Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

stuurtie: Vanwege straatwerkzaamheden wordtd de cache verwijderd. L of deze nog terug komt ia nog onbekend.

More
<

De kluis van Stuuridius

A cache by Stuurtie & Geo-Pioneer Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/17/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Let op: in verband met straat werkzaamheden na de vakantie gaat de cache er definitief uit. De cache zal nog tot 30 juli te loggen zijn.


Let op: Voor deze cache heb je een mobiel nodig!
De cache is vernieuwd en verbeterd. Om de kluis te openen is geen geweld nodig en alles gaat vanzelf als het juiste nummer gebeld wordt. Als de deur een klein stukje openschiet mag de deur met de hand verder geopend worden.

De puzzel van deze cache is gebaseerd op een samenvatting van het boek ‘De Diamant’ van de bekende schrijver Harry Mullisch.


De Diamant

Het begint allemaal zo’n 2500 jaar geleden in Magala bij een eenvoudige man genaamd Diptadharma, wiens enige doel het is een diamant te vinden en rijk te worden. Als hij het bijna wil opgeven valt hij in slaap op een grote steenklomp. Als hij wakker wordt ontdekt hij dat het een enorm grote diamant was. Dan komt hij een yogi tegen, die hem vertelt dat hij de diamant tot kleinere diamanten moet bewerken, omdat er anders veel ellende van zal komen. Diptadharma denkt er niet aan en biedt hem aan zijn koning Asatya aan. Aangezien deze diamant de grootste der aarde is, wil deze koning hem heel graag erbij hebben. Maar hij beseft ook dat hij al veel macht over de bevolking heeft omdat de mensen denken dat hij nu al de grootste diamant ter aarde heeft. Als er nu een nog grotere bijkomt, zijn z’n eerdere uitspraken niets meer waard en zal hij zijn aanzien verliezen. Hij laat daarom Diptadharma en iedereen die de diamant gezien heeft opspietsen en verbergt de diamant in zijn slaapkamer. De rest van zijn leven komt de steen niet meer van zijn plaats.

De volgende koning, Vishvadhatar, komt in de problemen als het volk zijn gezag niet accepteert. Het lijkt er op dat hij afgezet zal gaan worden. Maar op dat moment vindt Vishvadhatar de diamant in de slaapkamer. Doordat het volk respect heeft voor de bezitter van de grootste diamant ter wereld hoeft de koning zich in één klap geen zorgen meer te maken over zijn macht. Hij noemt de diamant de Siddhartha. In de twee volgende eeuwen bloeide het land Magala helemaal op.

Dan komt Apavahin, die de Siddhartha uit een tempel steelt en hem naar de heelster Amemti brengt. Zij laat de diamant vallen en deze breekt in twee stukken. Amemti verkoopt de twee delen voor een spotprijs. Het ene deel aan de Indiër Anvaptas, het andere aan Jithream. Deze laatste verkoopt in Rome het kleinste deel van de steen aan de romeinse veldheer Amittus, waarna Jithream door Germanen wordt vermoord. Jaflet, een opstandeling tegen de romeinen, steelt de steen weer van Amittus. Nadat Jaflet een groot leger opstandelingen heeft verzameld leidt hij een veldslag tegen Rome en Amittus. Bij deze veldslag wordt hij getroffen door een duizendponder van zijn eigen artillerie, die hem en de steen zo diep de grond in slaat dat hij niet meer te vinden is.

Vele eeuwen later, we zitten inmiddels in de negentiende eeuw, wordt in Rome een nieuwe weg aangelegd. Tijdens de werkzaamheden wordt er door een spelend jongetje een steen gevonden, wat het kleinste deel van de Siddhartha blijkt te zijn. Hij komt in een Italiaans museum terecht, waar hij veel bekijks trekt. Vooral een vrouw van middelbare leeftijd komt bijna dagelijks kijken. Ze heet Olga Boechowa en besluit de steen te stelen. Ze verbergt zich in het museum tot het ’s nachts gesloten is en steelt de diamant niet alleen, maar doodt ook de suppoost. Daarna vlucht zij naar Parijs, waar ze een oosterse leer rond de steen bedenkt. Zij en haar echtgenoot noemden het de ‘Loge du Diamant’ en kregen veel volgelingen.

Na de Tweede Wereldoorlog denkt Olga dat alles nog beter zal gaan, maar dan wordt ze opgepakt en veroordeeld voor roofmoord. Wat niemand weet is dat het in werkelijkheid een list is van Jacques de Villetaneuse, één van de rijkste kunsthandelaren ter wereld. Toen hij de Siddhartha voor het eerst zag was hij op slag verliefd en wist hij dat hij nooit meer gelukkig zou zijn als hij hem niet in zijn bezit kreeg. Door Olga te laten arresteren kan hij de Siddhartha op een veiling kopen. Om het te vieren geeft hij een waanzinnig feest, maar tijdens datzelfde feest komt zijn neef Fernand binnen, die hem de diamant afpakt en zijn oom daarna het raam uitduwt.

