Skip to Content

This cache has been archived.

GEO BEAR: Na ruim 5,5 jaar gaat deze cache het archief in. Het was geen hoogvlieger voor het aantal keer dat dat hij is gevonden, het was misschien wel een grote uitdaging! Toch hebben Aap en Beer veel plezier gehad met het uitzetten van de cache en het lezen van de meestal lange logs van de founds! Dank voor het bezoek, en wat ons betreft is de omgeving weer beschikbaar voor andere caches.

Groet, Beer.

More
<

Beer en Aap Cache

A cache by GEO BEAR Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/15/2009
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Aangepaste beschrijving!!!!


Het lijkt dat de werkzaamheden bijna op zijn eind zijn gekomen. Daarom kunnen Beer en Aap weer wat wijzigingen doorvoeren. Dit keer geattendeerd door Zouk Team en Toedeledokie. Deze aanpassing heeft betrekking op BAC02 en BAC03, de rest van de informatie is hetzelfde gebleven. De aanpassing is door Beer gedaan op zeventien april tweeduizendtwaalf om negen uur.

De werkzaamheden van de gemeente Naarden vorderen gestaag, dus moet Beer wat vaker dan Aap controleren of alles nog aanwezig is. Dit keer geattendeerd door Nyxbug en VIGGEN heeft Beer een aanpassing gedaan aan de beschrijving. Dit heeft alleen betrekking op BAC06, de rest van de informatie is hetzelfde gebleven. De aanpassing is door Beer gedaan op vier april tweeduizendelf om zestien uur negenenvijftig.

Door werkzaamheden van de gemeente Naarden zijn Aap en Beer genoodzaakt om de GeoCache beschrijving aan te passen (Richard, Mieke en Theo, dank voor de opmerkingen)! De informatie die u thuis moet voorbereiden is gelukkig helemaal hetzelfde gebleven, maar neem wel een nieuwe beschrijving mee. De aanpassing is door Beer gedaan op twee augustus tweeduizendtien om negentien uur veertig.

Dankzij de eerste cache-lopers (CeciKla) is er een klein foutje uit het laatste deel van de beschrijving gehaald, deze fout was zo duidelijk dat iedereen hem wel zou vinden, maar nu is het helemaal OK. Deze aanpassing is rood gekleurd en door Beer gedaan op zeventien januari tweeduizendennegen om negen uur twintig.

Beer en Aap zoeken na het werk samen soms schatten. Dan beleven ze de vreemdste avonturen. Om jullie te laten meegenieten van de avonturen van Beer en Aap hebben ze een spannende dubbele schatzoektocht uitgezet, de lengte van de totale tocht is circa vijf kilometer. Tijdens de voorbereiding kwamen Beer en Aap erachter dat er in negentienhonderd- drieëntachtig al een boek over ze is uitgebracht. Delen van dat spannende avontuur zullen worden verwerkt in deze schatzoektocht.

"In een vreemd land, heel ver van hier, zat Aap. Hij was de weg kwijt. Hij klom in een boom, maar een tak brak en hij viel. Au! Daar kwam Beer. Heb je pijn? vroeg Beer en hij hielp Aap. Een man zag dat.
Hij dacht: Beer plaagt Aap.
Beer moest mee naar een cel.
Maar Aap had een plan. Met een touw klom hij op het dak. En zo kwam Beer weer vrij!
Kwak, zei een eend in een sloot. Hij had een fles voor Aap. Er zat een kaart met een schat in. Kom, dan gaan we op zoek, eerst hier door het gras, zei Beer.
Uit het gras sprong een .... hond zonder staart! Met pen en inkt gaf Beer de hond een staart. En ook nog een jas.
Waf, zei de hond blij. Het werd een heel vreemde tocht voor Aap en Beer. Ze kwamen van alles tegen: een kist met een leeuw die een muis bleek te zijn, een brief met niks erop, een oor en nog veel meer. Maar zouden ze de schat nog vinden?" Wim Hofman.

Let op! Beer en Aap kunnen tijdens deze tocht een beetje gemeen zijn, kennis van de GPS is noodzakelijk! Doe deze cache dan ook niet zonder dat je de beschrijving van de Aap en Beer Cache bij je hebt; en voorwerk thuis is ook van belang... dus niet beginnen voor je alles bij je hebt...en hebt gelezen!!!

We beginnen het avontuur...

Om te kunnen starten met deze zoektocht moet je eerst het beginpunt zien te achterhalen (en die krijg je niet zomaar).

