Skip to content

[OFZE] Kijk op de Batavia Mystery Cache

Hidden : 11/23/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze Cache was oorspronkelijk geplaatst door het [OFZE] team en door ons geadopteerd op 29 maart 2009.
Met dank aan Masterchef



Kijk op De Batavia
Geschiedenis van de BATAVIA
 
De stranding van de Batavia
De huidige Batavia is genoemd naar een historische voorganger, die in 1627-'28 in Amsterdam werd gebouwd voor de Verenigde Oostindische Compagnie op de oude VOC-werf, de Peperwerf, onder leiding van scheepsbouwmeester Jan Rijksen.
Het schip vertrok op 29 oktober 1628 voor zijn eerste reis, onder het commando van opperkoopman Francisco Pelsaert, met bestemming Batavia op Java. Nog voordat het schip zijn bestemming had bereikt, is de Batavia op een rif voor de Australische westkust vergaan. Dit rif maakt deel uit van de eilandengroep 'Houtman Abrolhos'. Het eiland waar de Batavia verging heet tegenwoordig 'Beacon Island'. De wrakplaats van de Batavia is gelegen aan de zuidzijde van Beacon Island op 28° 30' ZB en 113° 47' OL.
Anker
Het grote plechtanker van de Batavia bevindt zich tot op de dag van vandaag nog op de wrakplaats nabij Beacon Island en markeert de plaats waar de Batavia op 4 juni 1629 is vergaan.

Van de opvarenden verdronken er al direct 40 in de branding.
De overigen slaagden erin zich op een nabijgelegen eilandje in veiligheid te brengen. Omdat op het eilandje voedsel noch water aanwezig was, besloot commandeur Pelsaert om samen met enige officieren hulp te gaan halen in de stad Batavia op Java (het tegenwoordige Jakarta). Hij vertrok met de grote sloep.
De sloep van de Batavia. Met een dergelijk vaartuig moet Pelsaert de ca. 1000 zeemijlen van West-Australië naar Java hebben afgelegd.  De replica van de sloep bracht eind jaren '80 al een bezoek aan de West-Australische stad Perth.
 
Muiterij op de Batavia
Tijdens de afwezigheid van Pelsaert afwezigheid ontstond er muiterij onder leiding van onderkoopman Jeronimus Corneliszoon. Deze Jeronimus zag zichzelf als de stichter van een nieuw koninkrijkje, waar echter geen plaats zou zijn voor alle schipbreukelingen. Meer dan 100 mensen werden door hem en zijn handlangers omgebracht. Een groepje soldaten onder leiding van Wiebe Hayes verzette zich en wist zich terug te trekken op een nabijgelegen eiland. Bij zijn terugkeer slaagde Pelsaert erin, gesteund door de groep van Hayes, de muiters te overmeesteren en te berechten. De meesten werden opgehangen, terwijl anderen zweepslagen kregen of werden gekielhaald. Twee mensen werden op het vasteland van Australië aan wal gezet, waarna niemand ooit meer iets van hen vernam.  
Vondst van het wrak In de jaren ´70 van deze eeuw is het wrak van de Batavia ontdekt en geborgen. Dit wrak, alsmede vele wrakvondsten, bevindt zich nu in de West-Australian Maritime Museum te Fremantle, Australië. Andere delen bevinden zich in een ander museum, te weten het Geraldton Region Museum. Beide musea zijn in een verwoede strijd gewikkeld om de nalatenschap van de Batavia. De klap waarmee het schip op 4 juni 1629 op het rif van de Abrolhos liep, dreunt nog steeds na....
 
Onlangs heeft een team van archeologen onderzoek gedaan op Beacon Island. Er werden daar verschillende skeletten aangetroffen, waaronder het hierbij afgebeelde skelet.
Men doet inmiddels pogingen om de overblijfselen te identificeren. Ook wordt DNA-onderzoek verricht.
 
