Skip to Content

<

Iitin sydämessä

A cache by Trulli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/24/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Historia-aiheinen peruskätkö Iitin kirkonkylässä.

Iitin kirkkopitäjän perustajana voidaan pitää piispa
Arvid Kurkea. Pitäessään piispantarkastusta Hollolassa
1515-16 hän esitti Hollolan seurakunnan jakoa sen vaikeahoitoisuuden takia. Ajan levottomien olojen takia ja piispan kuoltua hanke raukesi.

Parikymmentä vuotta myöhemmin kuningas Kustaa Vaasa ryhtyi voimakkaasti kehittämään valtakunnan oloja. Kirkkopitäjän jako palvelisi myös valtakunnan hallinnollisia ja puolustuksellisia näkökohtia. Kuningas vahvisti Iitin kirkkopitäjän perustamispäätöksen 2. kesäkuuta 1539. Tätä päivää pidetään virallisesti Iitin seurakunnan ja kunnan perustamispäivänä.

Iitin kirkkopitäjä käsitti nykyisen Valkealan, Kouvolan, Jaalan, Kuusankosken sekä osia Mäntyharjusta ja Elimäestä.

Iitin pitäjän alkuperäinen nimi on ollut Iittimaa tai Iitinmaa. Vasta 1700-luvulla alettiin käyttää lyhyempää asua Iitti. Kunta on saanut nimensä todennäköisesti miehen nimestä. Muinaissaksasta tunnetaan miehennimet Id, Idi, Ita, Itta jne. Varsinkin Hämeen alueelta tunnetaan aika paljon muinaissaksalaisiin nimiin pohjautuvia paikannimiä (esim. Renko, Hattelmala, Asikkala)

Suomalaisten suussa nimi oli Iitti tai Iitta(josta Iittala Kalvolassa). Joku Iitti-niminen mies Hämeestä sai idästä eräomistuksen, jota alettiin kutsua Iitinmaaksi ja myöhemmin vain Iitiksi. Erämies ei kuitenkaan ollut varmaankaan saksalainen, vaan ihan häpihämäläinen.
Etunimiähän lainataan hyvin helposti kielestä toiseen.
Jotkut merkit viittaavat erämiehen tulleen Hattulasta, mutta täyttä varmuutta siihen ei ole.

Kätkö on Iitin sydämessä, kirkonkylässä. Kylä sykkii vielä elämää, vaikka hallinnollinen keskus ja palvelut ovatkin siirtyneet Kausalaan. Kyläläiset kokoontuvat paikalle silloin tällöin, esimerkiksi juhannuksena lipunnostoon.

Jätä autosi ohjeessa olevalle parkkipaikalle, josta alkaa hyvät polut kävellä. Kätkön läheltä menee tie, mutta se on kapea ja joutuisit kulkemaan pihojen läpi.
Lisäksi maasto on siltä suunnalta hankalasti kuljettavaa. Reitti sopii mainiosti myös lapsille, ainoastaan kätköpaikan vieressä on syytä hieman varoa jyrkän ja kivikkoisen rinteen takia.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

474 Logged Visits

Found it 467     Didn't find it 3     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.