Op een bepaald moment hebben Beer en Aap beslist om samen een cache te gaan doen, de dag waarop ze samen de eerste cache hebben gelopen en hun log hebben geschreven, is van belang. In augustus van datzelfde jaar zijn Beer en Aap ook begonnen met het verslaan van een aantal draken, ze hebben in de maand juni van het jaar tweeduizendenacht hun drakenjacht voortgezet. Het aantal draken dat ze hebben verslagen is van belang. Vervolgens pakt Beer het absolute verschil tussen de Noord coördinaten van de Aap en Beer Cache (GC1EMFH) en de Beer en Aap Cache (GC1EMFG) plus het absolute verschil tussen de Oost coördinaten van de Aap en Beer Cache (GC1EMFH) en de Beer en Aap Cache (GC1EMFG), deze geven wederom een getal waar Beer wat mee kan. Als laatste, eentje van wat andere orde. Beer neemt de woordwaarde van de echte voornaam van Sproetje!.

Nu gaat Beer even echt rekenen. Beer neemt twee maal de woordwaarde min vier keer het aantal draken en dat geeft het aantal graden (waar); dan tweeduizend maal het absolute verschil tussen de coördinaten plus de woordwaarde plus de dag plus twee maal het aantal draken, geeft het aantal meter.

Deze waarden gemeten vanaf het coördinaat bovenaan de pagina geeft Beer zijn eerste plek om lekker te rusten.

Coördinaat BAC01.

Beer heeft wel weer even genoeg gerekend. Er zullen veel meer sommetjes komen, maar ook nog een aantal van deze plekken komen waar Beer lekker kan rusten. Wees maar niet bang, Aap is veel drukker en heeft minder rust nodig met zijn lenige lichaam.

Lekker uitrustend kijkt Beer tevreden voor zich uit. Hij ziet Aap aankomen lopen, Aap is in opperste beste stemming, Aap stopt even en maakt vervolgens snelheid en raast Beer met grote sprongen voorbij. Aap heeft waarschijnlijk iets gezien. Het is al bijna weer tijd om te gaan.

Genoeg gerust, Beer staat op, waggelt een paar keer met zijn kont en kijkt met verbazing naar het feit dat Aap een briefje is verloren. Het is een code van de Aap en Beer Cache. Op het briefje staat een A en één of ander cijfer. Beer telt drie keer het bijbehorende cijfer plus twee bij de decimalen van het Noord coördinaat op en trekt elf keer het bijbehorende cijfer min een van de decimalen van het Oost coördinaat af.

Coördinaat BAC02.

Beer gaat op weg naar het nieuwe coördinaat, hier bevind zich dan ook erg belangrijke informatie. In de verte klimt Aap in een of ander bord... wat is Aap toch klein!

Aangekomen bij het coördinaat mogen een aantal zaken niet, volgens de tekst is er dan ook één ding echt niet toegestaan. Iets waar Aap en Beer wat moeite mee hebben...

Beer noteert het aantal letters van wat er niet is verboden. Verder staat er rond een aantal afbeeldingen een rode cirkel, daarvan noteert Beer het aantal. Gelukkig is er verder niets geschreven over apen en beren. Die mogen hier gewoon vrij rondlopen.

Beer rekent het volgende uit, hij trekt elf keer het aantal afbeeldingen min een van de decimalen van het Noord coördinaat af. Bij de decimalen van het Oost coördinaat telt hij twaalf keer het aantal letters plus elf op. Beer gaat op weg naar deze plek, het ziet er wel goed uit...

Coördinaat BAC03.

Hier aangekomen is Beer eens goed in de rondte gaan snuffelen. Aap sprong heel dichtbij inmiddels van boomtak tot boomtak. Binnen een straal van tien meter van het berekende coördinaat vind Beer dan ook iets om te zoeken. Na het vinden van de oplossing noteert Beer het aantal letters dat overblijft, verder noteert het aantal woorden dat is gevonden en ook noteert hij het verschil tussen de waarde van de hoogste letter en de waarde van de laagste letter die overblijven. Deze gegevens gaat Beer natuurlijk weer gebruiken.

Het volgende punt dat Beer gaat bezoeken is een plek waar Beer weer fijn kan rusten. Beer heeft zijn proviand (een kist met vis en ui) bij zich zodat hij tijdens het rusten ook lekker kan gaan eten. Beer weet, de tocht is nog lang en moeilijk, dus goed rusten op zijn tijd kan helemaal geen kwaad. Om bij het volgende punt te komen maakt Beer de volgende berekening. Van de decimalen van het Noord coördinaat trekt hij af, het aantal gevonden woorden min het aantal overgebleven letters en dat doet hij keer het verschil tussen de hoogste en de laagste letterwaarde, en daar trekt hij nog twee vanaf. Bij de decimalen van het Oost coördinaat telt hij op, het aantal gevonden woorden min het aantal overgebleven letters en dat doet hij keer het verschil tussen de hoogste en de laagste letterwaarde plus drie keer het aantal overgebleven letters plus tien. Snel gaat Beer op pad, zijn maag begint te knorren en hij heeft wel trek.