Fernand is een trotse smokkelaar en nu hij in het bezit van de Siddhartha is wil hij hem naar Oost-Duitsland proberen te smokkelen. Hij verdwaalt echter in het nachtelijke grensgebied, wordt neergeschoten en sterft. De Amerikanen krijgen nu de diamant te pakken en besluiten hem te laten splijten. Dit besluit roept een flinke discussie op omdat veel mensen het zonde vinden dat een diamant met zo’n lange geschiedenis gespleten wordt. Toch lijkt het erop dat de Siddhartha door een Amsterdamse diamantair gespleten zal gaan worden. Wanneer de diamantair de steen wil splijten, gaat er iets mis en schiet de diamant zo het open raam uit.

Eindeloos wordt er gezocht in de straat onder het raam, maar er wordt niets gevonden. De steen blijkt in een passerende schillenkar terechtgekomen te zijn. Boer Krijn vindt de diamant tussen de schillen. Krijn gelooft niet dat de diamant echt is, maar heeft wel eens gehoord dat een echte diamant in het vuur verbrandt. Nadat hij dat uitgeprobeerd heeft en de diamant zou hebben zien verbranden beseft hij dat de diamant toch echt was en beneemt hij zich het leven.

Tot zover een samenvatting van het verhaal dat opgetekend werd door de schrijver Harry Mulisch.


Gefascineerd door dit verhaal en vooral door het verdachte einde van boer Krijn en daarbij de spoorloze verdwijning van de Siddhartha-diamant heeft rechercheur Stuuridius aanleiding gezien om zelf ook eens een onderzoek in te stellen naar deze “zelfmoord” en de verdwijning van de Siddhartha. Na heel veel speurwerk, in deze inmiddels verjaarde zaak, werd het vermoeden van rechercheur Stuuridius bevestigd en bleek er geen sprake van zelfmoord maar is ook boer Krijn vanwege de Siddhartha vermoord en is de diamant niet verbrand maar door de crimineel Kareltje Knaak met een roofmoord opnieuw gestolen. Hij heeft echter ook niet lang van deze diamant kunnen genieten, want Kareltje is met zijn dure sportauto een paar maanden later in de omgeving van Schoonhoven met grote snelheid de Vlist in gereden en daarbij jammerlijk verdronken.

Het is rechercheur Stuuridius na zoveel jaren ook nog gelukt om te traceren waar Kareltje de beroemde Siddhartha-diamant had opgeborgen. De Siddhartha-diamant ligt nu veilig opgeborgen in de buitenkluis van Stuuridius in de mooie stad met het vele zilver, edelstenen en gevelstenen. Al dit moois is in de omgeving met een beetje zoeken volop te vinden. Dus als je er toch bent……

De inhoud van de kluis van Stuuridius is alleen te bekijken door hen, die het telefoonnummer van rechercheur Stuuridius kennen. Het geheime telefoonnummer is met een beetje puzzelen te herleiden uit het voorgaande verhaal.
In verband met de veiligheid van de Siddhartha-diamant en rechercheur Stuuridus zijn de 3 cijfers S,T en U op de kluislocatie te vinden.

De toegangscode voor de kluis is: 06-STUABCDE

S = tref je aan op de kluis
T = tref je aan op de kluis
U = tref je aan op de kluis
A = Letterwaarde van de vijfde letter van de persoon, die getroffen wordt door een duizendponder.
B = Letterwaarde van de vierde letter van de tweede koninklijke bezitter van de Siddhartha.
C = Aantal letters van de voornaam van de persoon die Jacques uit het raam duwt.
D = Aantal letters van de voornaam van de moordenaar van Krijn.
E = Letterwaarde van de eerste letter van de achternaam van Olga.

Als je de kluis gevonden hebt, toets dan het gevonden telefoonnummer in op je mobiel. Laat hem 1x overgaan, let dan heel goed op en geniet...
(de cache ligt met toestemming op privéterrein maar is te loggen vanaf de openbare weg)

Waarschuwing: De Siddhartha heeft de bezitters alleen maar ongeluk gebracht en wordt streng bewaakt. Laat deze diamant dus vooral met rust.

In de kluis s.v.p. geen TB’s en goodies achterlaten, wel mogen er kostbare coins in bewaring gegeven worden.

De kluis is op z'n mooist als het donker is...Maar is overdag ook gewoon te loggen...
Houd een afstand van minimaal 50 cm i.v.m. de kluisdeur. Als de telefoon 1 keer overgaat kunt u de verbinding verbreken.


De coördinaten voor deze geheime locatie kunnen alleen d.m.v. een andere puzzel gevonden worden. Helaas heeft ook hier het noodlot weer toegeslagen en is de computer van rechercheur Stuuridius gecrashed en daarbij is het bestand met de coördinaten behoorlijk verminkt geraakt. Maar met een beetje puzzelen is er nog wel iets van te maken.succes!!!

Additional Hints (Decrypt)

Qr fbz N+O+P+Q+R = 30

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

650 Logged Visits

Found it 601     Didn't find it 8     Write note 23     Temporarily Disable Listing 8     Enable Listing 7     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 17 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.