Skip to Content

<

Antiala

A cache by JAROMA Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/06/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Antialasta löytyvät Tyrvännön vanhimmat tunnetut kiinteän hämäläisasutuksen jäänteet.
Kätkö on piiloitettu lähelle vanhaa rantaviivaa.
Päästäksesi kätkölle kuljet alueen läpi mitä vanha kansa on kutsunut venehaudaksi.
Mitään ei tarvi siirtää kätkön löytämiseksi.
Huom. Älä kävele pelloilla.

Ja tässä historia osuus niille ketä kiinnostaa.

Antilanniemestä tunnetaan ainakin 7 rautakauden röykkiötä, joista kahta kansainvaellusajan (n. 400-600-luvut) hautaa on tutkittu (.499 ja .900).
Antialasta on jo varhaisimmissa kaivauksissa löytynyt mm. kirveen katkelma ja keramiikkaa. Ennen vuotta 550 ajoitettuja löytöjä ovat mm. soljet, putkikirves, luurasian palat, vadin kappaleet ja rautahelat. Siitepölyanalyysien mukaan peltoviljely on alkanut Antialassa jo ainakin 400-luvulla.
Kun tutkii kivikauden eri keraamisten kulttuurien löytökarttoja, Tyrväntö jää eräänlaiseksi valkoiseksi alueeksi eri keramiikkatyylien väliin. Ehkä täällä törmäsivät toisiinsa itäinen ja rannikkoseutujen naapureiden läntinen kulttuuri.
Antialasta löytyy Tyrvännön vanhin kalmisto noin 400-luvulta. Siellä on myös harvinainen noin 50 metriä pitkä kivetty muinaistie, joka nousee rannasta läheisille kummuille. Antialanniemi oli ennen Vanajaveden laskua joukko saaria.

Antialan muinaistie (.510 ja .835) on yksi Tyrvännön historian arvoituksista. Kivistä koottu penger johtaa hautakumpujen alueelta etelä-pohjoissuunnassa Vanajaveden rantaan.
Kivitien tarkoituksesta on monenlaisia arvailuja. Se saattoi olla märkään rantaan tehty kova tie, ehkä uskontoon ja uskomuksiin liittynyt vainajien tie, joka johti veneineen poltetut vainajat kuoleman jälkeen Vanajavedelle, jonkinlainen laituri, tai ehkä viljelyyn liittynyt kiviaita. Kivetyksestä noin 30 metrin päässä itään on toinen saman suuntainen ja lähes samanlainen kivirivi. Tosin siinä on keskellä neliömäinen sisennys ja kuoppa (.526 ja .873) . Kivivallien välinen maa on tasattu. Rakennelmat saattavat ajoittua rautakaudelle lähes samaan aikaan kuin röykkiöt. Kivitie erottuu maastosta keväällä ennen kasvillisuuden nousua.

Antialanniemi on Tyrvännön tärkeimpiä luontokohteita. Siellä on edustavia lehtoja, koivikkohakoja, kuusikoita ja reheviä rantoja. Lehtoalueen kasveja ovat mm. koiranheisi, lehtokuusama, tesmayrtti, lehtoarho, lehtokorte, linnunkaali, kevätlinnunherne, valko-, sini- ja keltavuokot, ukkomansikka sekä alvejuuri. Niityillä kasvaa mm. mäkitervakkoa, keltamataraa, pussikämmekkää, törrösaraa, mäkikauraa, peuran-, kissan- ja kurjenkelloja, aholeinikkiä, pölkkyruohoa, nurmikaunokkia, huopakeltanoa, tuoksusimaketta ja hoikkaängelmää. Antialan linnustosta mainittakoon kivitasku ja sääksi. Antialan rannat ovat matalia ja kasvillisuusvyöhykkeet leveitä.

Tiedot kerätty Tyrväntö-verkon (visit link) sivuilta.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

418 Logged Visits

Found it 399     Didn't find it 3     Write note 6     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.