Skip to Content

<

Geoharten

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/19/2008
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze puzzeltocht is een prachtige wandeling van 7,5 km door een gebied van bossen en heidevelden. Je kunt kiezen uit 3 eindpuzzels waarvan je 1 thuis kunt voorbereiden. Update: 24-01-2016

Er zijn 3 varianten van de eindpuzzel. De varianten A en B zijn meetkundige puzzels. Variant C is een eenvoudige puzzel die je wat meer gevoel geeft voor ruimte. Deze variant kun je ook thuis al bepalen.
Het coördinaat bovenaan de cachepagina verwijst naar een plek waar je, tijdens de wandeling, een prachtig overzicht krijgt van het gebied.

De puzzeltocht begint op de parkeerplaats (N52 06.031 - E005 59.737) die op 300 meter van de schaapskooi van Loenen ligt.


DE OMGEVING
Deze cache voert je door een terrein van Geldersch Landschap / Gelderse Kasteelen. Voor nadere informatie: www.mooigelderland.nl. Ze vinden de Loenermark één van hun mooiste gebieden. Ze geven toestemming voor deze geocache mits we respect hebben voor de natuur.
Tijdens de tocht hoef je de paden niet te verlaten en blijf je buiten het rustgebied voor de fauna. Alleen tijdens het zoeken naar de cache is het toegestaan om 2 meter van het pad te gaan. Wanneer je de locatie van de cache goed hebt berekend dan is het vinden van de cache eenvoudig m.b.v. de spoilerfoto. De cache ligt onder een laagje takken, dus je hoeft niet te graven. Het gebied is opengesteld van zonsopgang tot zonsondergang.

DE BESCHREVEN ROUTE
Om de waypoints van de wandeling te bepalen vind je onderweg 10 cijfers die je toekent aan de letters P t/m Y. Op een later moment is WP3B als via-punt toegevoegd. Let bij het benoemen van het waypoint 3B dat je dit later niet als WP4 ziet.
Voor het maken van een puzzelvariant verzamel je eerst tijdens de route vanaf de parkeerplaats antwoorden die je toekent aan de letters A t/m C.

Om de vragen te kunnen beantwoorden is het handig dat je de volgende bomen kunt herkennen: Acacia, Amerikaanse Eik, Berk, Beuk, Plataan, Zomereik, Spar, Den en Lariks. NB: Wanneer om een boomsoort gevraagd wordt zijn dit de (enige) mogelijke antwoorden. Wellicht kun je de handleiding waarderen voor het eenvoudiger onderscheiden van bomen.

PK: Op het parkeerterrein staat een groot informatiebord van de beheerder van het gebied.

P = Lengte van het 1e woord (in hetzelfde tekstblok) na "begunstiger" (enkelvoud)

Q = Lengte van het 3e woord na "begunstiger"

WP1: N52 6.027 E005 59.759

Je ziet hier 2 bordjes boven elkaar staan. Neem het onderste bordje.

R = Tel de individuele letters van het tweede woord. Bij twijfel: tel er 1 bij op! ;-)

S. Bereken "S" o.b.v. het laatste grote groene woord op dit bordje. S = 6e letter - 5e letter.

WP2: N52 5.937 E005 59.779

Bepaal de boomsoort van een boom die dicht bij het pad staat. NB Zie hierboven voor de mogelijke antwoorden.

T = Lengte van de naam van de boomsoort - 1

U = Getalswaarde van de tweede letter van de boomsoort. De getalswaarde van een letter is de positie van de letter in het alfabet, bijv. A = 1, B = 2, etc.

WP3: N52 5.963 E006 00.314

Bij WP3: Met je rug naar WP2 zie je aan de rechter kant een breed pad. In welke richting gaat dit pad? Rond dit getal in tientallen graden naar beneden af, dus bijv. 87 wordt 80. Om deze richting nauwkeurig te bepalen kun je een eindje het pad inlopen (en extra waypoints maken) en dan het aantal graden bepalen. Als extra check op de eindwaarde: wanneer je de losse cijfers bij elkaar optelt krijg je een even getal.

V = 1e cijfer van het aantal graden

W = 2e cijfer van het aantal graden

WP3B (via-punt): N52 5.784 E006 00.209

WP4: N52 5.PTV E006 0.TTS

Je ziet hier een ANWB paddestoel.

X = Neem het laatste cijfer van de afstand naar Ereveld Loenen

WP5: N52 5.QRP E006 0.PWX

WP6: N52 5.VRW E006 0.UQW

WP7: N52 5.VXQ E006 0.UPR

A = Er staat hier een drie-stammige boom. Bepaal de lengte van de naam van de boomsoort.