Coördinaat BAC04.

Aangekomen bij het volgende punt gaat Beer lekker zitten. Beer opent zijn kist met proviand en gaat lekker eten. Na enige tijd wordt rechts van hem de aandacht getrokken door een klein zwart bewegend dier. Jawel, het is Aap die wel erg raar staat te doen. Aap wil ergens inklimmen... dat gaat niet helemaal goed en Aap bezeert zich.

Beer bekijkt het hele tafereel aan en vraagt zich af wat de andere kleur dan wit is van het object waar Aap zo graag in wil klimmen. Beer gaat snel naar Aap toe om de kleur van dichtbij te bekijken. Aangezien beren een beetje kleurenblind zijn moet Beer het aan Aap vragen. Aap kijkt wat beteutert, voelt aan zijn pijnlijke linker- en rechterpoot, en haalt meteen een Apenstreek uit de mouw. Aap geeft Beer niet de kleur, maar de woordwaarde van alle letters bij elkaar opgeteld. Nou Aap, bedankt!

Het getal gebruikt Beer wel om zijn volgende punt dan maar uit te rekenen, maar Beer weet nu nog steeds niet wat de kleur was...

Bij de decimalen van het Noord coördinaat trekt hij het getal van de kleur af en telt daar dertig bij op. Voor het berekenen van het Oost coördinaat trekt hij het getal van de kleur en drie keer de waarde van D af die hij bij Aap op het blad zag staan. Hij gaat snel naar het volgende punt.

Coördinaat BAC05.

Op deze plek krijgt Beer een idee, maar door het getal dat hij ziet in de richting van zuid-oost weet Beer het even niet meer. Aap die bij hem staat zegt dat dit de maximale snelheid is die beren hier mogen zwemmen. Beer neemt dat klakkeloos aan en noteert het getal. Beer blijft nog even staan denken, hierna gaat hij snel Aap achterna die al een eind verderop voor hem loopt.

Aap heeft een moeilijke opdracht gekregen en Beer gaat hem natuurlijk helpen. Eindelijk na lang zoeken hebben Aap en Beer de benodigde gegevens om door te gaan. Beer berekent de volgende coördinaat. Bij de decimalen van het Noord coördinaat telt hij twee keer de zwemsnelheid op. Bij de decimalen van het Oost coördinaat trekt hij HCI af die hij bij Aap op het blad ziet staan.

Coördinaat BAC06.

Op dit punt aangekomen ziet Beer een ovaal bordje met twee kleuren (hij weet weer alleen de kleur wit te benoemen). Als hij aan Aap vraagt wat de andere kleur is, krijgt hij weer een getal te horen dat overeen komt met de letterwaarde van de kleur. Omdat hij deze grapjes niet meer leuk vindt, noteert hij snel ook keren dat de letter R op het bordje voor komt.

Beer gaat weer rekenen en komt tot de conclusie dat er hierna een lang stuk lopen aan gaat komen, maar het is meer dan de moeite waard... na dit lange stuk lopen zal het niet ver meer zijn... of toch wel...

Bij de decimalen van het Noord coördinaat trekt hij eerst vijfentwintig en vervolgens de kleurwaarde die Aap de tweede keer noemde af. Voor de decimalen van het Oost Coördinaat rekent Beer eerst uit, het aantal letters R plus één op en doet dit keer de kleurwaarde die de Aap de tweede keer noemde, verder trekt hij van dit totaal nog vier af. Dit getal trekt hij van de Oost Coördinaat af.

Coördinaat BAC07.

Aap en Beer klimmen over het hek en gaan beginnen aan de grote oversteek. Tijdens deze wandeling lopen Aap en Beer veel te praten over Koetjes en Kalfjes, maar ook schatzoekerij is onderdeel van de gesprekken. Beer oppert dat hij dit keer wel heel makkelijk als eerste een cache kan vinden, door de schat van Aap als eerste te openen. Volgens Aap mag dit niet omdat Beer namelijk weet waar de schat zal liggen (voorkennis kun je voor gestraft worden). Jammer denkt Beer, maar hij is overtuigd.

