Skip to content

Verrassend Veenhuizen Multi-cache

Hidden : 10/01/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:
VEENHUIZEN IN HET KORT

Veenhuizen is een uniek dorp in het noordwesten van Drenthe: dwangkolonie, gevangenisdorp, historische cultuurschat. Het wordt omringd door prachtige natuurgebieden zoals bijvoorbeeld het Fochteloërveen.
In 1822 kocht de Maatschappij van Weldadigheid ongeveer 3.000 hectare grond van de boeren in Veenhuizen en werden er drie gestichten opgericht. De Gestichten I en III waren bedoeld voor weduwen en wezen. In Gesticht II werden landlopers opgenomen. De bewoners, die men 'verpleegden' noemde, leefden en werkten er in benauwde zalen. Frisse lucht kreeg men alleen op de grote binnenplaats of als men op het land werkte.In 1859 nam de overheid Veenhuizen over van de Maatschappij van Weldadigheid. Vanaf 1875 viel de kolonie als Rijks werk- en strafinrichting onder het ministerie van Justitie. In deze periode kwamen de vele karakteristieke panden tot stand. Justitie bouwde rond 1900 vervolgens nog twee nieuwe gevangenissen: Norgerhaven en Esserheem. Daaromheen werd een heel dorp aangelegd, gesplitst in twee delen: Veenhuizen 1 en Veenhuizen 2. De imposante woningen langs de vaart en in het dorp, op de gevel voorzien van stichtelijke spreuken als "Werk en Bid" en "Bitter en Zoet", waren bedoeld voor het bewakend personeel. De directeur woonde in 'Klein Soestdijk', een indrukwekkend pand langs de Kolonievaart.De kenmerkende gebouwen worden tegenwoordig meer en meer bewoond door burgers die niets van doen hebben met justitie. Pas sinds 1980 is het dorp opengesteld voor iedereen.


DE CACHEROUTE

Deze multi brengt je langs een aantal karakteristieke panden, maar ook langs velden en prachtige boslanen rondom het dorp.


Parkeren kan op het coördinaat dat bovenaan deze pagina vermeld staat. Dit is het parkeerterrein van het Gevangenismuseum dat is gehuisvest in het voormalige 'Tweede Gesticht'. Parkeren is gratis. Het is beslist een aanrader om na (of voor) het lopen van de route een bezoek te brengen aan het museum.
Veenhuizen is nog steeds een 'gevangenisdorp'. Je komt tijdens deze wandeling ook langs een, nog in gebruik zijnde, Justitiële Inrichting. De bewaking van dit complex is uiteraard streng. Het lijkt ons in ieder geval niet raadzaam deze cache 's avonds of 's nachts te lopen!

Op bijna alle waypoints (behalve WP1 en WP7) zijn ronde schijfjes te vinden waarop een letter-cijfer-combinatie wordt vermeld. Noteer alle combinaties!
Je bent tijdens deze route te gast in Veenhuizen. Verniel niks, laat geen rommel achter en blijf op de paden. Je hoeft echt nergens de route te verlaten om deze tocht tot een goed einde te brengen. Het kan handig zijn om een spiegeltje mee te nemen.De cache zit, hoe kan het anders, opgesloten achter tralies. Het is aan jou om hem te bevrijden.

De route is tot stand gekomen in samenwerking met "Veenhuizen Boeit". Het informatiecentrum van deze stichting vind je in het oude slachthuis van het dorp, vlakbij WP10.


Voor de niet laptop gebruiker, de lijst staat ook HIER

Foto's van de route zijn zeer welkom maar doe ons (en degenen die deze tocht nog gaan lopen) een plezier en plaats geen spoilerfoto's van de cache en/of cacheplaats. Bedankt!

A = B = C = D = E = F = G = H =

De cache is te vinden op:
N53º(B-C-A)(B-C).E(B+A)(D-C-B)


E006º(B-C)C.A(D+E-C)(3*A)

Additional Hints (No hints available.)