WP8: N52 5.S8T E006 0.USU

Y = Lengte van de naam van de boomsoort van een boom die je (redelijk dichtbij) in het oosten ziet. Ook hier geldt: kies een boomsoort uit de gegeven lijst.

Vervolg je weg via een groot pad dat ten zuid-westen loopt.

UPDATE: Het laatste deel van het pad naar WP9 is soms minder goed bereikbaar. Je kunt dan beter via een mooi pad meteen naar WP10 gaan.

WP9: N52 5.SUP E006 0.VQQ

Wanneer je WP9 hebt bezocht, dan kun je WP10 bereiken door eerst een klein stukje terug te gaan naar de laatste Y-splitsing.

WP10: N52 5.SSQ E006 0.SRU

WP11: N52 5.VTW E005 59.RYT

WP12: N52 5.VPX E005 59.PYV

B = Bepaal de getalswaarde van de tweede letter van de boomsoort.

WP13: N52 5.VSP E005 59.STQ

Dit is een mooi overzichtspunt.

WP14: N52 5.QSV E005 59.VYV

C = Op 30 meter ten zuiden van WP14 staat een grote vrijstaande (!) boom. Tel bij de lengte van de naam van de boomsoort 1 op. NB: kies ook hier een naam uit het lijstje met genoemde bomennamen.

Wil je meer zekerheid over de gevonden waardes? De vermenigvuldiging (A*B*C) levert een resultaat dat deelbaar is door 6.

EINDPUZZEL VARIANT A:
Naast het "zwaartepunt" en het "hoogtepunt" behoort het snijpunt van de deellijnen ( of bisectrices) tot de bekendste eigenschappen van een driehoek. Een "deellijn" deelt een hoek in 2 gelijke hoeken. Bij een driehoek wordt dan zo'n snijpunt gevormd door 3 deellijnen, één uit elke hoek. Je kunt met je GPS-apparaat de onderstaande puzzel eenvoudig oplossen. Ingewikkelde berekeningen zijn helemaal niet nodig.

Bepaal de hoekpunten van een driehoek o.b.v. de getallen via WP{B}, WP{B+C} en WP{A+B+C}. Wanneer we als voorbeeld (!) de waarden 4, 8 en 12 nemen, dan wordt de driehoek gevormd door de hoekpunten WP4, WP8 en WP12.

De cache, die dicht bij een pad ligt, bevindt zich op (A+B)*(B+C) graden van het snijpunt van de deellijnen van de driehoek. Zoek daarbij niet verder dan 100 meter vanaf het snijpunt. De cache ligt op 2 meter van een pad. Het plaatje snijpunt deellijnen geeft een overzicht.

EINDPUZZEL VARIANT B:
Stel dat WP{A}, WP{C-B} en de cache-locatie de hoekpunten zijn van een driehoek. Wanneer het snijpunt van de deellijnen overeenkomt met "N52 05.QRX - E006 00.QSW" dan kun je de cache locatie bepalen. Ook deze puzzel kun je met slim gebruik van je GPS-apparaat oplossen.

EINDPUZZEL VARIANT C:
Een andere, eenvoudige "ruimtelijke" puzzel.
Z = Hoe vaak moet je een papier van 1 mm dikte dubbelvouwen voordat je de hoogte hebt bereikt zodat je bij de maan (384.000km) kan komen?
Vind de cache op N52 5.(10*Z)-(W*Y) E005 59.(A+A+B+C)*Z-(X*Y)

DE CACHE
De cache ligt op 2 meter van het pad aan de voet van de boom, zie spoilerfoto. Op de boom staat een hart. Heb je de geocache gevonden, dan mag je de banner toevoegen aan je profiel.

LET OP: Na het vinden van de geocache "moet" je via waypoint "WP-TERUG" naar de parkeerplaats lopen. Het betreden van een rustgebied kan je zo maar een boete opleveren. Be warned!

We willen de teams DHMC05, Micky & Ricky en vooral Team Horn hartelijk bedanken voor het "proeflopen" en hun waardevolle tips.

Er is een uitleg beschikbaar over het oplossen van meetkundige puzzels met je GPS apparaat.

Kun je in de log schrijven welke variant je opgelost hebt?

Additional Hints (Decrypt)

Bcqenpug "F" vf trjvwmvtq cre 24 wnahnev 2016.
[Loopt terug naar de parkeerplaats via WP-TERUG. Betreed geen rustgebied!!]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.