Toch gaat Beer bij de eerste de beste mogelijkheid zitten. Hij is wat moe en denkt terug aan de tweede maand van het jaar tweeduizendenacht. Dat was een goede maand voor Beer. Beer telt alle keren bij elkaar op dat hij als eerste, tweede en derde bij een cache was van de zelfde cache legger. Verder denkt Beer aan de mooie stad waar dat allemaal heeft plaats gevonden. Van die stad noteert Beer het aantal letters en vervolgens neemt hij de woordwaarde van de cache legger die dit allemaal heeft mogelijk gemaakt.

Beer gaat weer even rekenen. Bij de decimalen van het Noord coördinaat telt hij op, de woordwaarde van de cache legger plus zijn vondsten plus de letters van de plaatsnaam minus drie. Bij de decimalen van het Oost coördinaat trekt hij af, twee maal de woordwaarde van de cache legger, en telt er de letters van de plaatsnaam plus drie bij op.

Coördinaat BAC08.

Beer heeft het idee dat hier wel eens iets belangrijks te vinden kan zijn. Beer zoekt goed, vindt niets, en bedenkt zich dat het allemaal ook één grote grap kan zijn... toch zag Aap wel iets glimmen, maar die ziet wel vaker dingen, en schrijft ook wel vaker dingen op... Beer fotografeert liever, maar heeft Aap nu weer iets belangrijks gezien?

Vanaf nu loopt Beer lekker met Aap mee, Aap schijnt hier de weg beter te kennen. Na bijna vijftien minuten lopen moet Beer dan toch ingrijpen. Aap schijnt nog al wat moeite te hebben met het lopen op paden. Dus berekent Beer snel het volgende punt zodat ze het juiste pad snel kunnen bereiken. Vanaf de laatste coördinaat ABC07 van Aap telt hij bij de decimalen van de Noord coördinaat twaalf op. Bij de decimalen van de Oost coördinaat trekt hij eerst de woordwaarde van één van de door de Aap genoemde kleuren en vervolgens zevenentwintig af.

Coördinaat BAC09.

Moe geworden van het vele klimmen gaat Aap zitten, en wetende dat Aap last heeft met het volgen van paden, doet Beer weer een poging om dichter bij de schat te komen. Zaak voor Beer om het volgende coördinaat te berekenen. Eigenlijk is het heel makkelijk, hij neemt de BAC09 coördinaat en doet een peiling van driehonderdzesenvijftig graden waar en driehonderdnegenenvijftig meter. Snel gaat hij naar dit punt toe.

Coördinaat BAC10.

Wat doen we bij dit punt, wel een mooi bordje, hier ga ik eens iets mee doen. Eerste letter. Aantal e's in de eerste zin met drie woorden. Aantal c's op het bordje. Aantal rondjes in het eerste woord. Aantal klinkers in de onderste drie woorden. Aantal i's in de eerste zin met drie woorden. Aantal keer dat het woord 'betreden' voorkomt op het bordje. Aantal a's in de eerste zin met drie woorden. De vijfde letter als je achteraan begint te tellen. Aantal x'en dat voorkomt op het bordje. Aantal q's dat voorkomt op het bordje. Aantal g's in de onderste complete zin min een. Aantal i's in het eerste woord. Twee keer het aantal e's in de onderste drie woorden. Aantal g's min het aantal i's in de zin met de twee kleuren. Aantal a's in de onderste complete zin. Twee keer het aantal liggende streepjes in de tekst. Dit moet dan toch wel voldoende zijn, eens kijken of we daar iets kunnen vinden.

Coördinaat BAC11.

Een extraatje, alvast bedankt: klik.

Voor deze cache is toestemming verleend door de gemeente Naarden (www.naarden.nl).
Parkeer uw voertuig op de juist plek (volg indien nodig de borden op).
Kijk uit met oversteken, blijf op de paden, en hinder in geen geval het andere verkeer.

Voor het loggen geldt, kijk uit met dreuzels en plaats de cache weer terug zoals je hem hebt aangetroffen.
 

Heb je gelogd en wil je een banner plaatsen, we hebben er een gemaakt:

Je kunt gebruik maken van de volgende code (kopieer als platte tekst..):

<p class="MsoNormal"><a title="Beer Aap Cache - GC1EMFH" href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=3c437fce-ea52-4bab-96e2-60b1c0c3821a"> <img src="http://www.akatak.nl/GEOCaching/Banners/ABCBAC.gif" border="0" /></a></p>

Additional Hints (Decrypt)

Zbbo arr ani grbi rq ann.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

91 Logged Visits

Found it 73     Didn't find it 3     Write note 8     Archive 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 5     

View Logbook | View the Image Gallery of 21 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.