De stranding en de moordpartijen zijn in de 17de eeuw bekend geworden als ‘De Ongeluckige Voyagie van ‘t Schip Batavia nae den Oost-Indien’. Dit verhaal is op schrift gesteld en verspreid, waardoor de herinnering aan het schip altijd levend is gebleven.
 
Replica
In 1985 begon de herbouw van de historische reconstructie van de Batavia. Onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos is in Lelystad door een wisselende groep jongeren aan het schip gewerkt. Uitgangspunt was een zo authentiek mogelijke reconstructie, met gebruikmaking van oorspronkelijke materialen en volgens een ambachtelijk bouwproces.
Voor de reconstructie van de Batavia is gebruik gemaakt van tal van historische bronnen, zoals archiefstukken, 17de-eeuwse bouwbeschrijvingen, prenten, schilderijen enzovoort. Ook scheepswrakken, zoals dat van de Vasa in Stockholm en de Batavia in het West-Australian Maritime Museum in Fremantle, Australië, waren van groot belang.
In 1995 was de Batavia klaar. Het schip is toen te water gelaten en door Koningin Beatrix officieel 'Batavia' gedoopt. Het schip is eigendom van en in beheer bij de Bataviawerf in Lelystad. Het schip is dagelijks te bezichtigen. Er worden geregeld speciale activiteiten op en bij het schip georganiseerd zoals kanonschieten, kindermiddagen en ambachtelijke demonstraties.
 
In 2000 bracht de Batavia een bezoek aan Sydney, Australië. Sinds 12 juni 2001 bevindt het schip zich weer in de vaste thuishaven Lelystad en daar is het dagelijks te bezichtigen voor bezoekers van de Bataviawerf.
Bezoekers worden rondgeleid over het schip, maar kunnen desgewenst ook op eigen gelegenheid ronddwalen over de dekken en zich éven thuisvoelen in de 17de eeuw.
 
Bron: de bataviawerf
 

De cache
 
De cache kunt u vinden door de volgende vragen te beantwoorden;
 
1. Hoeveel opvarenden waren er in 1628? Dit is ABC
2. Hoeveel mensen hebben er in de 10 jaar dat de bouw geduurd heeft op enige wijze aan het schip gewerkt? Dit is DEFG
3. Wat is de totale lengte van het tuigage? Dit is HI
4. Wie was de scheepsbouwmeester van de reconstructie? Het aantal letters van zijn achternaam is J
5. De hoogte van de grote mast vanaf de kiel is KL meter
6. Wat is de totale lengte van het schip? Dit is MN,OP
7. Hoe breed is het schip? Dit is QR,ST
8. Wat is het zeiloppervlak in m2? Dit is UVWX
9. Hoeveel kanons had het schip aanboord? Dit is YZ
 
Door de volgende berekening te maken kunt u een coördinaat vinden voor de cache;
N52 JV.(B+C)(D+E+I+U+Q)(A+H)
E005 YO.(S-F)(W-N)(G+P+X+T+K-M+Y-Z+Y+L)
 

Houd u er rekening mee

  • Dat er op de cache lokatie Muggels kunnen lopen dus probeer ongezien te loggen
  • Dat u als in veel Nederlandse natuurgebieden gebeten kunt worden door teken. Ongeveer 10- 15% van de teken in Nederland is besmet met bacteriën waardoor u de ziekte van Lyme kunt oplopen. Na besmetting vormt zich binnen enkele dagen een rode ring of vlek rond de plaats waar de teek zat. Later kunt u zich grieperig voelen. Om teken te beletten zich in u vast te bijten, is het raadzaam om in bos en heide afsluitende kleding te dragen. Thuisgekomen is het verstandig na te gaan of zich teken op uw lichaam bevinden.
  • De cache een micro is.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om geen spoilers in u log te vermelden.


trash bag
Succes en veel plezier met deze cache

Help Nederland schoon houden:
"Cache In Trash Out"


trash bag
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfvuil wat u op uw tocht tegenkomt even mee.
 

Additional Hints (Decrypt)

Zntargvfpu, ra ibbe qrmr zbrg wr qbbe qr xavrëa. Kgen Gvc: Fcvrtrygwr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)