tultua läpi. Toista reittiä Syrjäntaakse pyrkineet punaiset saapuivat kylän laitamiin illalla 28.4. Ammunta ja taistelu jatkui seuraavaan aamuun, jolloin tie avautui ja pysyi auki iltaan saakka. Tämän jälkeen valkoiset ja saksalaiset onnistuivat sulkemaan reitin ja punaisten jälkijoukko jäi vangiksi.

Yksi sodan tunnetuimpia taisteluja käytiin Syrjäntaan kylässä 28.–29.4. Taistelu muistetaan verisyytensä takia. Yhteenotto oli myös saksalaisten kannalta hyvin tappiollinen ja kuuluu niihin harvoihin, jossa punaiset pakottivat vastustajan perääntymään. Taistossa kaatui noin 300 punaista, ja saksalaisia kuoli tai katosi noin 90. Punaisten onnistui edetä taistellen, mikä oli varsin yllättävää ottaen huomioon siihenastiset hyökkäysyritykset. Hauhon ja Syrjäntaan taistelussa kaatuneiden punaisten keski-ikä oli alle 25 vuotta. He olivat suureksi osaksi Lempäälän rintamalla olleita joukkoja, jotka olivat pääosin kotoisin Etelä-Hämeestä.

Muutama tuhat punaista asemiestä ja -naista sekä suuri pakolaiskolonna jatkoi 28. huhtikuuta pakenemistaan Hauholta kohti Lahtea. Ensimmäisiin taisteluihin he joutuivat melkein heti. Vastassa oli kuitenkin vain saksalainen polkupyöräkomppania ja muutama sata valkokaartilaista, jotka joutuivat pakenemaan nopeasti ylivoiman edessä. Matka jatkui taas hiukan, mutta seuraava kahakka käytiin jo Kokkilassa. Siellä odotti edellistä vahvempi saksalaisosasto, mutta sekin oli voimaton punaisten vyöryn edessä.

Saksalaiset ryhmittyivät Tuulokseen pieneen Syrjäntaan kylään. Punaiset saapuivat kylän liepeille illansuussa. Tykit suunnattiin heti kohti kylää ja pommitus jatkui koko illan ja yön. Ennen aamun sarastusta, aamukolmelta, punaiset aloittivat rynnäkön. Tykit tuotiin lähemmäksi ja kiivas tulitus sytytti monta taloa ilmiliekkeihin. Saksalaiset joutuivat perääntymään.

Joukkojen komentaja Rüdiger von der Goltz kirjoitti sodan jälkeen: "Yhä uudelleen yrittivät epätoivoiset punaiset ulvoen kuin tiikerit murtautua etelään. Naisia housut jalassa etummaisissa riveissä, paljon venäläisiä univormuja. Asema oli äärimmäisen vakava. Näin tuimasti lienevät tuskin ranskalaisetkaan hyökänneet kuin nämä raakalaisuuden uuden evankeliumin kiihkomieliset kannattajat."

Aamukymmeneltä punaiset olivat vallanneet kylän. Syrjäntaan taistelu oli yksi sisällissodan kiivaimmista ja sen jäljiltä hämäläisestä pikkukylästä oli jäljellä savuavat rauniot. Vain muutama rakennus säilyi palamatta. Teiden varsilla, pelloilla ja ojissa lojui kuolleita ihmisiä ja hevosten raatoja.

Se taistelu jäi punaisten viimeiseksi voitoksi.

Kentälle jääneiden punaisten ruumiit koottiin joukkohautaan. Vuonna 1967 pystytetyn muistokiven mukaan siinä lepää 87 vainajaa. Hauta on risteyksessä, johon Kokkilasta tuleva tie päättyy ja josta kolme muuta tietä alkaa. Samaan risteykseen siirrettiin sodan jälkeen riihi, joka on yksi harvoista Syrjäntaan kylän säilyneistä rakennuksista. Riihen hirret ovat täynnä luoteja.

Syrjäntaan läpi murtautunut joukko pääsi Lammin ohi, kun kylää miehittäneet saksalaiset joukot vetäytyivät. Tie jatkui Koskelle ja siitä itään päin. Silloin alkoi sekä valkoisia että saksalaisia olla kaikkien mahdollisten pakoteiden varrella ja lopullinen antautuminen alkoi 2.5. aamulla. Iltaan mennessä ei suurempia punaisia aseellisia ryhmiä ollut enää tavattavissa ja sota päättyi Etelä-Hämeessä.

Geokätkö on piilotettu 90 vuotta Syrjäntaan taistelun jälkeen.

Muistokivi ja riihi

This geocache is near the grave of 87 Reds who fell in the battle of Syrjäntaka at the end of the Finnish Civil War.


Osoite: Ojatie 50, Tuulos
Jos käytät Internet Explorer'ia, tulosta kätkökuvaus vaakasivulle tai käytä Print PDF -linkkejä.


Lähteitä, lisätietoja:

Aapo Roselius: Amatöörien sota
Pekka Elomaa, Jouni K. Kemppainen: Paha maisema
Punaiset muistomerkit
Suomi 80

Tutustu myös näihin geokätköihin:

The Battle of Syrjäntaka
Juho Kustaa Pietilän surma
Valkeakosken naiskomppania 1918
Suosikkikätkö

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

674 Logged Visits

Found it 645     Didn't find it 4     Write note 16     Publish Listing 1     Needs Maintenance 8     

View Logbook | View the Image Gallery of 15 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.